Çocuğu Tanıma ve Değerlendirme Aracı Olarak Pedagojik Dokümantasyon
Öz
Erken çocukluk dönemi, çocuğu tanıma ve değerlendirme açısından kritik öneme sahiptir. Bu dönemde çocukların gelişim özelliklerine, ilgi ve ihtiyaçlarına uygun öğrenme deneyimleri sunulması ancak çocuğun doğru bir şekilde tanınması ile mümkündür. Çocuk, ancak tüm gelişim alanları ile tanındıktan sonra doğru bir değerlendirmeden söz edilebilir. Bu çalışmada çocuğun gelişim ve öğrenme sürecini bütüncül bir yaklaşımla ele alan pedagojik dokümantasyon sürecine değinilmiştir. Çocukları sorgulamaya, düşünmeye, iletişim kurmaya, kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu almaya, merak ve keşfetmeye güdüleyen pedagojik dokümantasyon uygulamaları, aynı zamanda öğretmenlerin de kendilerini geliştirmelerine imkân tanımaktadır. Pedagojik dokümantasyonun çocukların bütün gelişim alanlarını desteklemesi, öğretmen, çocuk ve aile arasında güvenli bağ oluşturması, olumlu iletişimi geliştirmesi, ailenin çocuğun öğrenme sürecine dâhil edilmesine destek olması, öğretmenin kendini değerlendirmesine fırsat sunması, çocuğun öğrenme sürecine etkin katılımını sağlaması gibi yönleri ile okul öncesi eğitimde bir araç olarak kullanılması önemli görülmektedir. Pedagojik dokümantasyon hakkında genel ve açıklayıcı bilgilerin yer aldığı çalışmada; dokümantasyonun evrelerine, çocuk, öğretmen ve aile açısından önemine, dokümantasyon türlerine, dokümantasyon sürecine, öğretmenlerin dokümantasyonu anlama süreçlerine ve okul öncesi dönemde pedagojik dokümantasyonun yeri ve önemine değinilmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Akman (2017). Erken çocukluk döneminde değerlendirme: Yüksek Lisans Ders Notları.
- Alcock, S. (2000). Pedagogical Documentation: Beyond Observations. Wellington, New Zealand. Institute for Early Childhood Studies. Victoria University of Wellington.
- Alkan, C. ve Kurt, M. (2014). Okul Öncesi Eğitimde Öğretim Teknolojisi. Özel Öğretim Yöntemleri (dördüncü baskı). Ankara, Anı.
- Buldu, M. (2010). Making learning visible in kindergarten classrooms: Pedagogical documentation as a formative assessment technique. Teaching and Teacher Education. 26, 1439-1449.
- Birbili, M.& Tzioga, K. (2014). Involving parents in the children’s assessment: lessons from the Greek context. Early Years 34(2), 161-174.
- Dahlberg, G., Moss, P. and Pence, A. (2007). Beyond quality in early childhood education and care: Postmodern perspectives. London, UK: Falmer.
- Deniz Kan, Ü. (2007). Okul öncesi eğitimde değerlendirme aracı olarak portfolyo. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27(1), 169-178.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Studies on Education
Journal Section
Review
Authors
Nilüfer Kuru
*
Hacettepe Üniversitesi
0000-0003-4237-9349
Türkiye
Berrin Akman
Hacettepe Üniversitesi
0000-0001-5668-4382
Türkiye
Publication Date
July 31, 2019
Submission Date
March 15, 2018
Acceptance Date
June 25, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 12 Number: 3
Cited By
Okul Öncesi Öğretmenlerinin Çocuğu Tanıma ve Değerlendirme Yöntemi Olarak Oyuna İlişkin Görüşleri
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17679/inuefd.892681Reggio Emilia İlhamlı Okullarda Öğretmen Olmak
İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17679/inuefd.1079298