Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları

Volume: 19 Number: 2 March 1, 2011
  • Kasım Şahin
  • Bilal Keskin
TR

Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları

Abstract

Van ilinde yem bitkisi üretiminin yoğun olarak yapıldığı Gevaş ilçesinde, tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak 129 yem bitkisi üreticisiyle görüşme yapılmıştır. Araştırma verileri 2008 üretim dönemine ait olup, köylerdeki görüşülen işletme sahiplerinden anket yoluyla toplanmıştır. İşletmelerde ortalama nüfus 8.09’dur. İşletme sahiplerinin yaş ortalaması 36.33 yıl ve işletmelerdeki ortalama tarımsal üretim tecrübeleri 18.16 yıldır. Görüşü- len işletmelerde yem bitkileri ekim alanı ortalama 16.97 dekar olup, bunun 9.15 dekarı korunga, 6.77 dekarı yonca, 1.01 dekarı silajlık mısır ve 0.04 dekarı da fiğ’dir. İşletmelerdeki ortalama süt sığırı varlığı 2.88 baş, besi sığırı varlığı 0.90 baş, koyun varlığı 5.93 baş ve keçi varlığı 1.00 baştır. Yöredeki çiftçiler yem bitkileri yetiştiriciliği konularında eğitilmelidirler. Ayrıca, çiftçiler örgütlenir ise çeşitli tarımsal alet ve ekipmanları kolayca temin edebilirler. Yörede süt ve besi sığırcılığının gelişmesi yem bitkileri üretimine bağlıdır ve bu yüzden yonca, korunga ve silajlık mısır gibi bitkilerin üretimi daha çok teşvik edilmelidir. Araştırma kapsamında, bitkisel ve hayvansal üretim konularında üreticilerin aldıkları eğitimlerden memnun oldukları tespit edilmiştir. Yapılacak bir eğitim çalışmasına katılacaklarını belirten üreticilerin oranı % 92.1’dir.

Keywords

References

  1. Açıkgöz, E., R. Hatipoğlu, S. Altınok, C Sancak, A. Tan ve D. Uraz, 2005. Yem bitkileri üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi. 503- 518.3-7 Ocak 2005, Ankara.
  2. Açıl, F., Demirci, R., 1984, Tarım Ekonomisi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın- ları No: 880, Ders Kitabı No: 245, Ankara, 372 s.
  3. Anonim, 2004. II. Tarım Şurası Çalışma Belgesi. 29 Kasım – 1 Aralık 2004. Ankara.
  4. Bakır, G., Demirel, M., 2001. Van İli Ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri Ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zi- raat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, 11 (1): 29-37. Van.
  5. Bakır, G., 2002. Van İlinde Özel Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durumu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi. 12(2), 1-10. Van
  6. Güneş, T., Arıkan, R., 1988. Tarım Ekonomisi İstatistiği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakül- tesi Yayınları: 1049. Ders Kitabı: 305. Ankara.
  7. İnan, İ. H., 1994. Tarım Ekonomisi, Hasad Yayıncılık (Genişletilmiş Üçüncü Baskı) İstan- bul, 264 s.
  8. Karlı, B., Çelik Y., 2003. GAP Alanındaki Tarım Kooperatifleri ve Diğer Çiftçi Örgütleri- nin Bölge Kalkınmasındaki Etkinliği. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No:97, Ankara. 9-10

Details

Primary Language

tr;en

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Kasım Şahin This is me

Bilal Keskin This is me

Publication Date

March 1, 2011

Submission Date

March 1, 2011

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Volume: 19 Number: 2

APA
Şahin, K., & Keskin, B. (2011). Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Alinteri Journal of Agriculture Science, 19(2), 7-13. https://izlik.org/JA24AN96NT
AMA
1.Şahin K, Keskin B. Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2011;19(2):7-13. https://izlik.org/JA24AN96NT
Chicago
Şahin, Kasım, and Bilal Keskin. 2011. “Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu Ve Sorunları”. Alinteri Journal of Agriculture Science 19 (2): 7-13. https://izlik.org/JA24AN96NT.
EndNote
Şahin K, Keskin B (March 1, 2011) Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Alinteri Journal of Agriculture Science 19 2 7–13.
IEEE
[1]K. Şahin and B. Keskin, “Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları”, Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 19, no. 2, pp. 7–13, Mar. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA24AN96NT
ISNAD
Şahin, Kasım - Keskin, Bilal. “Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu Ve Sorunları”. Alinteri Journal of Agriculture Science 19/2 (March 1, 2011): 7-13. https://izlik.org/JA24AN96NT.
JAMA
1.Şahin K, Keskin B. Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2011;19:7–13.
MLA
Şahin, Kasım, and Bilal Keskin. “Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu Ve Sorunları”. Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 19, no. 2, Mar. 2011, pp. 7-13, https://izlik.org/JA24AN96NT.
Vancouver
1.Kasım Şahin, Bilal Keskin. Van İli Gevaş İlçesinde Yem Bitkileri Üreten İşletmelerin Mevcut Durumu ve Sorunları. Alinteri Journal of Agriculture Science [Internet]. 2011 Mar. 1;19(2):7-13. Available from: https://izlik.org/JA24AN96NT