Research Article

İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu

Volume: 28 Number: 1 January 1, 2016
TR EN

İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu

Abstract

Tarım ürünlerinde ekonomik kayıplara neden olan zararlılarla savaşımda en çok tercih edilen yöntemlerden biride kimyasal mücadeledir. Kimyasal mücadele uygulamalarında başarıya etki eden birçok unsur vardır. Doğru bitki koruma ürününün seçilerek uygun zamanda, uygun dozda ve uygun bitki koruma makineleri ile uygulanması, makine ayarlarının ve kalibrasyonunun doğru yapılması ilaçlama işinin en önemli basamaklarını oluşturmaktadır. Tarımsal üretimde, insan sağlığının korunduğu doğa dostu üretim sistemleri geliştirilirken, bitki koruma makinelerinin güvenli ve kontrollü kullanımı gün geçtikçe önem kazanmaya başlamıştır. Bu çalışmada bitki korumada kullanılan teknolojinin geçmiş on yıllık üretim ve kullanım miktarları baz alınarak projeksiyon katsayısı hesaplanmıştır. Projeksiyon katsayısının artış veya azalışına bağlı olarak İç Anadolu Bölgesinin bitki koruma makinelerine ait 2023 yılına kadar olan projeksiyonları belirlenmiş ve Türkiye verileri ile karşılaştırılmıştır. Projeksiyon katsayısı, traktör kuyruk milinden hareketli pülverizatör için %1.58, atomizör için %1.52, motorlu pülverizatör için %0.42, sırt pülverizatörü için %0.36, sedyeli kombine atomizör için %-7.09 ve tozlayıcı için %-8.61 olarak hesaplanmıştır. İç Anadolu Bölgesi için elde edilen bitki koruma makineleri projeksiyon değerleri Türkiye için elde edilen değerlere göre düşük bulunmuştur.

Keywords

References

  1. Anonim, 2004. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  2. Anonim, 2005. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  3. Anonim, 2006. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  4. Anonim, 2007. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  5. Anonim, 2008. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  6. Anonim, 2009. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  7. Anonim, 2010. Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.
  8. Anonim, 2011a.Tarımsal Yapı ve Üretim. T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 1, 2016

Submission Date

May 12, 2015

Acceptance Date

June 22, 2015

Published in Issue

Year 2015 Volume: 28 Number: 1

APA
Demir, B. (2016). İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu. Alinteri Journal of Agriculture Science, 28(1), 27-32. https://izlik.org/JA48HE25XN
AMA
1.Demir B. İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2016;28(1):27-32. https://izlik.org/JA48HE25XN
Chicago
Demir, Bünyamin. 2016. “İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu”. Alinteri Journal of Agriculture Science 28 (1): 27-32. https://izlik.org/JA48HE25XN.
EndNote
Demir B (January 1, 2016) İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu. Alinteri Journal of Agriculture Science 28 1 27–32.
IEEE
[1]B. Demir, “İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu”, Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 28, no. 1, pp. 27–32, Jan. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA48HE25XN
ISNAD
Demir, Bünyamin. “İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu”. Alinteri Journal of Agriculture Science 28/1 (January 1, 2016): 27-32. https://izlik.org/JA48HE25XN.
JAMA
1.Demir B. İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2016;28:27–32.
MLA
Demir, Bünyamin. “İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu”. Alinteri Journal of Agriculture Science, vol. 28, no. 1, Jan. 2016, pp. 27-32, https://izlik.org/JA48HE25XN.
Vancouver
1.Bünyamin Demir. İç Anadolu Bölgesinin Bitki Koruma Makineleri Projeksiyonu. Alinteri Journal of Agriculture Science [Internet]. 2016 Jan. 1;28(1):27-32. Available from: https://izlik.org/JA48HE25XN