Geniş çayır ve mera varlığı nedeniyle daha ziyade hayvansal üretime elverişli olduğu söylenen bölgede büyük oranlarda kaba yem açığı olduğu bildirilmektedir. Yem bitkilerinin
toplam ekiliş içerisindeki payı diğer bölgelerle karşılaştırıldığında bu bölgede daha
yüksek olmasına rağmen üretim miktarı, uzun ve sert geçen kış döneminde hayvanların
kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Yem bitkileri üretiminin artırılabilmesi
amacıyla yürütülecek çalışmaların başarıya ulaşabilmesi ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi
için konu ile ilgili üretici alışkanlıkları, bilgi seviyesi ve problemlerin bilinmesi gerekmektedir.
Bu çalışma, Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı illerinde Çayır, Mera ve Yem Bitkilerine
Dayalı Tarımsal Üretim Sistemlerinde Üretimi Sınırlayan Faktörler ve Çiftçi Problemlerinin
Tespiti projesi içerisinde ele alınmış ve üretimi sınırlayan faktörler ve çiftçi problemleri
içerisinde yem bitkisi üreticilerinin yetiştiricilikle ilgili alışkanlıkları irdelenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, üreticilerin yem bitkileri tarımı konusunda yeterli
bilgiye sahip olmadıkları, bu nedenle toprak işleme, ekim, gübreleme ve biçim gibi uygulamalarda
ciddi hatalar yapıldığı belirlenmiştir.
Primary Language | tr;en |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 23, 2012 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 16 Issue: 1 |