This study was conducted to determine the seasonal
variation in biochemical composition of the veined rapa whelk, Rapana venosa caugth by beam trawl
(Algarna) in the Blach Sea. R. venosa
samples were obtained from fishermen who fishing off Yakakent at Samsun
province in the Black Sea between December 2014 and November 2015. Homogenised
dired veined rapa whelk meats were used for crude protein, crude oil and crude
ash analyzes. Mean crude ash values was the highest in winter (2.91±0.134%) and
the lowest in spring (2.37±0.051%) (P<0.05). The mean lipid values were not
statistically difference among the seasons (one way ANOVA, P > 0.05). The
mean crude protein values were also not statistically difference among the
seasons (P>0.05). Mean dry matter values was the highest value in winter
(31.33±0.448%) and the lowest in spring (30.01±0.280%). The dry matter values
in winter was also statistically higher than spring (P<0.05). Food
availability, plankton composition, temperature, reproduction activities,
analysed tissues such as gonad, digestive gland, foot and mantle are the
importent factors effect the biochemical composition of rapana. Thus, these
factors should be take into account in the future studies.
Bu çalışmada, Karadeniz’de algarna ile avlanan deniz
salyangozunun, Rapana venosa, biyokimyasal
kompozisyonunun mevsimsel değişimi araştırılmıştır. Deniz salyangozu örnekleri
Aralık 2014 ile Kasım 2015 tarihleri arasında Karadeniz’in Samsun ili Yakakent
ilçesinde avlanan balıkçılardan elde edilmiştir. Kurutulmuş deniz salyangozu numuneleri
homojenize edilerek ham protein, ham yağ ve ham kül analizi için
kullanılmıştır. Ortalama ham kül değeri en fazla kış mevsiminde (%2,91±0,134),
en düşük ilkbahar mevsiminde (%2,37±0,051) (P<0,05) tespit edilmiştir.
Ortalama ham yağ miktarlarının mevsimler arasında tespit edilen istatistiki
fark önemsiz çıkmıştır (one way ANOVA, P>0,05). Mevsimler arasında ortalama
ham protein miktarları arasındaki fark istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur
(one way ANOVA, P>0,05). Ortalama kuru madde değeri en yüksek kış aylarında
(%31,33±0,448), en düşük ise sonbaharda (%30,01±0,280) tespit edilmiştir. Kış
mevsiminde tespit edilen kuru madde miktarı aynı zamanda istaitstiki olarak da
ilkbahardan yüksektir (P<0,05). Deniz salyangozunun biyokompozisyonuna yem
uygunluğu, plankton çeşitliliği, sıcaklık, üreme aktivitelerinin etkisi
önemlidir, ayrıca gonat, sindirim bezleri, ayak ve manto kabuk gibi organların
biyokompozisyonların bilinmesi de gereklidir. Bu yüzden, gelecekte yapılacak
çalışmalarda bu faktörler dikkate alınmalıdır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2016 |
Acceptance Date | December 14, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 31 Issue: 2 |