Aerobic stability (silage life), and from the
pop-up remains intact as a silage warming is defined as the length of time.
Although oxygen input into silage is insignificant at fermentation stage or
during fermentation this entrence is excessives during feeding. This case
causes activation of yeast, mould, and aerobic microorganisms which leads to
deterioration of silage. Consequently silage temperature and pH increases with
lost of dry matter. As a result of these, increase in temperature, rise in pH,
and loss of dry matter in silage occurs. Factors affecting the aerobic
stability of silage can be grouped under four headings: (1) Physical, chemical
and microbiological properties of silage material, (2) filling of silage
material and silage density, (3) silage additives and fermentation, (4) feeding
management. In this review factors affecting the aerobic stability of silage,
and strategies for improving it were discussed.
Aerobik stabilite, açılan bir silajın ısınmadan ve
bozulmadan kaldığı sürenin uzunluğu olarak tanımlanmaktadır. Silaj içine fermantasyon
döneminde daha az olmakla birlikte, özellikle yemleme döneminde yoğun bir
oksijen girişi meydana gelmektedir. Bu durum silajın bozulmasına neden olan
maya, küf ve aerobik mikroorganizmaların aktif hale gelmesine ve sonuçta
stabilitenin düşmesine sebep olmaktadır. Bunun bir sonucu olarak da silajda
sıcaklık artışı, pH’da yükselme ve kuru madde kaybı meydana gelmektedir.
Silajların aerobik stabilitesini etkileyen faktörleri dört başlık altında
toplamak mümkündür: (1) Silajlık materyalin fiziksel, kimyasal ve
mikrobiyolojik özellikleri, (2) silajlık materyalin doldurulması ve silaj
yoğunluğu, (3) silaj katkı maddeleri ve fermantasyon, (4) silajın hayvanlara
yedirilmesindeki uygulamalar. Bu makalede silajların aerobik stabilitesini
etkileyen faktörler ile stabiliteyi iyileştirme stratejileri tartışılmıştır.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 30, 2016 |
Acceptance Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 31 Issue: 2 |