Year 2018, Volume 33 , Issue 2, Pages 119 - 124 2018-12-29

Faklı Hasat Tarihlerinin Morus alba L. and Morus nigra L Meyvelelerinin Bazı Kalite Parametreleri ve Sağlık İçin Faydalı Bileşikler Üzerine Etkileri
Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit

Mücahit Pehluvan [1] , Berna Doğru Çokran [2] , Mehmet Ramazan Bozhüyük [3]


Dutlar fenolik bileşikler, antioksidantlar ve organik asitler gibi sağlık açısından faydalı bileşiklere sahip olmaları bakımından çok önemli meyvelerdir. Ancak dutlarda 2 ay kadar uzun süren hasat dönemi boyunca meyve kalitesi ve bu faydalı bileşiklerin değişimi ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Çalışmamız dutlarda bulunan bazı biyoaktif bileşikler ile meyve kalitesinin bu uzun hasat döneminde önemli ölçüde değişip değişmediğini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda beyaz ve karadutlar Aras Vadisinde bulunan 3 lokasyondan (Iğdır, Tuzluca ve Kağızman) ve 3 farklı hasat tarihinde 15 günlük aralıklar ile (1 Temmuzdan, 15 Temmuz, 1 Ağustos) olgun dönemde toplanmışlardır. Meyvelerin bazı organik asit ve fenolik bileşikleri HPLC/DAD sistemi ile analiz edilmiştir. Antioksidant kapasite ise spektrofotometrik yöntem ile belirlenmiştir. Meyvelerin ayrıca ağırlık, en, boy, meyve suyu pH sı, titedilebilir asitlik ve SÇKM (Suda Çözünen Kuru Madde) değerleri incelenmiştir. Fenolik bileşikler ve antioksidant aktivite tüm hasat zamanlarında ve her üç lokasyonda karadutlarda beyaz dutlardan daha yüksek seviyede tespit edilmiştir. Fenolik bileşik seviyesi ve antioksidant kapasite hasat peryodunun sonuna doğru artış göstermiştir. Tuzluca ve Kağızman lokasyonlarında bazı dalgalanmalar ile beraber bir artış yaşanırken, Iğdır lokasyonunda ise meyvelerdeki organik asit miktarı hasat sezonu sonuna doğru artmıştır. Her üç lokasyonda da hasat peryodu sonuna doğru meyve ağırlığı, eni ve uzunluğunda azalış, titre edilebilir asitlikte ise artış meydana gelmiştir. Öte yandan SÇKM ve meyve suyu pH sın da da hasat peryodu boyunca dalgalanmalar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak hasat peryodu sonuna doğru meyvelerin küçülmesine karşı içeriklerindeki fenolik bileşikler ile antioksidant kapasitenin arttığı tespit edilmiştir. Geç dönemde hasat edilen dutların erken dönemde hasat edilenlere göre insan sağlığı açısından daha faydalı olabilecekleri düşünülmektedir.


Dutlar fenolik bileşikler, antioksidantlar ve organik asitler gibi sağlık açısından faydalı bileşiklere sahip olmaları bakımından çok önemli meyvelerdir. Ancak dutlarda 2 ay kadar uzun süren hasat dönemi boyunca meyve kalitesi ve bu faydalı bileşiklerin değişimi ile ilgili çalışmalar sınırlıdır. Çalışmamız dutlarda bulunan bazı biyoaktif bileşikler ile meyve kalitesinin bu uzun hasat döneminde önemli ölçüde değişip değişmediğini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda beyaz ve karadutlar Aras Vadisinde bulunan 3 lokasyondan (Iğdır, Tuzluca ve Kağızman) ve 3 farklı hasat tarihinde 15 günlük aralıklar ile (1 Temmuzdan, 15 Temmuz, 1 Ağustos) olgun dönemde toplanmışlardır. Meyvelerin bazı organik asit ve fenolik bileşikleri HPLC/DAD sistemi ile analiz edilmiştir. Antioksidant kapasite ise spektrofotometrik yöntem ile belirlenmiştir. Meyvelerin ayrıca ağırlık, en, boy, meyve suyu pH sı, titedilebilir asitlik ve SÇKM (Suda Çözünen Kuru Madde) değerleri incelenmiştir. Fenolik bileşikler ve antioksidant aktivite tüm hasat zamanlarında ve her üç lokasyonda karadutlarda beyaz dutlardan daha yüksek seviyede tespit edilmiştir. Fenolik bileşik seviyesi ve antioksidant kapasite hasat peryodunun sonuna doğru artış göstermiştir. Tuzluca ve Kağızman lokasyonlarında bazı dalgalanmalar ile beraber bir artış yaşanırken, Iğdır lokasyonunda ise meyvelerdeki organik asit miktarı hasat sezonu sonuna doğru artmıştır. Her üç lokasyonda da hasat peryodu sonuna doğru meyve ağırlığı, eni ve uzunluğunda azalış, titre edilebilir asitlikte ise artış meydana gelmiştir. Öte yandan SÇKM ve meyve suyu pH sın da da hasat peryodu boyunca dalgalanmalar gözlemlenmiştir. Sonuç olarak hasat peryodu sonuna doğru meyvelerin küçülmesine karşı içeriklerindeki fenolik bileşikler ile antioksidant kapasitenin arttığı tespit edilmiştir. Geç dönemde hasat edilen dutların erken dönemde hasat edilenlere göre insan sağlığı açısından daha faydalı olabilecekleri düşünülmektedir.

  • Rodríguez-Delgado, M. A., Malovaná, S., Pérez, J. P., Borges, T. and García Montelongo, F. J. 2001. Separation of Phenolic Compounds by High-Performance Liquid Chromatography with Absorbance and Fluorimetric Detection. J. Chromatogr. A., vol. 912, pp. 249-257.
Primary Language en
Subjects Science
Published Date 2018/2
Journal Section Research Articles
Authors

Author: Mücahit Pehluvan (Primary Author)
Institution: IĞDIR ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Author: Berna Doğru Çokran
Institution: IĞDIR ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Author: Mehmet Ramazan Bozhüyük
Institution: IĞDIR ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Dates

Publication Date : December 29, 2018

Bibtex @research article { alinterizbd359409, journal = {Alinteri Journal of Agriculture Science}, issn = {2564-7814}, eissn = {2587-2249}, address = {}, publisher = {Adem Yavuz SÖNMEZ}, year = {2018}, volume = {33}, pages = {119 - 124}, doi = {10.28955/alinterizbd.359409}, title = {Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit}, key = {cite}, author = {Pehluvan, Mücahit and Doğru Çokran, Berna and Bozhüyük, Mehmet Ramazan} }
APA Pehluvan, M , Doğru Çokran, B , Bozhüyük, M . (2018). Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit. Alinteri Journal of Agriculture Science , 33 (2) , 119-124 . DOI: 10.28955/alinterizbd.359409
MLA Pehluvan, M , Doğru Çokran, B , Bozhüyük, M . "Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit". Alinteri Journal of Agriculture Science 33 (2018 ): 119-124 <https://dergipark.org.tr/en/pub/alinterizbd/issue/41846/359409>
Chicago Pehluvan, M , Doğru Çokran, B , Bozhüyük, M . "Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit". Alinteri Journal of Agriculture Science 33 (2018 ): 119-124
RIS TY - JOUR T1 - Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit AU - Mücahit Pehluvan , Berna Doğru Çokran , Mehmet Ramazan Bozhüyük Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - doi: 10.28955/alinterizbd.359409 DO - 10.28955/alinterizbd.359409 T2 - Alinteri Journal of Agriculture Science JF - Journal JO - JOR SP - 119 EP - 124 VL - 33 IS - 2 SN - 2564-7814-2587-2249 M3 - doi: 10.28955/alinterizbd.359409 UR - https://doi.org/10.28955/alinterizbd.359409 Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Alınteri Zirai Bilimler Dergisi Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit %A Mücahit Pehluvan , Berna Doğru Çokran , Mehmet Ramazan Bozhüyük %T Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit %D 2018 %J Alinteri Journal of Agriculture Science %P 2564-7814-2587-2249 %V 33 %N 2 %R doi: 10.28955/alinterizbd.359409 %U 10.28955/alinterizbd.359409
ISNAD Pehluvan, Mücahit , Doğru Çokran, Berna , Bozhüyük, Mehmet Ramazan . "Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit". Alinteri Journal of Agriculture Science 33 / 2 (December 2018): 119-124 . https://doi.org/10.28955/alinterizbd.359409
AMA Pehluvan M , Doğru Çokran B , Bozhüyük M . Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2018; 33(2): 119-124.
Vancouver Pehluvan M , Doğru Çokran B , Bozhüyük M . Effects of Different Harvest Dates on Some Fruit Quality Parameters and Health Promoting Compounds of Morus alba L. and Morus nigra L. Fruit. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2018; 33(2): 124-119.