Research Article

Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi ile Kas Gücü ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki

Volume: 19 Number: 3 September 30, 2019
  • Remzi Bahşi *
  • Hande Selvi Öztorun
  • Tuğba Turgut
  • Deniz Mut Sürmeli
  • Çağlar Coşarderelioğlu
  • Volkan Atmış
  • Sevgi Aras
  • Murat Varlı
EN TR

Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi ile Kas Gücü ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki

Öz

Amaç: Yaşlılarda kronik hastalıkların ve semptomların çokluğu nedeniyle polifarmasi yaygındır. 5 veya daha fazla ilaç kullanımı polifarmasi olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte hastanede yatan yaşlıların çoğunda 5 veya fazla ilaç kullanımı vardır, bu yüzden hastanede yatan yaşlılarda polifarmasinin yeniden tanımlanması gerekebilir. Bir çalışmada hastanede tüm yatış boyunca 10 ve daha fazla ilaç kullanımı polifarmasi olarak tanımlanmış ve polifarmasi yürüme hızı ve el sıkma gücü ile negatif ilişkili saptanmış. Bu çalışmada ise hastanede yatan yaşlılarda ölçüm günü el sıkma gücü ve yürüme hızı ile ilaç sayısı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
Materyal ve Metot: Çalışma yatan hastalarda kesitsel olarak planlandı. Hastaların yaş, cinsiyet, hastalık, ilaç, hastanede kalış süresi bilgileri, mini nutrisyonel değerlendirme testi (MNDT), mini mental durum testi (MMDT), 4 metre yürüme hızı ve el sıkma gücü skorları not edildi. Ölçümlerin yapıldığı gün 10 ve fazla ilaç kullananlar polifarmasi grubuna dâhil edildi. Polifarmasisi olanlar ve olmayanlar yürüme hızı ve el sıkma gücü açısından karşılaştırıldı. İlaç sayısı ile yürüme hızı ve el sıkma gücü arasındaki ilişkiyi araştırmak için korelasyon analizi uygulandı.
Bulgular: Çalışmaya 54 erkek 58 kadın olmak üzere 112 hasta dâhil edildi. Hastaların ortanca yaşı 79.00 (63.00 – 99.00) yıl idi. Gönüllülerin ortanca ilaç sayısı 8,00 (1,00 – 16,00) olarak saptandı. Hastanede yatan yaşlılarda polifarmasi sıklığı %31,3 olarak bulundu. Polifarmasisi olanlarda olmayanlara göre yürüme hızı anlamlı olarak düşükken (p =,006), el sıkma gücü açısından iki grup arasında anlamlı fark yoktu (p>,05).  Ek olarak, ilaç sayısı ile yürüme hızı arasında negatif korelasyon saptandı (rs=-,220, p=,020).
Sonuç: Polifarmasinin ilaç-ilaç etkileşimi, ilaç yan etkisi ve düşme gibi yaşlılarda çok sayıda olumsuz sonuçları mevcuttur. Çalışmamızda polifarmasi yürüme hızı ile negatif ilişkili bulunmuşken el sıkma gücü ile ilişkili bulunmadı. Bu durum muhtemelen baş dönmesi, düşme riski gibi ilaç yan etkileri nedeniyle hareket yeteneğinin etkilenmesinden kaynaklanmış olabilir. Bu bulgulara, dayanarak yatan hastalarda fiziksel performansın daha iyi sağlanması ve immobilizasyondan kaçınmak için polifarmasiden kaçınılmasını öneriyoruz

Anahtar Kelimeler

References

  1. 1. Parsons C. Polypharmacy and inappropriate medication use in patients with dementia: an underresearched problem. Ther Adv Drug Saf 2017;8:31-46.
  2. 2. Dookeeram D, Bidaisee S, Paul JF ve ark. Polypharmacy and potential drug-drug interactions in emergency department patients in the Caribbean. Int J Clin Pharm 2017;39:1119-27.
  3. 3. Patterson SM, Cadogan CA, Kerse N ve ark. Interventions to improve the appropriate use of polypharmacy for older people. Cochrane Database Syst Rev 2014;10:CD008165.
  4. 4. Masnoon N, Shakib S, Kalisch-Ellett L ve ark. What is polypharmacy? A systematic review of definitions. BMC Geriatr 2017;17:230.
  5. 5. Yılmaztürk A. Türkiye’de ve dünyada akılcı ilaç kullanımı. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 2013;2:42-9.
  6. 6. Trumic E, Pranjic N, Begic L ve ark. Prevalence of polypharmacy and drug interaction among hospitalized patients: opportunities and responsabilities in pharmaceutical care. Mater Sociomed 2012;24:68-72.
  7. 7. Nobili A, Marengoni A, Tettamanti M ve ark. Association between clusters of diseases and polypharmacy in hospitalized elderly patients: results from the REPOSI study. Eur J Intern Med 2011;22:597-602.
  8. 8. Sganga F, Vetrano DL, Volpato S ve ark. Physical performance measures and polypharmacy among hospitalized older adults: results from the CRIME study. J Nutr Health Aging 2014;18:616-21.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Hande Selvi Öztorun This is me

Tuğba Turgut This is me

Deniz Mut Sürmeli This is me

Çağlar Coşarderelioğlu This is me

Volkan Atmış This is me

Sevgi Aras This is me

Murat Varlı This is me

Publication Date

September 30, 2019

Submission Date

September 25, 2019

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2019 Volume: 19 Number: 3

APA
Bahşi, R., Öztorun, H. S., Turgut, T., Sürmeli, D. M., Coşarderelioğlu, Ç., Atmış, V., Aras, S., & Varlı, M. (2019). Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi ile Kas Gücü ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki. Ankara Medical Journal, 19(3), 460-467. https://doi.org/10.17098/amj.624716
AMA
1.Bahşi R, Öztorun HS, Turgut T, et al. Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi ile Kas Gücü ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki. Ankara Med J. 2019;19(3):460-467. doi:10.17098/amj.624716
Chicago
Bahşi, Remzi, Hande Selvi Öztorun, Tuğba Turgut, et al. 2019. “Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi Ile Kas Gücü Ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki”. Ankara Medical Journal 19 (3): 460-67. https://doi.org/10.17098/amj.624716.
EndNote
Bahşi R, Öztorun HS, Turgut T, Sürmeli DM, Coşarderelioğlu Ç, Atmış V, Aras S, Varlı M (September 1, 2019) Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi ile Kas Gücü ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki. Ankara Medical Journal 19 3 460–467.
IEEE
[1]R. Bahşi et al., “Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi ile Kas Gücü ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki”, Ankara Med J, vol. 19, no. 3, pp. 460–467, Sept. 2019, doi: 10.17098/amj.624716.
ISNAD
Bahşi, Remzi - Öztorun, Hande Selvi - Turgut, Tuğba - Sürmeli, Deniz Mut - Coşarderelioğlu, Çağlar - Atmış, Volkan - Aras, Sevgi - Varlı, Murat. “Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi Ile Kas Gücü Ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki”. Ankara Medical Journal 19/3 (September 1, 2019): 460-467. https://doi.org/10.17098/amj.624716.
JAMA
1.Bahşi R, Öztorun HS, Turgut T, Sürmeli DM, Coşarderelioğlu Ç, Atmış V, Aras S, Varlı M. Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi ile Kas Gücü ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki. Ankara Med J. 2019;19:460–467.
MLA
Bahşi, Remzi, et al. “Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi Ile Kas Gücü Ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki”. Ankara Medical Journal, vol. 19, no. 3, Sept. 2019, pp. 460-7, doi:10.17098/amj.624716.
Vancouver
1.Remzi Bahşi, Hande Selvi Öztorun, Tuğba Turgut, Deniz Mut Sürmeli, Çağlar Coşarderelioğlu, Volkan Atmış, Sevgi Aras, Murat Varlı. Hastanede Yatan Yaşlılarda Polifarmasi ile Kas Gücü ve Fonksiyonu Arasındaki İlişki. Ankara Med J. 2019 Sep. 1;19(3):460-7. doi:10.17098/amj.624716