Günümüz çağında teknolojinin hızla ilerlemesiyle elektrikli ve elektronik cihazların kullanım süreleri kısalmıştır. Yeni ürünlere hızlı geçiş olması ile elektronik atık (e-atık) adı verilen yeni bir çöp kavramı açığa çıkmıştır. E-atıkların uygun olmayan yöntemlerle yasal olmayan işletmeler tarafından toplanması, depolanması ve bertaraf edilmesi nedeniyle açığa çıkan ağır metaller çevre ve insan sağlığını etkilemektedir. Bu derlemenin amacı e-atık mevzuatı hakkında bilgi vermek, atıkların çevre ve insan üzerine etkilerini göstermek ve alınabilecek önlemlerden bahsetmektir. Pubmed, Google Akademi veri tabanları kullanılarak, ilgili yönerge ve kanunlar incelenerek ve uzmanların önerilerinden yararlanılarak derleme niteliğinde hazırlanmıştır. Türkiye’deki mevzuat konu ile ilgili olarak “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği (AEEE)” 22 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Gelişmiş ülkelerde açığa çıkan e-atıkların %50-80’i gelişmekte olan ülkelere ihraç edilmektedir. Yasal olmayan işletmeler tarafından yapılan depolama ve bertaraf etme işlemleri sonrası çevreye, insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyecek ağır metaller yayılmaktadır. İnsan sağlığına olan etkileri gelişmekte olan ülkelerde yapılan birçok araştırmalarda istatiksel olarak anlamlı bir şekilde ortaya koyulmaktadır. Kanuni yaptırımlar düzenlenerek e-atıkların emniyetli ve güvenli şekilde toplanması, bertaraf edilmesi ve geri dönüşüm işlemlerinin uygun şekle getirilmesi gerekmektedir. Ayrıca üretilecek elektrikli ve elektronik malzemelerin çevre dostu olması yönünde gerekli çalışmalar yapılarak üreticilerin temiz/çevreci ürün üretmeye zorlanması gerekmektedir. Geri dönüşüm işlemlerinde ise ülkelerde modernize edilmiş yöntemlerin kullanılması teşvik edilmeli ve gerekli kanuni yaptırımlarla desteklenmeli, denetlenmelidir.
Electrical and electronic equipment lifetime has reduced in the duration of the rapid development technology Today, humanity faced with a new type of garbage which called electronic waste (e-waste). Heavy metals which occured by the illegal business, are affects human health and the environment. The aim of this review is determine the effects of e-waste on people and the environment and make recommendations on e-waste management .
This study was compiled by reviewing PubMed and Google Academic databases and reviewing relevant expert advice and guidelines and legislation."Control of Waste Electrical and Electronic Equipment" Directive (WEEE) has been published in the Official Gazette dated May 22, 2012, in Turkey. 50-80% of the e-waste are exported to developing countries from developed countries . Heavy metals which affect the environment and human health, are occured by storaging and disposal operations in non-legal business. Several studies conducted in developing countries, especially their impact on human health is set out in a statistically meaningful way.Collection, destruction and recycling of e-waste must be safely and securely and it is related with legal sanctions. Electrical and electronic equipment should be environmentally friendly clean / green products. To ensure green products manufacturers should do research. The recycling process also encourages the use of methods which have been modernized and should be supported by appropriate legal sanctions should be supervised, in the country.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 14, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 1 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.