Objective: This study was carried out to evaluate the relationship between the chronotype and hedonic hunger status of youth and their lifestyle and nutritional status during the COVID-19 pandemic.
Methods: The study was conducted with 216 students studying at a university. The data in the study were collected through an online survey that contains socio-demographic information, nutritional habits, declaration-based anthropometric measurements, Pittsburgh Sleep Quality Index and in the pandemic Power of Food Scale, Morningness-Eveningness Test, usual dietary intake before the pandemic and 24 h dietary recall record in the pandemic period.
Results: In the study, it was determined that there was a significant increase in the number of snacks, body weight(BW), body mass index(BMI), sleep duration and worsening in sleep quality, and a decrease in the number of main meals during the pandemic (p<0.05). It was determined that the fiber intake of women and the percentage of energy from protein in men decreased during the pandemic (p<0.05). During the pandemic, an increase in BW, BMI, sleep duration and number of snacks was detected in intermediate and evening type with hedonic hunger; In individuals without hedonic hunger, there was an increase in BW and BMI in those with morning type, and only in sleep duration in those with intermediate type (p<0.05).
Conclusion: It has been determined that chronotype and hedonic hunger conditions of youth affect their lifestyle during the pandemic and chronotypes and hedonic hunger conditions of individuals should also be evaluated while determining suggestions for lifestyle changes.
Amaç: Bu çalışma gençlerin kronotip ve hedonik açlık durumlarının COVID-19 pandemi sürecinde yaşam tarzı ve beslenme durumu ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür.
Yöntem: Çalışma bir üniversitede öğrenim gören 216 öğrenci ile yürütülmüştür. Çalışmadaki veriler; bireylerin sosyo-demografik bilgilerini, beslenme alışkanlıklarını, beyana dayalı antropometrik ölçümlerini ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi ile pandemi sürecindeki Besin Gücü Ölçeği ve Sabahçıl Akşamcıl testini içeren online anket yoluyla toplanmıştır. Bireylerin pandemi öncesi bir günlük olağan besin tüketim kaydı ve pandemi sürecinde 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı da alınmıştır.
Bulgular: Çalışmada bireylerin pandemi sürecinde ara öğün sayısında, vücut ağırlığında, beden kütle indeksinde, uyku süresinde anlamlı bir artış ve uyku kalitesinde kötüleşme olduğu, ana öğün sayısında ise azalma olduğu saptanmıştır (p<0.05). Kadınların pandemi sürecinde posa alımının, erkeklerin ise enerjinin proteinden gelen yüzdesinin azaldığı saptanmıştır (p<0.05). Pandemi sürecinde hedonik açlığı olan ara tip ve akşamcıl bireylerin vücut ağırlığında, beden kütle indeksinde, uyku süresinde ve ara öğün sayısında; hedonik açlığı olmayan bireylerde ise sabahçıl olanlarının vücut ağırlığı ve beden kütle indeksinde, ara tip olanların ise sadece uyku süresinde artış saptanmıştır (p<0.05).
Sonuç: Pandemi sürecinde genç bireylerin kronotip ve hedonik açlık durumları yaşam tarzını etkilemektedir ve yaşam tarzı değişikliklerine yönelik öneriler belirlenirken bireylerin kronotipleri ve hedonik açlık durumları da değerlendirilmelidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | October 1, 2023 |
Publication Date | September 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.