Çerezlik ayçiçeği ülkemizde daha çok Orta ve
Doğu Anadolu’da yetiştirilmekte olup son yıllarda ekim alanında ciddi artışlar
görülmektedir. Bu araştırma Edirne şartlarında çerezlik ayçiçeğinde sulama
(susuz S0, bir sulama S1, iki sulama S2), azot (N) dozları (0-5-10-15-20 kg/da)
ve bitki sıklığının (4762- 3571-2857-2381 bitki/da) verim ve kalite özellikleri
üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2010 ve 2011 yıllarında yapılmıştır.
Araştırma tesadüf blokları deneme deseninde “bölünen bölünmüş parseller” düzenlenmesine
göre dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, sulama
sayısı arttıkça, fizyolojik olum süresi, bitki boyu, tabla çapı, bin tane
ağırlığı, tane verimi, tane eni ve boyu artmış, yağ oranı azalmıştır. Dekara 15
kg azot uygulaması ile bin tane ağırlığı, tane eni ve boyu, 10 kg azot
uygulamasında ise kabuk oranı en fazla olmuştur. İncelenen karakterlerden bitki
boyu, tabla çapı ve tane verimi deneme yıllarında dekara 10 kg ve 15 kg azot
dozlarına göre farklılık göstermiştir. Azot dozları arttıkça yağ oranında
azalmalar belirlenmiş, en yüksek yağ oranı azot uygulanmayan konudan elde
edilmiştir. Dekardaki bitki sayısı azaldıkça çiçeklenme ve fizyolojik olum
süresi, tabla çapı, bin tane ağırlığı, kabuk oranı artarken, bitki boyu, tane
verimi ve yağ oranında azalmalar belirlenmiştir. Araştırmada en yüksek etkiyi
sulama uygulamaları göstermiş olup, S2 uygulamasında tane veriminde 2010
yılında % 25,2, 2011 yılında % 42,9, tane eninde 2010 yılında % 12,7, 2011 yılında % 23,7, tane boyunda 2010 yılında % 5,8 oranında, 2011 yılında %
12,6 oranında artış sağlanmıştır. Sonuç olarak, çerezlik ayçiçeği
yetiştiriciliğinde üreticilerin, kuruyemiş firmalarının ve tüketicilerin
istekleri dikkate alındığında, çerezlik ayçiçeği dekara 3571 bitki sıklığında
ekilmeli, çiçeklenme döneminde iki defa sulama yapılmalı ve dekara 12-14 kg
azot uygulanmalıdır.
Confectionary
sunflower in Turkey is cultivated widely in Eastern and Central Anatolia and in
recent years, a significant increase is observed in the production area. This study was conducted during 2010 and 2011 in Edirne
to investigate the effects of irrigation (S0: no water, S1: irrigation at the
start of flowering, S2: irrigation at the start and complation of flowering),
nitrogen (N) levels (0, 50, 100, 150, 200 kg/ha) and plant populations (47620,
35710, 28570 ve 23810 plants/ha) on confectionary sunflower’s yield, aspects of
yield and quality characteristics. The study was set up in a Randomized
Complete Block Design in split-split plots with 4 reps. According to the
results of the study, as irrigation number increases, duration of physiological
maturity, plant height, head diameter, thousand kernel weight (TKW), seed
yield, grain width and length increase, but oil content decreases. N application
of 150 kg/ha N gave the highest TKW, grain width and length, while 100 kg per
hectare N application gave the highest shell ratio. Plant height, head diameter
and grain yield varied with 100 kg and 150 kg per hectare nitrogen application
for two years. As nitrogen level increases, oil content decreases and the
highest oil content was obtained with no nitrogen application. As the plant
population per hectare decreases, duration of flowering and physiological
maturity, head diameter, TKW and shell ratio increase, but plant height, grain
yield and oil content decrease. The
highest effect in the study was obtained with irrigation applications. A 25,2%
increase in grain yield in 2010 and 42,9 % in 2011; a 12,7 % increase in grain
width in 2010 and 23,7 % in 2011; a 5,8 % increase in grain length in 2010 and
12,6 % in 2011, respectively were received in S2 application. As a
result, when we consider the demands of producers, snack companies and
consumers in confectionary sunflower cultivation, confectionary sunflower
should be planted as 35710 plants/ha in density, irrigation should be done
twice during flowering and 120-140 kg nitrogen per hectare should be applied.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 31, 2015 |
Submission Date | July 25, 2017 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 25 Issue: 2 |