Mainstreaming biodiversity conservation and
sustainable use for improved human nutrition and wellbeing” project is being
carried out in three pilot sites in Turkey. Mediterranean pilot site
contains high mountain steps of Taurus Mountains and Central Anatolian steps
where transition zone between Irano-Turanian and Mediterranean
biogeographic regions exists. This site has highest endemism rate in Turkey.
Mediterranean pilot site includes 4 cities as Antalya, Konya, İçel and Karaman include 17 districts and 31 villages.
In the Mediterranean Region 20 taxa; 16
of them using for nutrition, 3 of them using as folk medicine 1 is local race
(cultivated). People
in the rural area use many plant for nutritional and medical purpose. These
species have been selected and collected from nature and local bazaars.
Plant materials have been sent to the Bursa Food and Forage Control Central
Research Institute for content analysis, Proximities, dietary fiber, vitamins and minerals were assayed using
standard methods and reference materials. Plants are analyzed to the Western Mediterranean Agricultural Research Institute, Medicinal
and Aromatic Plants Central Research Institute for antioxidant properties.
Antioxidant activity analysis (two method using) was completed for all priority
species of the project. The antioxidant activity analyses were done according
to the DPPH and TEAC methods.
Wild edible plants Mediterranean Region medicinal food biodiversity traditional knowledge socio-economic surveys
"İnsan Beslenmesi ve Refahı İçin Biyolojik
Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı” projesi Türkiye'de üç pilot
bölgede yürütülmektedir. Akdeniz pilot bölgesi, İran-Turan ve Akdeniz
biyocoğrafik bölgeleri arasındaki geçiş bölgesinde bulunduğu Toros Dağlarının
yüksek dağ steplerini ve Orta Anadolu steplerini içerir. Bu bölge endemik
olarak en yüksek orana sahiptir. Akdeniz'de pilot bölgesinde 4 il; Antalya, Konya,
İçel ve Karaman'da 17 ilçe ve 31 köy çalışılmıştır. Akdeniz Bölgesi'nde bulunan 20
takson; Bunlardan 16'sı beslenme için, 3'ü halk hekimliği ve 1'i yerel tür
(yetiştirilen) olarak kullanılıyor. Kırsal alanda yaşayan insanlar, beslenme ve
tıbbi amaçla birçok bitki kullanıyorlar. Bu türler doğadan ve yerel pazarlardan
seçilmiş ve toplanmıştır. Bitki
materyalleri içerik analizi için Bursa
Yem ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Beslenme
değerleri, diyet lifi, vitaminler ve mineraller standart yöntemler ve referans
malzemeler kullanılarak analiz edilmiştir. Bitkilerin, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma
Enstitüsü, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi Araştırma Enstitüsü’nde
antioksidan aktivite analizleri yapılmıştır. Projenin tüm öncelikli türleri
için antioksidan aktivite analizi (iki yöntem kullanılarak) tamamlanmıştır. Antioksidan aktivite analizleri
için DPPH ve TEAC yöntemleri kullanılmıştır.
Yabani yenilebilir bitkiler Akdeniz Bölgesi tıbbi gıda biyoçeşitlilik geleneksel bilgi sosyo-ekonomik anketler
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2017 |
Submission Date | October 2, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 27 Issue: 2 |