Image Presentation
BibTex RIS Cite

FUNCTIONAL FOODS: CAPSAICIN AND RECEPTOR-INDEPENDENT WAYS

Year 2022, Volume: 1 Issue: 2, 1 - 10, 30.09.2022

Abstract

Pepper is a member of the Solanaceae family.
More than 36,000 million kilos of pepper are
produced on more than 2 million hectares of land
in the world every year. The production amount of
this functional food is 40 times higher than 50
years ago. Active Ingredient Capsaicin (trans-8-
methyl-N-vanilyl-6-noneamide) is a hydrophobic,
lipophilic vanilloid phytochemical found in
abundance in pepper and pepper extracts. In
factaround 80%–90% of capsaicinoids present in
capsicum consist of capsaicin and
dihydrocapsaicin. The rest is comprised of
nordihydrocapsaicin, homodihydrocapsaicin,
homocapsaicin, norcapsaicin and nornorcapsaicin.
As a functional food, both capsaicin and its
analogs have been used for centuries, but recently
it has been extensively studied for its analgesic,
antioxidant,anti-inflammatory,anti-atherosclerotic
and anti-obesity properties, and recently for its
anticancer activity against various types of cancer. Among the mechanisms of action of capsaicin, it
is the effect revealed through the most studied
receptor. Capsaicin is an agonist on the transient
receptor potential vanilloid channel 1 (TRPV1).
However, the non-receptor effects of Capsaicin
other than the activation pathway of TRPV1
warrant its clinical use

FONKSİYONEL GIDALAR: KAPSAİSİN VE RESEPTÖRDEN BAĞIMSIZ YOLLAR

Year 2022, Volume: 1 Issue: 2, 1 - 10, 30.09.2022

Abstract

Biber, Solanaceae ailesinin bir üyesidir. Dünyada
her yıl 2 milyon hektardan fazla arazide 36 milyon
kilodan fazla biber üretiliyor. Bu fonksiyonel
gıdanın üretim miktarı 50 yıl öncesine göre 40 kat
daha fazladır. Etkin Madde Kapsaisin (trans-8-
metil-N-vanilil-6-noneamid), biber ve biber
ekstraktlarında bol miktarda bulunan hidrofobik,
lipofilik bir vanilloid fitokimyasaldır. Aslında
kırmızı biberde bulunan kapsaisinoidlerin yaklaşık
%80-90'ı kapsaisin ve dihidro kapsaisin'den oluşur.
Geri kalanı nordihidro kapsaisin, homodihidro
kapsaisin, homo kapsaisin, norkapsaisin ve nornor
kapsaisin'den oluşur. Fonksiyonel bir gıda olarak
hem kapsaisin hem de analogları yüzyıllardır
kullanılmaktadır, ancak son zamanlarda analjezik,
antioksidan, anti-inflamatuar, anti-aterosklerotik
ve anti-obezite özellikleri ve son zamanlarda çeşitli
kanserlere karşı antikanser aktivitesi için kapsamlı
bir şekilde çalışılmıştır. Kapsaisin etki
mekanizmaları en çok çalışılan reseptör aracılığıyla ortaya çıkan etkidir. Kapsaisin, geçici reseptör
potansiyeli vanilloid kanal 1 (TRPV1) üzerinde bir
agonisttir. Bununla birlikte, TRPV1'in aktivasyon
yolu dışındaki Kapsaisin'in reseptörler üzerinden
olmayan etkileri, klinik kullanımını garanti eder.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Traditional, Complementary and Integrative Medicine
Journal Section Reviews
Authors

Necat Yılmaz This is me 0000-0002-3865-9156

Himmet Yalabık This is me 0000-0001-6098-5815

Cansel Sarkaya This is me 0000-0002-3854-6477

Muhammed Ali Aydın This is me 0000-0001-7063-5878

Esin Eren This is me 0000-0001-9780-2437

Mehmet Zafer Kalaycı This is me 0000-0002-0415-6913

Publication Date September 30, 2022
Submission Date August 22, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Yılmaz, N., Yalabık, H., Sarkaya, C., Aydın, M. A., et al. (2022). FONKSİYONEL GIDALAR: KAPSAİSİN VE RESEPTÖRDEN BAĞIMSIZ YOLLAR. Anadolu Tıbbı Dergisi, 1(2), 1-10.