Yaşlanma zaman içinde çok çeşitli moleküler ve hücresel
hasarın birikiminin etkisinden kaynaklanarak fiziksel ve zihinsel
kapasitede kademeli bir azalmaya, artan hastalık riskine ve
nihayetinde ölüme yol açan geri dönüşsüz yapısal ve işlevsel
değişimlerin tümü olarak tanımlanmaktadır. Dünya nüfusunun
bir artış çizgisinde olduğu bilinmektedir. Nüfusun yaşlanmasıyla
birlikte sağlığın korunması politikaları ön plana çıkmaktadır.
Yaşlanma sürecinde sağlığın korunmasında ve erken
yaşlanmanın önlenmesinde genetik ve çevresel faktörler
etkilidir. Halk sağlığı bakış açısıyla birincil korunma metodu
olarak hastalıkların oluşmadan engellenmesi amaçlanmaktadır.
Yaşlanma süreciyle birlikte yeterli ve dengeli beslenmenin,
yaşlılık sebebiyle oluşan olumsuzlukların azaltılması için önem
arz ettiği bilinmektedir. Yaşlanma süreciyle oluşan
olumsuzlukların azaltılması ve sağlıklı yaşam süresinin
uzatılması için yaşlanma karşıtı bileşiklere ayrıca ihtiyaç
bulunmaktadır. Bu bileşikler içerisinde en önemlilerinden birisi
de resveratroldür. Resveratrol (3,5,4 trihidroksistilben) insan
diyetindeki üzüm (Vitaceae Vitis vinifera), dut (Moraceae
Morus rubra), fıstık (Fabaceae Arachis hypogaea), çilek
(Rosaceae fragaria vesca) gibi birçok kaynakta bulunan
flavonoit olmayan polifenolik bir bileşiktir. Resveratrol Avrupa
ve Asya ülkelerinde on yıllardır kardiyolojik risklerin
azaltılmasında, antikanserojen bir bileşik olarak, alerji ve cilt
hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Resveratrolün antiinflamatuar,
antioksidan, antitümör, otofajiyi arttırıcı
özellikleri, anti-proliferatif, kardiyoprotektif etkileri sebebiyle
yaşlanma sonucu oluşan fiziksel, biyolojik ve yaşam biçimindeki olumsuz değişikliklerin azaltılmasında da yaygın olarak
kullanılmaktadır. Ayrıca dünya nüfusunun yaşlanmasıyla
birlikte yaşlı sağlığının korunması ve geliştirilmesi için
fitokimyasalların diyetle alımı ve besin takviyesi olarak
kullanımının etkilerinin klinik olarak daha fazla araştırılması
gerekmektedir. Bu çalışma ile yaşlanma süreci ile birlikte
oluşacak olan olumsuzlukları geciktirmek veya engellemek için
resveratrol mucizesinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Traditional, Complementary and Integrative Medicine (Other) |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2023 |
Submission Date | August 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 2 Issue: 2 |