Research Article

Entelektüel Uyarımın Özyeterlilik Üzerindeki Etkisinde Kişi-İş Uyumunun İçsel Atıf Eksenli Aracılık Rolü

Volume: 7 Number: 6 December 13, 2019

Entelektüel Uyarımın Özyeterlilik Üzerindeki Etkisinde Kişi-İş Uyumunun İçsel Atıf Eksenli Aracılık Rolü

Öz

Bu çalışmada, dönüşümsel liderlik davranışı olarak entelektüel uyarımın,  özyeterliliğe etkisi ve bu etkide kişi-iş uyumunun içsel atıf teorisi bakış açısından aracılık rolünün ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda regresyon testlerine dayanan nicel bir araştırma yapılmıştır. Ankara'da faaliyet gösteren bir hizmet işletmesinin 206 çalışanından elde edilen veriler analizlerde kullanılmıştır. Analizler sonucunda, elde edilen bulgularla, entelektüel uyarımın özyeterliliği etkilediği ve bu etkide, kişi-iş uyumunun aracı rolü oynadığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, dönüşümsel liderlik davranışının özyeterlilik algısı üzerindeki etkisinin, işten kişiye doğru kişi-iş uyumu çerçevesinde bilişsel ve içsel atıf eksenli bir sürecin sonucu olduğunu ortaya koymasıyla örgütsel davranış yazınına önemli katkılar sunmaktadır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Avolio, B. J., Bass, B. M., ve Jung, D. I. (1999). Re‐examining the components of transformational and transactional leadership using the Multifactor Leadership. Journal of occupational organizational psychology, 72(4), 441-462.
  2. Bandura, A. (1977). Self-efficacy: toward a unifying theory of behavioral change. Psychological review, 84(2), 191.
  3. Bandura, A. (1982). Self-efficacy mechanism in human agency. American psychologist, 37(2), 122.
  4. Bandura, A. (1986). Social foundation of thought and action: A social-cognitive view: Englewood Cliffs.
  5. Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York, NY, US: W H Freeman/Times Books/ Henry Holt & Co.
  6. Bandura, A., ve Jourden, F. J. (1991). Self-regulatory mechanisms governing the impact of social comparison on complex decision making. Journal of personality social psychology, 60(6), 941.
  7. Bandura, A., ve Locke, E. A. (2003). Negative self-efficacy and goal effects revisited. Journal of applied psychology, 88(1), 87.
  8. Baron, R. M., ve Kenny, D. A. (1986). The moderator–mediator variable distinction in social psychological research: Conceptual, strategic, and statistical considerations. Journal of personality social psychology, 51(6), 1173.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 13, 2019

Submission Date

February 25, 2019

Acceptance Date

February 26, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 7 Number: 6

APA
Söylemez, M., & Tolon, M. (2019). Entelektüel Uyarımın Özyeterlilik Üzerindeki Etkisinde Kişi-İş Uyumunun İçsel Atıf Eksenli Aracılık Rolü. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(6), 45-52. https://doi.org/10.18506/anemon.532307

Cited By