Research Article

Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi

Volume: 8 Number: İktisadi ve İdari Bilimler December 18, 2020
EN TR

Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi

Abstract

Temel işlevleri çerçevesinde bankacılık bir risk alma ve yönetme işi olduğundan, bankacılık faaliyetlerinden kaynaklanan risklerin gereğince anlaşılması, ölçülmesi ve iyi yönetilmesi gereklidir. Finansal sektörün temel yapı taşını oluşturan bankalar, finansal istikrarın sağlanmasında önemli rol oynamaktadırlar. Özellikle bankaların yüksek kar sağlayabilmek bağlamında, daha riskli davranışlarda bulunması finansal düzene yönelik tehdit oluşturabilmektedir. Bu açıdan ele alındığında bankaların risk alma davranışları üzerinde etkili olabilecek unsurların tespit edilebilmesi, finansal istikrar açısından büyük önem arz etmektedir. Bankacılık sektörüne yönelik olarak yapılan sektör düzenlemeleri, makroekonomik düzenlemeler, bankaların sermaye yapıları, büyüklüğü, kredi hacmi, aktif büyüklüğü ve finansman yapısı gibi değişkenler bankaların risk alma davranışları üzerinde etkili olmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türk bankacılık sektöründe risk alma davranışı ve bu davranışa etki edebilecek faktörlerin etkilerinin tespit edilebilmesidir.

Keywords

References

  1. Aklan, A., Akay, H. K., & Çınar, M. (2014). Türkiye’de Para Politikalarının Bankaların Risk Yüklenimleri Üzerindeki Etkileri, . Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10(21).
  2. Ertuğrul, H. M. (2013). Türkiye’de Enerji Tüketimi GSYH İlişkisi: Dinamik Bir Analiz. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi,, 25, 249-266.
  3. ITO, T. (2011). Reform of Financial Supervisory and Regulatory Regimes: What has Been Achieved and What is Still Missing. International Economic Journal, 25(4), 553-569.
  4. Laeven, L., Ratnovski, L., & Tong, H. (2016). Bank size, capital, and systemic risk: Some international evidence. Journal of Banking & Finance, 69(1), 25-34.
  5. Navruz, B. (2019). Bankacılıkta Sistemik Risk Sorunu ve Pigovian Çözüm Yaklaşımı: Türk Bankacılık Sektörü Açısından Bir Değerlendirme. (G. M. A.Ş, Dü.) İstanbul: Türkiye Bankalar Birliği,
  6. Pham, M. (2016). Bank Size, Ownership and Risk-Taking Behavior: An Empirical Study of Vietnamese Commercial Banks . SSRN Electronic Journal.
  7. Varatto, S., & Zhao, L. (2018). Systemic Risk and Bank Size. Journal of International Money and Finance, 82, 45-70.
  8. Yavuz, N. Ç. (2005). Türkiye’de İhracat ve İktisadi Büyüme Arasında Nedensellik Analizi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Siyaset Konferansları. 49, s. 964.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 18, 2020

Submission Date

September 30, 2020

Acceptance Date

November 11, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 8 Number: İktisadi ve İdari Bilimler

APA
Kuzu, S., & Gençer Çelik, G. (2020). Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(İktisadi ve İdari Bilimler), 257-262. https://doi.org/10.18506/anemon.803166
AMA
1.Kuzu S, Gençer Çelik G. Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;8(İktisadi ve İdari Bilimler):257-262. doi:10.18506/anemon.803166
Chicago
Kuzu, Serdar, and Gülşah Gençer Çelik. 2020. “Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü Ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 (İktisadi ve İdari Bilimler): 257-62. https://doi.org/10.18506/anemon.803166.
EndNote
Kuzu S, Gençer Çelik G (December 1, 2020) Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 İktisadi ve İdari Bilimler 257–262.
IEEE
[1]S. Kuzu and G. Gençer Çelik, “Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi”, Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 8, no. İktisadi ve İdari Bilimler, pp. 257–262, Dec. 2020, doi: 10.18506/anemon.803166.
ISNAD
Kuzu, Serdar - Gençer Çelik, Gülşah. “Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü Ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/İktisadi ve İdari Bilimler (December 1, 2020): 257-262. https://doi.org/10.18506/anemon.803166.
JAMA
1.Kuzu S, Gençer Çelik G. Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;8:257–262.
MLA
Kuzu, Serdar, and Gülşah Gençer Çelik. “Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü Ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 8, no. İktisadi ve İdari Bilimler, Dec. 2020, pp. 257-62, doi:10.18506/anemon.803166.
Vancouver
1.Serdar Kuzu, Gülşah Gençer Çelik. Türk Bankacılık Sektöründe Aktif Büyüklüğü ile Risk Alma Davranışı Arasındaki İlişkinin Analizi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020 Dec. 1;8(İktisadi ve İdari Bilimler):257-62. doi:10.18506/anemon.803166

Cited By