One
way of avoiding the disappearance of traditional handicrafts is to consider the
produced products as souvenirs in the tourism sector. In this study, increasing
the awareness of handicrafts unique to Şırnak province and using handicrafts as
touristic products in the frame of using handicrafts as touristic products have
been emphasized. Qualitative research method was used in the research. Firstly,
the literature was searched and then the traditional handicrafts of Şırnak
Province were presented with visual elements. Traditional handicrafts is an
element of cultural tourism and its being used as a touristic product is one of
the most important tool to provide contributions to the regions where it exists
in different dimensions such as cultural and social dimensions. The handicrafts
existing in Şırnak Province are required to be advertised and marketed as a
touristic product in order to prevent the disappearance of the potential.
Geleneksel
el sanatlarının yok olmasının önüne geçebilmenin bir yolu da üretilen ürünlerin
turizm sektöründe hediyelik eşya olarak değerlendirilmesidir. Bu çalışmada
öncelikle el sanatlarının turistik ürünler olarak kullanılması çerçevesinde
Şırnak iline özgü el sanatlarının (baston, kilim, Şal-Şepik vb.)
bilinilirliğinin arttırılması ve turistik ürün olarak kullanılabilmesi üzerinde
durulmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak öncelikle
literatür taranmış daha sonra görsel unsurlarla Şırnak ilinin var olan
geleneksel el sanatları potansiyeli ortaya konmuştur. Araştırmada elde edilen
sonuçlara göre, kültür turizminin bir öğesi olan geleneksel el sanatlarının
bulunduğu bölgeye başta sosyal, kültürel olmak üzere farklı boyutlarda katkı
sağlamasının en önemli araçlarından biri turistik ürün olarak
kullanılabilmesidir. Şırnak ilinde var olan el sanatları potansiyelinin yok
olmasını önlemek ve turistik bir ürün olarak tanıtılması ve pazarlanması
gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 13, 2018 |
Acceptance Date | April 4, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: 5 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.