The purpose of this study is to identify areas which enable local
competitive advantage by examining factors affecting competition in Antalya
food retailing sector. In Antalya, which has been becoming one of the major
tourism centers of the world in recent years, the rapid structural change of
firms and increasing competition in the food retail business has drawn
attention. This situation requires to determine the factors behind the intense
competition movements within the industry at the provincial level according to
the variables in Porter's (2000) competitiveness model. In-depth interviews were
conducted with the stakeholders of the firms which are operating in the food
retailing sector in Antalya by using supportive forms. In this study, data
obtained from the interviews were evaluated through the NVivo program. It is
hoped that the results of this research will contribute both to the factors
affecting the regional competitiveness of the sector as well as to the
literature on sectoral competition issues.
Bu
çalışmanın amacı Antalya gıda perakende sektöründe rekabeti etkileyen
etmenlerin incelenmesi yoluyla sektörde yerel rekabet üstünlüğü sağlayan
alanları belirlemektir. Son yıllarda Türkiye’nin ve dünyanın önemli turizm
merkezlerinden biri olan Antalya’da gıda perakende işletmelerindeki hızlı
yapısal değişim ve artan rekabet dikkat çekmektedir. Bu durum sektörün içinde
bulunduğu yoğun rekabet hareketlerinin ardında yatan faktörlerin Porter’ın
(2000) rekabetçilik modelindeki değişkenlere göre yerel düzeyde belirlenmesini
gerekli kılmıştır. Araştırmada Antalya ilinde gıda perakende sektöründe faaliyet
gösteren paydaşlar ile derinlemesine görüşmeler yapılmış ve bu görüşmelerde
destekleyici formlar kullanılmıştır. Çalışmada görüşme yoluyla elde edilen
veriler NVivo programı aracılığı ile değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın
sonuçlarının hem sektörün bölgesel rekabetçiliğini etkileyen faktörlerle ilgili
hem de sektörün rekabet sorunları ile ilgili alan yazınına katkıda bulunacağı
umulmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2018 |
Acceptance Date | September 4, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 Issue: ICEESS’ 18 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.