Bu çalışma, Erzincan koşullarında bazı yerli ve yabancı kayısı çeşitlerinin dona dayanım derecelerinin belirlenmesi amacıyla; Royal, Perfection, Hungarian Best, Hasanbey, Karacabey, Rakowsky, Luizet, Silistre de Rona, Kishnewsky, Casna Drenova, Polonais, Proyma ve Paviot çeşitleri ile 2002-2004 yılları arasında yürütülmüştür. Kayısı çeşitlerinin düşük sıcaklıklara dayanıklılıklarını belirlemek amacıyla, her iki yılda da dinlenme başlangıcı Kasım 0, dinlenme ortası Ocak ve dinlenme sonunda Mart alınan tomurcuklarda farklı sürelerde 0, 4, 8 ve 16 saat uygulanan yapay don testlerinde -20oC en dayanıklı çeşitler denemenin 1. yılında I. dönemde Paviot %7.69 , II. dönemde Polonais %22.72 , III. dönemde ise Royal %3.70 iken, 2. yılda I. ve II. dönemlerde Hungarian Best %4.12 ve %18.51 , III. dönemde ise Luizet %2.77 olmuştur. Don testi uygulanan tomurcuklarda zararlanma oranı ile elektriksel iletkenlik E.İ ve iletkenlik oranları İ.O arasında pozitif , tomurcukların su içeriğiyle ise negatif korelasyonlar belirlenmiştir. Kayısı çeşitlerinde toplam şeker, protein ve lipit miktarları dinlenmenin başlangıcından sonuna değin artmış, nişasta ise azalmıştır. Tomurcukların canlılık oranları ile toplam şeker r=0.264** ve r=0.416** , nişasta r=-0.213* , protein r=0.215* ve r=0.373** ve yağ miktarları r=0.344** arasında korelasyonlar saptanmıştır
This studuy was carried out to determine cold hardiness of some domestic and foreign cultivars such as Royal, Perfection, Hungarian Best, Hasanbey, Karacabey, Rakowsky, Luizet, Silistre de Rona, Kishnewsky, Casna Drenova, Polonais, Proyma and Paviot cultivars in Erzincan conditions between 2002 and 2004.The buds sampled in early dormancy November , in middle dormancy January and the end of dormancy March for both two years were subjected to artifical freezing test -20oC for different periods 0, 4, 8 and 16 hours to determine cold hardiness of apricot cultivars. The most resistant cultivars at –20oC were Paviot 7.69% in the first period, Polonais 22.72% in the second period, Royal 3.70% in the third period for the first year whereas Hungarian Best 4.12 and 18.51% in the first and second periods, and Luizet 2.77% in third period. İnjurance rates of the buds subjected to freezing test showed positive correlation with electrolitic condictivity and conductivity rates whereas they demonsrated negative correlation with water content of the buds. Total sugar, starch, protein and lipid amounts of apricot culticvars increased from the beginning to the end of dormancy during freezing test periods. Viability of buds correlated significantley with total sugar r=0.264** and r=0.416** , starch r=-0.213* , proteins r=0.215* and r=0.373** and lipits r=0.344** contents
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).