Bu çalışmada, Türkiye’deki 30 şeker fabrikasından birinin bulunduğu Kastamonu’daki şeker pancarı üreticilerinin mekanizasyon durumlarının ve tarımsal uygulamalarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Şeker pancarı üretiminin en yoğun yapıldığı 4 ilçede üreticilerle görüşülmüştür. Anket sonuçları ilçe bazında derlenmiş ve değerlendirilmiş, ayrıca Kastamonu geneli ortalaması da tespit edilmiştir. Sonuç olarak üreticinin ekonomik imkânlar dâhilinde mekanizasyona yöneldiği belirlenmiştir. Toprak frezesi, çapa makinası, kombine pancar hasat makinasının son dönemlerde bölgeye girdiği ve kullanılmaya başlandığı görülmüştür. Kastamonu genelinde traktör gücü ortalama 64.1 BG, traktör başına düşen ekipman sayısı ise 6.5 olarak belirlenmiştir. Ayrıca üreticilerin toprak tahlili yaptırmadıkları ve aşırı gübreleme yapıldığı görülmüştür
In this study, it was aimed to determine mechanization conditions and agricultural applications of sugar beet producers in Kastamonu which has one of the 30 sugar beet factories in Turkey. An interview was carried out with the producers in four districts where most of production comes from. The survey results were collected and evaluated based on districts. In addition to this, averages of Kastamonu were determined. As a result, it was determined that tended to use mechanization depending on their economical conditions. It has seen that rotary cultivator, hoeing machine and combine sugar beet harvester have been used recently. It was also determined that average tractor power and equipment per tractor were found to be 64.1 HP and 6.5, respectively in Kastamonu. Furthermore, it was seen that soil analysis haven’t been made by a big majority of the producers and they have applied excessive fertilizer
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).