Research Article
BibTex RIS Cite

İnci Balığının Alburnus orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu ve Mevsimsel Değişimi

Year 2006, , 0 - 0, 01.01.2006
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000433

Abstract

Bu araştırmada inci balığının Alburnus orontis, Sauvage 1882 et kompozisyonu ve mevsimsel değişimleri incelenmiştir. Bu amaçla her mevsim 20 adet birey kullanılmıştır. İnci balığının canlı ağırlık ortalaması 21.004±8.072 g ve ortalama et verimi % 58.39±0.55 olarak belirlenmiştir. En yüksek ham protein değeri % 19.53±0.07 ile yazın, lipit % 6.67±0.04 ile kışın, kuru madde % 57.37±0.07 ile yazın, ham kül ise % 6.37±0.24 ile kışın belirlenmiştir

References

  • Association of Official Analytical Chemists (AOAC), 1995. Official Methods of Analysis, 16th Edition. Edited by Patricia Cunniff. Virginia, USA.
  • Atay, D. 1987. İçsu Balıkları ve Üretim Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1035, s. 17- 21. Ankara.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici ve F. Gürbüz, 1983. İstatistik Metotları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 861; 217 s. Ankara.
  • Geldiay, R. ve S. Balık, 1999. Türkiye Tatlısu Balıkları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:46, Ders Kitabı Dizini No:16, s. 254-262, İzmir.
  • Wheaton, F.W. and B. Lawsont, 1985. Processing Aquatic Food Products. 518 p., A Wiley-Interscience Publication. John Wiley & Sons, New York.

Seasonal Variation and Meat Composition of Bleak Alburnus orontis, Sauvage 1882

Year 2006, , 0 - 0, 01.01.2006
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000433

Abstract

In this study, seasonal variation and meat composition of bleak Alburnus orontis were investigated. Twenty bleaks were used each season. The mean live weight and mean meat yield was determined as 21.004±8.072 g and 58.39±0.55 % respectively. The highest ratio of crude protein 19.53±0.07 % was in summer, lipid 6.67±0.04 was highest in winter, dry matter 57.37±0.07 % was highest in summer and crude ash 6.37±0.24 % was highest in winter

References

  • Association of Official Analytical Chemists (AOAC), 1995. Official Methods of Analysis, 16th Edition. Edited by Patricia Cunniff. Virginia, USA.
  • Atay, D. 1987. İçsu Balıkları ve Üretim Tekniği. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1035, s. 17- 21. Ankara.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici ve F. Gürbüz, 1983. İstatistik Metotları. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 861; 217 s. Ankara.
  • Geldiay, R. ve S. Balık, 1999. Türkiye Tatlısu Balıkları. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:46, Ders Kitabı Dizini No:16, s. 254-262, İzmir.
  • Wheaton, F.W. and B. Lawsont, 1985. Processing Aquatic Food Products. 518 p., A Wiley-Interscience Publication. John Wiley & Sons, New York.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Yusuf Bozkurt This is me

Süleyman Bekcan This is me

Gül Çelik Çakıroğulları This is me

Publication Date January 1, 2006
Submission Date January 1, 2006
Published in Issue Year 2006

Cite

APA Bozkurt, Y., Bekcan, S., & Çakıroğulları, G. Ç. (2006). İnci Balığının Alburnus orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu ve Mevsimsel Değişimi. Journal of Agricultural Sciences, 12(01). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000433
AMA Bozkurt Y, Bekcan S, Çakıroğulları GÇ. İnci Balığının Alburnus orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu ve Mevsimsel Değişimi. J Agr Sci-Tarim Bili. January 2006;12(01). doi:10.1501/Tarimbil_0000000433
Chicago Bozkurt, Yusuf, Süleyman Bekcan, and Gül Çelik Çakıroğulları. “İnci Balığının Alburnus Orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu Ve Mevsimsel Değişimi”. Journal of Agricultural Sciences 12, no. 01 (January 2006). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000433.
EndNote Bozkurt Y, Bekcan S, Çakıroğulları GÇ (January 1, 2006) İnci Balığının Alburnus orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu ve Mevsimsel Değişimi. Journal of Agricultural Sciences 12 01
IEEE Y. Bozkurt, S. Bekcan, and G. Ç. Çakıroğulları, “İnci Balığının Alburnus orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu ve Mevsimsel Değişimi”, J Agr Sci-Tarim Bili, vol. 12, no. 01, 2006, doi: 10.1501/Tarimbil_0000000433.
ISNAD Bozkurt, Yusuf et al. “İnci Balığının Alburnus Orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu Ve Mevsimsel Değişimi”. Journal of Agricultural Sciences 12/01 (January 2006). https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000433.
JAMA Bozkurt Y, Bekcan S, Çakıroğulları GÇ. İnci Balığının Alburnus orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu ve Mevsimsel Değişimi. J Agr Sci-Tarim Bili. 2006;12. doi:10.1501/Tarimbil_0000000433.
MLA Bozkurt, Yusuf et al. “İnci Balığının Alburnus Orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu Ve Mevsimsel Değişimi”. Journal of Agricultural Sciences, vol. 12, no. 01, 2006, doi:10.1501/Tarimbil_0000000433.
Vancouver Bozkurt Y, Bekcan S, Çakıroğulları GÇ. İnci Balığının Alburnus orontis, Sauvage 1882 Et Kompozisyonu ve Mevsimsel Değişimi. J Agr Sci-Tarim Bili. 2006;12(01).

Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).