Loading [a11y]/accessibility-menu.js
Research Article
BibTex RIS Cite

Development of a Geographic Database Infrastructure at the Atatürk Arboretum Using Free Open Source Software(s)

Year 2012, Volume: 18 Issue: 4, 308 - 314, 04.12.2012
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001219

Abstract

Botanical gardens and arboreta, which have considerable role in the conservation of plant diversity, are valuable natural resources. A decision support and registration system is needed in the management and planning of these worthy areas. Because it is required to survey position, to record information, and to monitor life history of plants which are geographically located and the main objects of arboreta. The institutes looking for a solution to such requirements encountered with mainly software and hardware problems. Although minimizing the cost of hardware is difficult, it has recently become possible to completely eliminate the cost of software with regard to the free open source software. The purpose of this study is to build a geographic information database, to satisfy the similar needs of the Atatürk Arboretum established on a part of Belgrad Forest under authorization of Istanbul Forest District, Bahçeköy Forest enterprise in 1949. To accomplish this task, 4674 point, 32 polygon and 4 line type geographical plant locations were surveyed with a totalstation. Spatial data and related attributes were entered into 15 different database tables. In the determination of these attributes, in order to provide the requiring understandable information in plant exchange going on between various arboretums, the standards of the international data exchange format (ITF2) were closely followed. Other data, on the other hand, pertaining to the remaining geographical objects, were again entered to the database by digitizing them through the available maps. These intelligent maps were presented for institutional usage as well as for everyday visitor usage through kiosks set up inside the arboretum, and the internet. The software costs were eliminated by utilizing the independent, free open source software; also, such software’s perfectly capable natures were once more proven that such undertakings could very well be accomplished with them.

Atatürk Arboretumu Coğrafi Bilgi Veritabanının Oluşturulmasında Özgür Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı

Year 2012, Volume: 18 Issue: 4, 308 - 314, 04.12.2012
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001219

Abstract

Botanik bahçeleri ve arboretumlar bitki çeşitliliğinin korunmasında önemli rol oynayan değerli doğal kaynak parçalarıdır. Bu değerli alanların yönetim ve planlanmasında bir karar destek ve kayıt sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü arboretumların başlıca objesi ve coğrafi bir konuma sahip olan bitkilerin konumlarının belirlenmesi,  kayıtlarının tutulması, izlenmesi gerekmektedir. Bu gereksinimlere çözüm arayan kurumların karşılaştığı sıkıntıların başında yazılım ve donanımla ilgili sorunlar gelmektedir. Donanım masraflarından kaçınmak zor olmasına rağmen yazılım masraflarını özgür ve açık kodlu yazılımlar ile son yıllarda sıfırlamak olanaklı hale gelmiştir. Çalışmanın amacı, 1949 yılında kurulan Atatürk Arboretumu'nun bu gereksinimlerini gidermek için mevcut klasik bitki kayıt sisteminin yenilenmesini de içeren bir coğrafi bilgi veritabanının oluşturulmasıdır.  Bu amaçla "totalstation" aleti ile bitkilerin coğrafi konumları ölçülmüş ve 4674 noktasal, 32 alansal ve 4 çizgisel bitki belirlenmiştir. Konumsal veriler ve bunlara ait öznitelik verileri 15 ayrı veritabanı tablosuna girilmiştir. Özniteliklerin belirlenmesinde arboretumlar arasında yapılan bitki alışverişlerinde gerekli anlaşılabilir bilgileri sağlamak için uluslararası veri değişim formatı (ITF2) standartları da dikkate alınmıştır. Diğer coğrafi objelere ait veriler ise mevcut haritaların sayısallaştırılması ile veritabanına girilmiştir. Oluşturulan bu akıllı haritalar kurumsal kullanım yanında ziyaretçilerin kullanımına da bilgimatik ve internet aracılığıyla açılmıştır. Çalışmada özgür açık kodlu yazılımlardan yararlanılarak yazılım masrafları azaltılmış ve gerekli tüm işlemler bu yazılımlar ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilerek kullanılabilirliği ortaya konulmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Makaleler
Authors

Osman Yılmaz

Hatice Yılmaz

Publication Date December 4, 2012
Submission Date February 4, 2010
Published in Issue Year 2012 Volume: 18 Issue: 4

Cite

APA Yılmaz, O., & Yılmaz, H. (2012). Development of a Geographic Database Infrastructure at the Atatürk Arboretum Using Free Open Source Software(s). Journal of Agricultural Sciences, 18(4), 308-314. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001219

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).