Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Different Packaging Methods on Microbiological Quality Criteria and Changes in Biogenic Amines of Marinated Shad (Alosa immaculata, Bennett, 1838)

Year 2017, Volume: 23 Issue: 4, 404 - 414, 18.01.2017

Abstract

In this study, it was aimed to determine the biogenic amines and microbiological changes of shad (Alosa Immaculata, Bennett, 1838) fillets, which were marinated, differently packaged and stored at 4±1 °C. Total aerobic count, psychrophilic flora count, mould-yeast, coliform and histamine forming bacteria count as microbiological criteria of marinated fish were investigated. In addition to that biochemical and molecular identification of isolated bacteria were performed. At the end of storage period, for marinated shad of different packed with brine, oil and vacuum packed were determined histamine values as 2.19, 2.09 and 2.41 mg kg-1, and TAC values as 2.49, 2.75 and 2.68 log kob g-1, respectively. Pantoea agglomerans, Shewanella baltica, Brevundimonas diminuta, Pseudomonas putida and Acinetobacter calcoaceticus were identified as histamine producing bacteria. For histamine and microbiological criteria; It was determined that brine and oil recipe shad marinade can be stored at 4±1 °C for 7 months, while vacuum packed ones can be stored in the same conditions for 6 months.

Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik Amin Değişimlerine Etkisi

Year 2017, Volume: 23 Issue: 4, 404 - 414, 18.01.2017

Abstract

Bu çalışmada, marine edildikten sonra farklı şekillerde paketlenip 4±1°C’de muhafaza edilen tirsi (Alosa immaculata, Bennett, 1838) filetolarında biyojenik aminlerin ve mikrobiyolojik değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Marine örneklerde mikrobiyolojik kriter olarak toplam aerob mezofilik bakteri, toplam psikrofil bakteri, maya-küf, koliformve toplam histamin üreten bakteri sayıları ve türleri belirlenmiştir. Ayrıca bakterilerin moleküler ve biyokimyasal identifikasyonu gerçekleştirilmiştir. Depolama sonunda salamura, yağda ve vakum paketlenen marine tirside histamin miktarı sırasıyla 2.19, 2.09 and 2.41 ppm (mg kg-1), TAMB sayıları; 2.49, 2.75 ve 2.68 log kob g-1 olarak tespit edilmiştir. Histamin üreten bakterilerin sayıları 7 aylık depolama boyunca saptanabilir düzeyin altında kalmıştır. Histamin üreten bakterilerden Pantoea agglomerans, Shewanella baltica, Brevundimonas diminuta, Pseudomonas putida, Acinetobacter calcoaceticus tanımlanmıştır, salamura ve yağda paketlenen marine tirsinin biyojenik aminlerden histamin ve mikrobiyolojik kriterler açısından 7 ay, vakum paketlenen marine tirsinin ise 6 ay 4±1°C’de depolanabileceği sonucuna varılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Mehmet Emin Erdem

Serkan Koral

Sedef Işıdan This is me

Publication Date January 18, 2017
Submission Date January 12, 2015
Published in Issue Year 2017 Volume: 23 Issue: 4

Cite

APA Erdem, M. E., Koral, S., & Işıdan, S. (2017). Farklı Paketleme Yöntemlerinin Tirsi (Alosa immaculata Bennett, 1838) Marinatlarındaki Mikrobiyolojik ve Biyojenik Amin Değişimlerine Etkisi. Journal of Agricultural Sciences, 23(4), 404-414.

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).