Bu çalışmada yavaş gelişen 2 etlik piliç genotipinin SG1, SG2 49 günlük ve hızlı gelişen bir ticari etlik piliç genotipinin 42 FG1 ve 49 günlük FG2 besi süresi sonunda besi performansları, karkas özellikleri ve bazı ekonomik parametreleri karşılaştırılmıştır. İki dönem yürütülen denemede; her dönemde her genotipten 260, toplam 1560 260 x 3 x 2 civciv kullanılmıştır. Civcivler her genotipte 10 tekerrür olacak şekilde yer bölmelerinde büyütülmüştür. Besi süresince gruplarda SG1, SG2, FG1, FG2 canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve ölüm oranı, besi süresi sonunda ise kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir. Üretim masrafları ve piliç eti satış değerlerine ait verilerden yararlanılarak gruplarda maliyet, karlılık ve teknik etkinlik skorları hesaplanmıştır. Grupların teknik etkinlik skorları stokastik sınır modeli SSM ile tahmin edilmiştir. SG1 ve SG2 genotipleri kesim canlı ağırlığına 2.0-2.5 kg 49 günde ulaşmış; yem tüketimleri ise FG1’in yem tüketim düzeyine yakın olmuştur. Göğüs oranı FG1 ve FG2’de, but oranı ise SG1 ve SG2’de yüksek bulunmuştur. En yüksek nispi karlılık FG1 grubunda olmuş, bunu FG2, SG2 ve SG1 izlemiştir. SG1, SG2, FG1 ve FG2’nin teknik etkinlik skorları 0.9632, 0.9639, 0.9664 ve 0.9699 bulunmuştur P
Ticari etlik piliç Yemden yararlanma Karkas özellikleri Canlı ağırlık Karlılık Teknik etkinlik skoru
In this study, 2 slow growing broiler genotypes SG1 and SG2 slaughtered at 49 days of age were compared with a fast growing commercial genotype slaughtered at 42 days of age FG1 or 49 days of age FG2 with respect to fattening performance, carcass characteristics and some economic parameters. The study was carried out in 2 periods and 260 chicks from each genotype in each period a total of 1560 chicks; 260 x 3 x 2 were used. Ten replicates of chicks from each genotype were reared on litter system. Live weight, feed consumption, feed efficiency and mortality in groups SG1, SG2, FG1, FG2 were determined throughout the production periods, while slaughter and carcass traits were determined at the end of production periods. Cost, efficiency and technical efficiency scores were calculated by using production expenses and meat sale prices. Stochastic frontier analysis SFA was used to estimate the technical efficiency scores of groups. SG1 and SG2 genotypes reached to slaughtering live weight 2.0-2.5 kg at 49 days of age, and the feed consumptions of these 2 genotypes were similar to the consumption of F1. The breast ratio was higher in FG1 and FG2, whereas the thigh ratio was higher in SG1 and SG2. The highest relative profit was determined in FG1 genotype and FG2, SG2 and SG1 followed this genotype, respectively. The technical efficiency scores of SG1, SG2, FG1 and FG2 were 0.9632, 0.9639, 0.9664 and 0.9699 P
Commercial broiler Feed efficiency Carcass traits Live weight Profitability Technical efficiency score
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 22 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).