Bu araştırma Çan biberinde Capsicum baccatum var. pendulum farklı meyve olgunluk dönemlerinde hasat edilen tohumların, tohum gelişimi ile tohum kalitesi arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Biber meyveleri 2011 ve 2012 yılı vejetasyon döneminde 1 yeşil olum, 2 renk dönüşümü, 3 turuncu olum, 4 kırmızı olum ve 5 aşırı olum dönemlerinde hasat edilmiştir. Renk gelişim dönemlerine göre tohum nemi % 37.2-69.0 arasında değişmiş, en düşük tohum nemi birinci ve ikinci yılda sırasıyla % 37.2 ve % 39.0 olarak aşırı olum döneminde belirlenmiştir. Meyve gelişim dönemlerine göre çimlenme oranı % 0-94 arasında değişmiş; maksimum çimlenme oranı 2011 yılında % 94 iken 2012 yılında % 79 bulunmuştur. Ortalama çimlenme süresi ise 4 ila 13 gün arasında olmuştur. Her iki yıl için çıkış oranı % 1-97 arasında değişmiş; maksimum çıkış oranı 2011 yılında % 97 ve 2012 yılında % 76 olarak belirlenmiştir. Buna bağlı olarak ortalama çıkış süresi 7 ila 18 gün arasında değişmiştir. Çıkış sonrası fide boyu 3.0-5.7 cm arasında, fide yaş ağırlığı 122.75-255.0 mg ve fide kuru ağırlığı 8.75-33.66 mg arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak, meyvenin olgunlaşması ile tohum kalite özelliklerinin arttığı ve tohum kalitesi açısından en uygun meyve hasat zamanının kırmızı olum dönemi olduğu belirlenmiştir
This study was conducted to determine the relationships between the seeds harvested at different fruits maturity stages and the seed development and quality in Aji pepper Capsicum baccatum var. pendulum . The fruits were harvested at green ripe 1 , breaker 2 , orange ripe 3 , red ripe 4 and over red ripe 5 maturity stages in 2011 and 2012 vegetation seasons. Seed moisture content was changed between 37.2% and 69.0% based on development stage, and over maturity stage had the lowest moisture content of 37.2% and 39.0% in both years, respectively. Germination rate was between 0% and 94% with the maximum of 94% in 2011 and 79% in 2012. The average germination time ranged from 4 to 13 days. The seedling emergence rate was between 1% and to 97% with the maximum of 97% in 2011 and 76% in 2012 that the average seedling emergence time changed between 7 and 18 days. Seedling length ranged from 3.0 to 5.7 cm, seedling fresh weight ranged from 122.75 to 255.00 mg and seedling dry weight ranged from 8.75 to 33.66 mg. The results showed that the seed quality increased as maturity level progressed, and the best fruit harvest date was red ripe stage for maximum seed quality in Aji pepper
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 22 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).