Bu çalışma, Harran Ovası koşullarında paprika biberinde sulama suyu seviyesinin verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Farklı sulama suyu düzeyleri 3 günde bir Class-A-Pan CAP ’dan olan kümülatif buharlaşmanın % 125 CAP125 , % 100 CAP100 , % 75 CAP75 ve % 50 CAP50 ’sinin damla sulama sistemi kullanılarak uygulanması şeklinde oluşturulmuştur. Ayrıca IRSIS paket programına göre oluşturulan bir sulama programı da IRSIS sulama konusu olarak seçilmiştir. Denemede üç paprika biber çeşidi Ace, King ve Queens kullanılmıştır. IRSIS konusundaki sulama suyu ve bitki su tüketimi ET değerleri sırasıyla 874 mm ve 908 mm’ dir. CAP - CAP50 konularına uygulanan sulama suyu ve ET değerleri ise sırasıyla, 568-254 mm ve 602-368 mm aralığında değişim göstermiştir. En yüksek verim 25.63 t ha-1 ile IRSIS Irrigation Scheduling Information System sulamasından elde edilirken en düşük verim 11.72 t ha-1 ile CAP50 sulamasından elde edilmiştir. Çeşit, sulama ve çeşit x sulama interaksiyonun verim üzerine etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Ortalama nem, ASTA, kapsaisin, C-vitamini ve beta-karoten içeriği değerleri sırasıyla % 84.1, 261.1, 0.4 mg kg-1, 1890.4 mg kg-1 and 98.9 mg kg-1 olarak elde edilmiştir. Beta-karoten içerikleri çeşit, sulama ve interaksiyonlardan önemli düzeyde etkilenmemiştir. Sulama ve interaksiyonların C vitamin ve kapsaisin üzerine etkileri de önemsizken çeşidin C vitamini ve kapsaisin üzerine etkileri P
This study was carried out to determine the effects of irrigation levels on yield and quality of paprika pepper under Harran plain conditions of Turkey. Different water stress levels under drip irrigation system were created by applying 125% of cumulative Class-A Pan evaporation CAP125 , 100% CAP100 , 75% CAP75 and 50% CAP50 of cumulative class-A-pan CAP evaporation in every 3 days. Besides, an irrigation treatment with IRSIS Irrigation Scheduling Information System computer program was created and applied as an alternative irrigation program. Three paprika pepper cultivars Ace, King and Queens were tested. Experiments were conducted in randomized blocks split plots design with 3 replications in 2005 at Koruklu Station of GAP Regional Development Administration located in Harran Plain of Şarlıurfa, Turkey. Applied irrigation water amount and ET Evapotranspiration values for IRSIS treatment were 874 mm and 908 mm, respectively. Applied irrigation amount and ET values of CAP125 and CAP50 were between 254-568 mm and 368-602 mm, respectively. The highest yield was obtained from IRSIS treatment with 25.63 t ha-1 and the lowest yield was obtained from CAP50 with 11.72 t ha-1. The yield was significantly affected by cultivar, irrigation and cultivar × irrigation interactions. The average moisture, ASTA American Spice Trade Association , capsaicin, vitamin C and beta-carotene contents were respectively varied between 83.96 – 84.76%, between 225.76–286.22 mg kg-1, between 1404.11–2408.11 mg kg-1 and between 77.88–113.00 mg kg-1. Beta-carotene contents were not affected significantly by the cultivars, irrigations and interactions. The effects of irrigation and interactions on vitamin C and capsaicin were not also significant while the effects of cultivar on vitamin C and capsaicin were significant at P
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 22 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).