Bu araştı rma ile, gebeliklerinin son 4. haftas ı ndaki koyunlar ı n, rumen parçalanabilirlikleri farkl ı protein kaynaklar ı kullan ı larak hazı rlanan yem karmalar ı ile beslehmesinin, kuzular ı n doğum ağı rl ı kları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştı rma, Akkaraman x Ille de France, Akkaraman x Border Leichester ve Akkaraman x Lincoln melezi 18 ba ş gebe koyun kullan ı larak 9'ar bireyli 2 grup üzerinde yürütülmü ştür. Bireysel olarak beslenen koyunlar ı n rasyonlar ı nda, kaba yem olarak kuru yonca otu kullan ılmış ve.. araşt ı rma boyunca her hayvana eşit miktarda verilmi ştir t.1 kg/gün . Rasyonlar ı n yoğun yem kı smı nda ise, protein kaynağı ,olarak suya küspesi ve bal ı k ununun kullan ı ld ığı yoğun yem karmalar ı hayvanları n ihtiyaçlar ı na göre değişen miktarlarda yer alm ıştı r. Sonuçta,,farld ı by-pass protein düzeyinin, doğumdan önceki son haftada kuzu doğum ağı rl ığı üzerindeki etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir P
In this study,--the effects of the compound feeds containing protein sources having different rumen degradabilities, was determined in late pregnancy on lamb birth weight. 18 cross-bred Akkaraman x Ille de France, Akkaraman x Border Leichester and Akkaraman x Lincoln pregnant ewes were alloted in two groups and were fed individually. Dried alfalfa hay was used as roughage in the rations and giyen to each ewe in equal quantity 1.1 kglday . In the concantrate parts of the rations, two different concantrate feed were prepared, one having soybean meal and the other having fı sh meal as protein source. Concantrate feeds were giyen to each ewe in varying quantities according to their requrements. At the end of the trial, the effect of the traitment on the lamb birth weight was found significant P
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1996 |
Submission Date | August 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 02 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).