Bu çalışmada, adi yonca, düğmeli yonca, tüylü yonca, hint yoncası, sarı taş yoncası, ak taş yoncası, korunga, tüylü fiğ ve gazal boynuzu gibi bazı baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri, in vitro gaz üretimleri, metabolik enerji ME , organik madde sindirimi OMS ve nispi yem değerleri NYD karşılaştırılmıştır. Gaz ölçümleri 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat aralıklarla yapılmış ve gaz değerleri y=a+b 1-e-ct eşitliği kullanılarak saptanmıştır. Baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri arasında önemli farklılıklar saptanmıştır P
The aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro gas production, metabolizable energy ME organic matter digestibility OMD , relative feed values RFV of the legume forages from alfalfa, blackdisk medick, burr medic, yellow sour-clover, yellow sweet-clover, white sweet-clover, sainfoin, hairy vetch and birdsfoot trefoil. Gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h and their kinetics were described using the equation y=a+b 1-e-ctgrains in terms of chemical composition P
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 1, 2009 |
Submission Date | January 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 15 Issue: 02 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).