Research Article
BibTex RIS Cite

Depolama Süresinin Bazı Hıyar Çeşitlerinde Mekanik Özelliklere Olan Etkisinin Belirlenmesi

Year 2005, Volume: 11 Issue: 03, 251 - 256, 01.08.2005
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000584

Abstract

Bu çalışmada, bazı hıyar çeşitlerinde depolama süresinin ürünün mekanik özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacıyla bir sıkıştırma test düzeneği geliştirilmiştir. Sıkıştırma testi deney ve ölçüm düzeneği; hareketli platform, tutucu, dinamometre, silindirik batıcı uç, amplifikatör, PC kart, veri toplama ve kaydetme programı ile bilgisayardan oluşmaktadır. Çalışmada deneme materyali olarak 147-F1 ve Rawa-F1 hıyar çeşitleri kullanılmıştır. Denemeye alınacak ürünlere, hasat edilen günde 0. gün ve bu günü izleyen 3., 6., 9. ve 12. günlerde sıkıştırma testi uygulanmıştır. Ürünler % 85-90 nem oranında 10 0C depo sıcaklığında depolanarak depo sürelerinin biyolojik malzeme özelliklerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Denemeler sonunda biyolojik akma noktasındaki deformasyon, kuvvet, elastiklik modülü, deformasyon enerjisi, deformasyon hacmi ve deformasyon duyarlılığı değerleri belirlenmiştir. Bu özelliklere, çeşit ve depo süresi ile bunların ikili etkileşimlerinin etkisinin ortaya konulabilmesi için istatistiksel analiz yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Deformasyon duyarlılığı üzerinde çeşit, istatistiksel olarak etkili bulunmazken depo süresi P

References

  • Anonim 2002. TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumluk ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ticari sebze kayıt listesi, Ankara.
  • Aydın, C. ve K. Çarman. 1997. Şeftalide çarpma enerjisine bağlı olarak zedelenmenin belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, s. 665-672, Tokat.
  • Gezer, İ., M. Güner ve E. Dursun. 2000. Bazı sebze ve meyvelerin fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi. Ekin Dergisi Yıl: 4, Sayı: 13, s. 70-75, Ankara.
  • Holt, J. E. and D. Schoorl. 1977. Bruising and energy dissipation in apples. J. Texture Studies 7: 421-432.
  • Karaçalı, İ. 1993. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Mohsenin, N. M. 1980. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers, 742 p., New York, USA.
  • Sinn, H. ve F. Özgüven. 1989. Biyolojik malzemenin teknik özellikleri 1. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Ders Kitabı, No: 27, Adana. Kiado, 487 p., Budapest, Hungary.
  • Tunçer, İ. K. ve F. Özgüven. 1989 (çev. Moser, I. E. 1984). Bağ bahçe sebze ve endüstri kültürlerinde mekanizasyon uygulamaları. Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları, Yayın No: 52, Ankara.
  • Vursavuş, K. ve F. Özgüven. 1999. Determination of the some mechanical properties and susceptibility to bruising damage of apples. 7 th International Congress on Agricultural Mechanization and Energy: 570-575, Adana.

Effect of Storage Time on Some Mechanical Properties of Cucumber Cultivars

Year 2005, Volume: 11 Issue: 03, 251 - 256, 01.08.2005
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000584

Abstract

In this study, a compression test-measurement system was developed to determine the effect of storage time on some mechanical properties of cucumber varieties. The compression test-measurement system composes of moving platform, holder, dynamometer, cylindrical die with spherical end, amplifier, PC card, data logger software and computer. 147-F1 and Rawa-F1 cucumber cultivars were used in the tests. To investigate the effects of storage time on the properties of the biological materials, samples were stored in 10 0C and 85-90 % r. h. conditions and tests were conducted at harvest date, 3rd, 6th, 9th and 12th days. The compressive force-deformation characteristics of each vegetable were determined with a view to obtaining information on bioyield point force and deformation for them. Deformation, bioyield point force, modulus of elasticity, deformation energy, deformation volume and deformation susceptibility were determined at the end of the tests. The statistical analyze was made to determine the effects of the cultivars, storage time and their interactions on these properties. Storage time significantly P

References

  • Anonim 2002. TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tohumluk ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ticari sebze kayıt listesi, Ankara.
  • Aydın, C. ve K. Çarman. 1997. Şeftalide çarpma enerjisine bağlı olarak zedelenmenin belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, s. 665-672, Tokat.
  • Gezer, İ., M. Güner ve E. Dursun. 2000. Bazı sebze ve meyvelerin fiziko-mekanik özelliklerinin belirlenmesi. Ekin Dergisi Yıl: 4, Sayı: 13, s. 70-75, Ankara.
  • Holt, J. E. and D. Schoorl. 1977. Bruising and energy dissipation in apples. J. Texture Studies 7: 421-432.
  • Karaçalı, İ. 1993. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 494, Bornova-İzmir.
  • Mohsenin, N. M. 1980. Physical properties of plant and animal materials. Gordon and Breach Science Publishers, 742 p., New York, USA.
  • Sinn, H. ve F. Özgüven. 1989. Biyolojik malzemenin teknik özellikleri 1. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Ders Kitabı, No: 27, Adana. Kiado, 487 p., Budapest, Hungary.
  • Tunçer, İ. K. ve F. Özgüven. 1989 (çev. Moser, I. E. 1984). Bağ bahçe sebze ve endüstri kültürlerinde mekanizasyon uygulamaları. Türkiye Zirai Donatım Kurumu Mesleki Yayınları, Yayın No: 52, Ankara.
  • Vursavuş, K. ve F. Özgüven. 1999. Determination of the some mechanical properties and susceptibility to bruising damage of apples. 7 th International Congress on Agricultural Mechanization and Energy: 570-575, Adana.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Yeşim Benal Yurtlu This is me

Doğan Erdoğan This is me

Publication Date August 1, 2005
Submission Date August 1, 2005
Published in Issue Year 2005 Volume: 11 Issue: 03

Cite

APA Yurtlu, Y. B., & Erdoğan, D. (2005). Depolama Süresinin Bazı Hıyar Çeşitlerinde Mekanik Özelliklere Olan Etkisinin Belirlenmesi. Journal of Agricultural Sciences, 11(03), 251-256. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000584

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).