Bu çal ışmada beş farkl ı nohut çeşidinin s ı kıştı rma yükü alt ı ndaki mekanik davran ışı belirlenmiştir. Deneyler dört değ işik nem seviyesi, üç farkl ı deformasyon h ı z ı ve iki farkl ı yükleme ekseninde yap ı lm ışt ı r. Deney sonuçlar ı nem içeriğ indeki art ışı n kı rı lma kuvvetini azalt ı rken deformasyon enerjisini art ı rd ığı n ı göstermiştir. Bunun yan ı nda, deformasyon h ı z ı artt ı kça kı r ı lma kuvveti artmakta; deformasyon enerjisi ise azalmaktad ı r.
In this study, mechanical behaviour of five various chickpea varieties was determined under compression load. Tests were made for four moisture level, three deformation speeds and two loading axis. Experimental results showed that, moisture level decreases rupture force but increases deformation energy, However, deformation speed increases rupture force but decreases deformation energy.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2002 |
Submission Date | January 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 08 Issue: 01 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).