This study was conducted to determine the effect of water stress at various growth stages on some quality characteristics of winter wheat at Kenan Evren Research and Application Farm, Faculty of Agriculture, Ankara University between 1993 and 1995. Winter wheat cv. Bezostaja 1, Gün 91 and Gerek 79 were used in the study. Irrigations concerning water stresses were applied as non-stressed S İ , stressed during grain filling S2 , stressed during before heading S 3 , stressed during jointing S4 and stressed during all growth stages S5 . According to the results of the research; statistical differences were determined between cultivars and particularly water stresses in regard to the quality characteristics. The highest values of quality characteristics were generally obtained from non-stressed applications and stressed during grain filling applications. The lowest values were obtained from the applications stressed during all growth stages. Statistical differences were determined among cultivars at all quality characteristics, and the highest values of those characteristics were generally obtained from Bezostaja 1 cv.
Bu çal ışma, 1993-1995 y ı lları aras ı nda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kenan Evren Ara şt ı rma ve Uygulama Çiftliğinde ekmeklik buğday ı n farkl ı gelişme dönemlerindeki su stresinin baz ı kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amac ı yla yürütülmüştür. Çal ışmada Bezostaja 1, Gün 91 ve Gerek 79 ekmeklik bu ğday çeşitleri kullan ı lmışt ı r. Çeşitlerin belirli gelişme dönemlerindeki su stresine ili şkin sulama uygulamalar ı ; bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde stressiz S1 , tane dolumu döneminde stresli S 2 , başaklanma öncesinde stresli S 3 , sapa kalkma döneminde stresli S4 ve bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde stresli S 5 olmak üzere yap ı lmışt ı r. Araştı rma sonuçlar ı na göre; ele al ı nan kalite özellikleri bak ı m ı ndan çeşitler ve özellikle su stresleri aras ı nda istatistiki farkl ı l ı klar belirlenmiştir. Kalite özelliklerine ilişkin en yüksek değerler genellikle bitkilerin tüm geli şme dönemlerinde stressiz oldu ğ u uygulamalar ile tane dolumu döneminde stresli oldu ğ u uygulamalarda elde edilmiştir. En düşük değerler ise, bitkilerin tüm gelişme dönemlerinde stresli oldu ğ u uygulamalarda elde edilmiştir. Kalite özelliklerinin tümünde çeşitler aras ı nda istatistiki farkl ı l ı k gözlenmiş olup, özelliklere ilişkin en yüksek değ erler genellikle Bezostaja 1 çeşidinde elde edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).