Bitkilerde besin maddesi kullan ı m etkinliğ i biomas, besin maddesi al ı m ı ve konsantrasyunu gibi baz ı faktörlere bağl ı karmaşı k bir sistemdir. Yap ı lan bir çok çal ışmada, genotip ile besin maddesi kullan ı m etkinliği aras ı nda ilişkiler belirlenmi ştir. Ekmeklik Triticum aestivum ve makarnal ı k Triticum durum buğday genotiplerinin azot, fosfor ve potasyum kullan ı m etkinliklerinin ara şt ı rı ld ığı bu deneme 24 adet 19 adet ekmeklik ve 5 adet makarnal ı k buğday genotipiyle sera koşullar ı nda yürütülmüştür. Çal ışman ı n sonuçları na göre, besin maddesi kullan ı m etkinliği buğday genotiplerine göre farkl ı l ı klar göstermiştir. Genellikle makarnal ı k genotiplerin potasyumu kullan ı m etkinlikleri ekmeklik genotiplerden daha yüksek olmuştur.
Nutrient efficiency in plants depending on biomass, nutrient uptake and nutrient content is very comlex. Various studies have showed that interactive effects may occur between genotypes and the use efficiencies of the nutrient. In this study effecient use of nitrogen, phosphorus, and potassium was examined in 24 wheat 19 bread and 5 durum genotypes in a greenhouse experiment. According to the results, use efficiency of the N, P and K by wheat genotypes showed differences between wheat genotypes. Generally, potassium use efficiency of durum wheat genotypes was found to be higher than bread wheat genotypes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 1, 2001 |
Submission Date | August 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 07 Issue: 03 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).