Research Article
BibTex RIS Cite

Ankara Üniversitesi Öğrencilerinin Hızlı Hazır Yiyecek Tercihleri Üzerinde Bir Araştırma

Year 2000, Volume: 06 Issue: 03, 116 - 121, 01.08.2000
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000979

Abstract

Bu araşt ı rma, Ankara Üniversitesi'nde lisans ö ğ renimi yapan öğ rencilerin bat ı tarz ı ve geleneksel h ı zl ı haz ı r yiyeceklerin tercih durumlar ı n ı saptamak için toplam 886 öğ renci 414 erkek, 472 k ı z üzerinde yürütülmü ştür. Araşt ı rmaya al ı nan erkek öğ rencilerin ortalama yaş ları 21.63±2.27 y ı l, k ı z öğ rencilerin ise 20.62±1.85 y ı ld ı r. Öğ rencilerin h ı zl ı haz ı r yiyecek restoranlar ı na gitme s ı kl ı kları irdelendiğ inde öğ rencilerin daha çok geleneksel restoranlara gittikleri belirlenmiştir. Her iki öğ renci grubunda da ilk s ı rada tercih edilen ürün etli pidedir. İ kinci s ı rada k ı z öğ rencilerde patates k ı zartmas ı , erkek öğ rencilerde ise et döner olup, üçüncü s ı rada her iki cinste de hamburger gelmektedir. içecek olarak da en çok tercih edilenin kola oldu ğ u belirlenmiştir.

References

  • Akman, M. 1998. Yabanc ı Turistlerin Türk Mutfa ğı ndan Beklentileri, Yararlanma Durumlar ı ve Türk Mutfağı n ı n Turizme Katk ı s ı Üzerine Bir Araştı rma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara.
  • Aktaş , N. 1979. Hollanda'daki Türk i şçi Ailelerin Beslenme Al ışkanl ı kları n ı Etkileyen Faktörler Üzerinde Bir Ara şt ı rma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Kürsüsü. Ankara.
  • Anonim. 1998. McDonald's Gazetesi. 100. Restoran özel Say ı sı 7,1.
  • Bayraktar, M., Y. Babeko ğlu ve M. Salman, 1995. Tüketicilerin Fast Food Restoran Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Ankara OniverSitesi Zimat Fakültesi Yay ı n No. 1400 Bilimsel Araşt ı rma ve Incelemeler: 780. Ankara.
  • Chan, P., H. Lee, R. Tseng and N. J. Downes, 1990. Dietary Habits!'13eliefs -and Food Practices of Elderly Chinese Women. Journal of the American Dietetic Association 90 (4), 579-580.
  • Elmac ı oğlu, F. 1996. Hı zl ı Haz ı r Yemek Sisteminde (Fast Food) Onceliklerin Belirlenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi 25 (1). 30-34.
  • Erdem, C. ve P. Arslan, 1989. Adolesanlarda Sosyo-Ekonomik Düzeye Göre Haz ı r Et Ürünlerinin Tüketim S ı kl ığı , Ürünlerin Protein, Yağ ve Boya Maddesi Yönünden _özellikleri. Beslenme ve Diyet Dergisi 18 (2), 177-184.
  • Hertzler, A. A. and R.-Frary, 1992. Dietary Statusand« Eating Out Practices of College Students. J Am Diet -Assoc 92 (7), 867-869.
  • Hollingsworth, D. 1994. Food Service in the Fast Lane. Food Technology, 48 (9), 133-138.
  • Kongar, E. ve T. Berksoy, 1990. Istanbul Halk ı n ı n Günlük Yaşam Biçimi ve Tüketim Davran ış ları Araşt ı rmas ı . İ stanbul Ticaret Odas ı Yayı n ı No: 19, İ stanbul.
  • Sağ lam, F. 1991. H ı zl ı Hazı r Yemek Sistemi (Fast Food) Üzerinde Bir Ara ştı rma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 20 (2), 187-197.
  • Şahinkaya, Ş. 1983. Diyarbak ı r Ili Merkez Köylerinde Ailelerin Kültürel ve Ekonomik Durumlar ı . Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay ı nları : 889, Bilimsel Ara şt ı rma ve Incelemeler: 524, Ankara.
  • özgen, O. and E. Gönen, 1989. Consumer Behaviour of Children in Primary School Age. Journal of Consumer Studies and Home Economics. 13, 175-187.
  • Wyne, M., M. J., Lee and S. J. Moon, 1994. Fast food consumption in South Korea. Journal of Consumer Studies and Home Economics 18, 279-291.
  • Yücecan, S., G. Pekcan, S. Aç ı k, M. Baysan, N. Rak ı c ı oğ lu, N. Oğ uz, E Karabudak, B Nursal, G. Eroğ lu ve E. Akal, 1993. Ankara'da Yaz Okullar ı na Devam Eden Çocuk ve Gençlerin Beslenme Al ış kanlı kları . Beslenme ve Diyet Dergisi, 22 (2), 179-194.

The Research on Fast Food Preferences of University Students of Ankara

Year 2000, Volume: 06 Issue: 03, 116 - 121, 01.08.2000
https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000979

Abstract

This research was conducted to determine fast food and traditional meals preferences of 886 under graduate students 414 male and 472 female in Ankara University. The mean age of the male and female students were21.63±2.27 and 20.62±1.85 years respectively. It was determined that tend to go to traditional restaurants instead of fest food restaurants when the frenquency of preferences are concerned. First choice was "etli pide" for both groups. Second choice was "french fries" for females and "döner" for males. The third choice of both groups were "hamburger". When the beverages were concerned it was found that the first preferable one was "coke".

References

  • Akman, M. 1998. Yabanc ı Turistlerin Türk Mutfa ğı ndan Beklentileri, Yararlanma Durumlar ı ve Türk Mutfağı n ı n Turizme Katk ı s ı Üzerine Bir Araştı rma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Ankara.
  • Aktaş , N. 1979. Hollanda'daki Türk i şçi Ailelerin Beslenme Al ışkanl ı kları n ı Etkileyen Faktörler Üzerinde Bir Ara şt ı rma. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Kürsüsü. Ankara.
  • Anonim. 1998. McDonald's Gazetesi. 100. Restoran özel Say ı sı 7,1.
  • Bayraktar, M., Y. Babeko ğlu ve M. Salman, 1995. Tüketicilerin Fast Food Restoran Tercihlerini Etkileyen Faktörler. Ankara OniverSitesi Zimat Fakültesi Yay ı n No. 1400 Bilimsel Araşt ı rma ve Incelemeler: 780. Ankara.
  • Chan, P., H. Lee, R. Tseng and N. J. Downes, 1990. Dietary Habits!'13eliefs -and Food Practices of Elderly Chinese Women. Journal of the American Dietetic Association 90 (4), 579-580.
  • Elmac ı oğlu, F. 1996. Hı zl ı Haz ı r Yemek Sisteminde (Fast Food) Onceliklerin Belirlenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi 25 (1). 30-34.
  • Erdem, C. ve P. Arslan, 1989. Adolesanlarda Sosyo-Ekonomik Düzeye Göre Haz ı r Et Ürünlerinin Tüketim S ı kl ığı , Ürünlerin Protein, Yağ ve Boya Maddesi Yönünden _özellikleri. Beslenme ve Diyet Dergisi 18 (2), 177-184.
  • Hertzler, A. A. and R.-Frary, 1992. Dietary Statusand« Eating Out Practices of College Students. J Am Diet -Assoc 92 (7), 867-869.
  • Hollingsworth, D. 1994. Food Service in the Fast Lane. Food Technology, 48 (9), 133-138.
  • Kongar, E. ve T. Berksoy, 1990. Istanbul Halk ı n ı n Günlük Yaşam Biçimi ve Tüketim Davran ış ları Araşt ı rmas ı . İ stanbul Ticaret Odas ı Yayı n ı No: 19, İ stanbul.
  • Sağ lam, F. 1991. H ı zl ı Hazı r Yemek Sistemi (Fast Food) Üzerinde Bir Ara ştı rma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 20 (2), 187-197.
  • Şahinkaya, Ş. 1983. Diyarbak ı r Ili Merkez Köylerinde Ailelerin Kültürel ve Ekonomik Durumlar ı . Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yay ı nları : 889, Bilimsel Ara şt ı rma ve Incelemeler: 524, Ankara.
  • özgen, O. and E. Gönen, 1989. Consumer Behaviour of Children in Primary School Age. Journal of Consumer Studies and Home Economics. 13, 175-187.
  • Wyne, M., M. J., Lee and S. J. Moon, 1994. Fast food consumption in South Korea. Journal of Consumer Studies and Home Economics 18, 279-291.
  • Yücecan, S., G. Pekcan, S. Aç ı k, M. Baysan, N. Rak ı c ı oğ lu, N. Oğ uz, E Karabudak, B Nursal, G. Eroğ lu ve E. Akal, 1993. Ankara'da Yaz Okullar ı na Devam Eden Çocuk ve Gençlerin Beslenme Al ış kanlı kları . Beslenme ve Diyet Dergisi, 22 (2), 179-194.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Metin Saip Sürocooğlu This is me

Funda Pınar Çakıroğlu This is me

Publication Date August 1, 2000
Submission Date August 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 06 Issue: 03

Cite

APA Sürocooğlu, M. S., & Çakıroğlu, F. P. (2000). Ankara Üniversitesi Öğrencilerinin Hızlı Hazır Yiyecek Tercihleri Üzerinde Bir Araştırma. Journal of Agricultural Sciences, 06(03), 116-121. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000979

Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).