Türkiye’de tahıl ürünü olarak en çok tüketilen besinlerden biri ekmektir. Popüler medyada yer alan ekmekle ilgili kanıta dayanmayan haberler, tüketiciler açısından endişe kaynağı olmuştur. Bu derlemede ekmeğin sağlık üzerindeki etkileri, glüten proteini ile ilgili hastalıklar, ekmeklerde kullanılan katkı maddeleri ve bunların helallik durumları değerlendirilmiştir. Özetle, sağlığa olan olumlu etkileri göz önünde bulundurulduğunda, tam tahıllı ürünlerin diğerlerine göre tercih edilmesi ve ölçülü şekilde tüketilmesi teşvik edilmelidir. Ekmek türlerinden ekşi mayalı tam buğday ekmeği iyi bir besin kaynağıdır. Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olanlar glütensiz diyetle beslenmelidir. Çölyak dışı glüten duyarlılığı olanlar da glütenli ürünlerden uzak durmalıdırlar. Yapılan araştırmalara göre herhangi bir hastalık durumu olmaksızın uygulanan glütensiz diyetler hem ekonomik hem de sağlık açısından uygun değildir. Ekmek alırken Türkiye’deki paketsiz ekmekler gıda katkı maddesi içermediği için paketli olanlara tercih edilebilir. Paketli ekmek tercihinde ise ürünün en az sayıda katkı maddesi içermesi veya sağlık riski olan katkı maddelerini olabildiğince az sayıda içermesi gibi faktörler dikkate alınabilir. Ayrıca bazı katkı maddelerinin üretiminde hayvansal kaynaklar da kullanılabileceğinden kullanılan kaynağa bağlı olarak helallik riski oluşabilmektedir.
Bread,
as a grain species, is one of the most consumed food in Turkey. News about
bread in the popular media that are not evidence based has become a source of
concern for consumers. In this review health effects of bread, gluten-related
diseases, food additives that are used in breads and their halal issues will be
evaluated. In summary, when considering positive health effects, whole grain
products should be encouraged to prefer to others. Also, these products should
be consumed moderately. Whole grain sourdough bread is a rich nutrient. People
with celiac sensitivity and wheat allergy should avoid gluten containing
products. Additionally, those with nonceliac gluten sensitivities should also
prefer gluten-free diet. Evidence-based researches suggest that without having
health problems, gluten-free diet practices are not appropriate for both
medical and economical reasons. In Turkey instead of packed ones unpacked
breads can be preferred because they don’t contain any food additives. If
packed bread is to be bought, some factors can be considered such as
containment of minimum number of additives and containment of additives having
minimum health risks. Moreover,
some non-halal animal sources may be used in the production of certain
additives. This gives rise to concerns about halal issues of these products.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Sciences and Services |
Journal Section | Articles |
Authors |
|
Publication Date | June 30, 2019 |
Published in Issue | Year 2019, Volume 1, Issue 1 |
Bibtex | @review { apjhls455145, journal = {Academic Platform Journal of Halal Lifestyle}, eissn = {2687-2374}, address = {Babalık Mh. Kemerli Cd,. Demirci İş Merk.B Blok, No: 7/705 Selçuklu-Konya}, publisher = {Akademik Perspektif Derneği}, year = {2019}, volume = {1}, number = {1}, pages = {1 - 17}, title = {Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu}, key = {cite}, author = {Gültekin, Fatih and Akın, Sümeyye and Elgün, Adem} } |
APA | Gültekin, F. , Akın, S. & Elgün, A. (2019). Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu . Academic Platform Journal of Halal Lifestyle , 1 (1) , 1-17 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/apjhls/issue/46548/455145 |
MLA | Gültekin, F. , Akın, S. , Elgün, A. "Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu" . Academic Platform Journal of Halal Lifestyle 1 (2019 ): 1-17 <https://dergipark.org.tr/en/pub/apjhls/issue/46548/455145> |
Chicago | Gültekin, F. , Akın, S. , Elgün, A. "Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu". Academic Platform Journal of Halal Lifestyle 1 (2019 ): 1-17 |
RIS | TY - JOUR T1 - Up to Date Review about Bread: Health Effects, Food Additives and Halal Issues AU - FatihGültekin, SümeyyeAkın, AdemElgün Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - DO - T2 - Academic Platform Journal of Halal Lifestyle JF - Journal JO - JOR SP - 1 EP - 17 VL - 1 IS - 1 SN - -2687-2374 M3 - UR - Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Academic Platform Journal of Halal Lifestyle Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu %A Fatih Gültekin , Sümeyye Akın , Adem Elgün %T Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu %D 2019 %J Academic Platform Journal of Halal Lifestyle %P -2687-2374 %V 1 %N 1 %R %U |
ISNAD | Gültekin, Fatih , Akın, Sümeyye , Elgün, Adem . "Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu". Academic Platform Journal of Halal Lifestyle 1 / 1 (June 2019): 1-17 . |
AMA | Gültekin F. , Akın S. , Elgün A. Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu. AP Halal Lifestyle. 2019; 1(1): 1-17. |
Vancouver | Gültekin F. , Akın S. , Elgün A. Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu. Academic Platform Journal of Halal Lifestyle. 2019; 1(1): 1-17. |
IEEE | F. Gültekin , S. Akın and A. Elgün , "Ekmek Hakkında Güncel Bir Değerlendirme: Sağlık Etkileri, Gıda Katkı Maddeleri ve Helallik Sorunu", Academic Platform Journal of Halal Lifestyle, vol. 1, no. 1, pp. 1-17, Jun. 2019 |