Year 2020, Volume 2 , Issue 1, Pages 36 - 43 2020-06-30

OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri
Processes of Halal Food Produce and Halal Certification within the Scope of on OIC/SMIIC Standarts

Muhammet Özhan GÜNDÜZ [1] , Fatih GÜLTEKİN [2] , İ̇brahim KÜRTÜL [3]


Dünyada gıda sektörünün globalleşmesiyle birlikte helal gıda kavramı daha sıklıkla gündeme gelmektedir. Müslüman nüfus artışının yanısıra, helal kelimesinin dünyada gittikçe artan bir oranda temizlik ve doğallık algısını çağrıştırmasıyla, global tüketicinin helal ürün ve hizmet sektörüne olan ilgi, ihtiyaç ve beklentisi artmıştır. Bilinçli tüketici aldığı ürün ve hizmetin kalitesini ölçmek, hangi aşamalardan geçerek üretilip sunulduğunu, bileşenlerini ve kaynağını öğrenmek, sağlığına zararı olmadığından ve hijyenik olduğundan emin olmak ister. Bu derlemede, helal gıda serüveni ve helal belgelendirme süreçleri OIC/SMIIC standardı çerçevesinde ele alınmıştır. Sonuç olarak, günümüzde uluslarası anlamda ‘’güvenilir bir liman’’ olmaya aday helal ürün kavramı, ürünün ancak sağlıklı, temiz, hijyenik, hilesiz ve ‘’fıtrata uygun-doğal’’ olması ile anlamlı hale gelmektedir. Bu şartlarda helal ürün ve hizmet talebinin sağlıklı bir şekilde karşılanabilmesi için OIC/SMIIC standardları benzeri uluslararası bir standardizasyon elzemdir. Ancak bu şekilde helal kavramı istisnasız tüm dünyaya hitab etme şansını yakalayabilecektir.

With the globalisation of the food sector in the World, halal food issue has frequently been brought to the agenda everyday. Interest, need and expectation of the global consumers have fastly been increasing towards the halal products and halal services due to the fact that they bring the cleanliness and naturalness to the minds, along with the increase at muslim population. Aware consumers always wish to know the quality, production processes, sources, contents, and most of all hyjen and health peculiarities of the products and services that they buy. In this report, halal food advanture and halal sertification processes have been summarized regarding the OIC/SMIIC standards. After all, the term halal product which seems internationally becoming ‘’a reliable harbour’’ in the world, can only be meaningful under the conditions of being healthy, hyjenic, genuine, and ‘’natural’’. We believe that a universal standardization system like OIC/SMIIC standards is needed to acquire such halal product and service demands. Only in these conditions can the term halal find a chance to address to the world globally. 

  • Ab Talib, MS.; Lim, R.; Zhengyi, VK. (2014). Qualitative Research on Critical Issues in Halal Logistics. Journal of Emerging Economies and Islamic Research, 1(2), 1-20.
  • Ab Talib, MS.; Johan, MRM. (2012). Issues in Halal Packaging: A Conceptual Paper. International Business and Management, 5(2), 94-98.
  • Ashfag, M. (2019). Global Halal Industry: An overview of current developments and future perspectives. Sector Report Halal.
  • Bruil, R. (2010). Halal Logistics and the Impact of Consumer Perceptions, School of Management and Governance, Business Administration Master Thesis. The Netherlands.
  • Chen, B.; Tabasum, MA. (2019). International Muslim Students: Challenges and Practical Suggestions To accomodate Their Needs On Campus. Journal Of International Students. 9(4), 933-953.
  • Demirci, MN.; Soon, JM.; Wallace, CA. (2016). Positioning food safety in Halal assurance. Food Control. 70, 257-270.
  • Derin, N.; Türk, M. (2016). Helal Gıda Perakendecilerinin, Pazarlamaya Dönük Problemleri ve Çözüm Önerileri. Akademik Yaklaşımlar Dergisi. 7(2), 86-98.
  • GİMDES, (2020). http://gimdes.com/Hakkimizda, Erişim Tarihi, 11.05.2020.
  • HAK, (2020). https://www.hak.gov.tr/kurumsal/hakkimizda, Erişim Tarihi, 13.05.2020.
  • HGS, (2020). http://halalandhealthy.net/tr/hakkinda, Erişim Tarihi, 10.05.2020.
  • Jaafar, HS.; Endut, IR.; Faisol, N.; Omar, EN. (2011). Innovation in Logistics Services: Halal Logistics. Proceedings of the 16th International Symposium on Logistics (ISL), Berlin, Germany, 10-13 July, 844-851.
  • Köleoğlu, N.; Erdil, ŞT.; Gezen, A. (2016). Tüketicilerin Helal Ürün Algısı ve Helal Ürünleri Satın Alma Niyetleri Üzerine Bir Araştırma. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 9(1), 363-378.
  • SMIIC, (2020). https://www.smiic.org/en. Erişim tarihi, 15.04.2020.
  • OIC/SMIIC 1/2011. Helal Gıda Genel Kılavuzu standardı.
  • OIC/SMIIC 2/2011. Helal Belgelendirmesi Yapan Kuruluşlar İçin Kılavuz standardı.
  • OIC/SMIIC 3/2011. Helal Belgelendirme Kuruluşlarını Akredite Eden Akreditasyon Kuruluşu İçin Kılavuz standardı.
  • Özispa, N.; Sürücü, E. (2017). Türkiyede Helal Lojistik Uygulamaları: Bir Vaka Analizi. The International New Issues in Social Sciences, 5(5), 159-174.
  • Soraji, AJ.; Awang, MD.; Yusoff, ANM. (2017). Malaysia Halal Trust: Between Reality and Challenges. IJASOS- International E-Journal of Advances in Social Sciences, 3,7.
  • Şimşek, M. (2013). Helal Belgelendirme ve SMİİC standardı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi. 22, 19-44.
  • Timeline of Kosher, (2020). http://www.ok.org/about/our-ongoing-story/a-timeline-ofkosher/ (Erişim Tarihi: 12 Mayıs 2020).
  • Torlak, Ö. (2012). İslam Ülkeleri Arasında Helal Ürün Pazarlama Potansiyeli, Problemleri ve Çözüm Öneriler. Tüketici ve Tüketim Araştırmaları Dergisi, 4(2), 1-10.
  • Yener, D. (2015). Factors that affect the attitudes of consumers toward halal-certified products in Turkey. Journal of Food Products Marketing, 21 (2), 160-178.
Primary Language tr
Subjects Nutrition and Dietetics
Journal Section Articles
Authors

Orcid: 0000-0000-0000-0000
Author: Muhammet Özhan GÜNDÜZ
Institution: TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI
Country: Turkey


Orcid: 0000-0003-2888-3215
Author: Fatih GÜLTEKİN
Institution: SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Orcid: 0000-0002-9218-6468
Author: İ̇brahim KÜRTÜL (Primary Author)
Institution: BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, TIP PR.
Country: Turkey


Supporting Institution ...
Project Number ...
Thanks ...
Dates

Publication Date : June 30, 2020

Bibtex @review { apjhls738675, journal = {Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi}, issn = {}, eissn = {2687-2374}, address = {Babalık Mh. Kemerli Cd,. Demirci İş Merk.B Blok, No: 7/705 Selçuklu-Konya}, publisher = {Academic Platform}, year = {2020}, volume = {2}, pages = {36 - 43}, doi = {}, title = {OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri}, key = {cite}, author = {Gündüz, Muhammet and Gülteki̇n, Fatih and Kürtül, İ̇brahim} }
APA Gündüz, M , Gülteki̇n, F , Kürtül, İ . (2020). OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri . Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi , 2 (1) , 36-43 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/apjhls/issue/55626/738675
MLA Gündüz, M , Gülteki̇n, F , Kürtül, İ . "OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri" . Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi 2 (2020 ): 36-43 <https://dergipark.org.tr/en/pub/apjhls/issue/55626/738675>
Chicago Gündüz, M , Gülteki̇n, F , Kürtül, İ . "OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri". Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi 2 (2020 ): 36-43
RIS TY - JOUR T1 - OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri AU - Muhammet Gündüz , Fatih Gülteki̇n , İ̇brahim Kürtül Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - DO - T2 - Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 36 EP - 43 VL - 2 IS - 1 SN - -2687-2374 M3 - UR - Y2 - 2020 ER -
EndNote %0 Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri %A Muhammet Gündüz , Fatih Gülteki̇n , İ̇brahim Kürtül %T OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri %D 2020 %J Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi %P -2687-2374 %V 2 %N 1 %R %U
ISNAD Gündüz, Muhammet , Gülteki̇n, Fatih , Kürtül, İ̇brahim . "OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri". Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi 2 / 1 (June 2020): 36-43 .
AMA Gündüz M , Gülteki̇n F , Kürtül İ . OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri. HELAL YAŞAM / HALAL LIFE STYLE. 2020; 2(1): 36-43.
Vancouver Gündüz M , Gülteki̇n F , Kürtül İ . OIC/SMIIC Standartları Çerçevesinde Helal Gıda Üretimi ve Helal Belgelendirme Süreçleri. Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi. 2020; 2(1): 36-43.