Bu çalışmada geleneksel olarak dokunan Türk halı ve düz dokumalarında kullanılan yün ipliklerinin boyanmasında yararlanılan doğal boyarmaddelerden en yaygın olarak kullanılan Kök boya (Rubia tinctoruım L.) ve Cehri (Rhamnus petiolaris Bioss) bitkileri seçilmiştir. Çalışmada geleneksel olarak boyama yöntemlerinden olan önceden mordanlama yöntemi kullanılmıştır. Bakır sülfat (CuSO4 .5H2 O), Demir Sülfat (FeSO4 .7H2 O), Şap (KAl(SO4 )2 .12H2 O), Potasyum dikromat (K2 Cr2 O7 ), Potasyum Kromat (K2 CrO4 ) ve Tartarik asit (C4 H6 O6 ) olmak üzere altı farklı mordan maddesi kullanılmıştır. Mordanlama işleminden sonra boyama işlemleri yapılmıştır. Boyanmış yün iplikleri iki kısma ayılmıştır. İlk kısım boyalı yün ipliklerine herhangi bir son işlem uygulanmamıştır. Doğrudan haslık testleri (Işık ve yıkama haslığı testi) uygulanmıştır. İkinci kısım boyalı yün ipliklerine son işlem yapılmış ve daha sonra benzer haslık testlerine geçilmiştir. Boyalı yün ipliklerin renk verimleri Konika/Minolta 3600d yansıma spektroskopinde Realcolor yazılımı kullanılarak K/S değerleri elde edilmiştir. Kubelka-Munk denklemine göre hesaplanan K/S değeri yorumlanmıştır. CIELab (L,a,b) koordinatları tespit edilmiştir. Sonuçlar karşılaştırılmış ve art işlemler sonunda haslık değerleri 1-2 puan artış göstermiştir
Türk halısı, Doğal boyama, Kök boya, Cehri, Mordan, Haslık özellikleri
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Art |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 3, 2012 |
Published in Issue | Year 2012, Volume , Issue 7 |
Bibtex | @research article { aris534411, journal = {Arış Dergisi}, issn = {1301-255X}, eissn = {2687-4016}, address = {Ziyabey Caddesi, No:19 06520 Balgat-Ankara, TÜRKİYE}, publisher = {Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı}, year = {2012}, number = {7}, pages = {18 - 25}, doi = {10.34242/akmbaris.2019.27}, title = {Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi}, key = {cite}, author = {Benli, Hüseyin} } |
APA | Benli, H. (2012). Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi . Arış Dergisi , ARIŞ 7.SAYI , 18-25 . DOI: 10.34242/akmbaris.2019.27 |
MLA | Benli, H. "Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi" . Arış Dergisi (2012 ): 18-25 <https://dergipark.org.tr/en/pub/aris/issue/43628/534411> |
Chicago | Benli, H. "Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi". Arış Dergisi (2012 ): 18-25 |
RIS | TY - JOUR T1 - Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi AU - HüseyinBenli Y1 - 2012 PY - 2012 N1 - doi: 10.34242/akmbaris.2019.27 DO - 10.34242/akmbaris.2019.27 T2 - Arış Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 18 EP - 25 VL - IS - 7 SN - 1301-255X-2687-4016 M3 - doi: 10.34242/akmbaris.2019.27 UR - https://doi.org/10.34242/akmbaris.2019.27 Y2 - 2023 ER - |
EndNote | %0 Arış Dergisi Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi %A Hüseyin Benli %T Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi %D 2012 %J Arış Dergisi %P 1301-255X-2687-4016 %V %N 7 %R doi: 10.34242/akmbaris.2019.27 %U 10.34242/akmbaris.2019.27 |
ISNAD | Benli, Hüseyin . "Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi". Arış Dergisi / 7 (March 2012): 18-25 . https://doi.org/10.34242/akmbaris.2019.27 |
AMA | Benli H. Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi. Arış. 2012; (7): 18-25. |
Vancouver | Benli H. Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi. Arış Dergisi. 2012; (7): 18-25. |
IEEE | H. Benli , "Türk Halılarında Kullanılan Kök Boya ve Cehri ile Boyanmış Yün İpliklerin Haslıklarının İyileştirilmesi", Arış Dergisi, no. 7, pp. 18-25, Mar. 2012, doi:10.34242/akmbaris.2019.27 |