Research Article
BibTex RIS Cite

İSTANBUL İLİNDE BİR İLKÖĞRETİM OKULUNDA 8-10 YAŞ ARASI ÖĞRENCİLERİN DİYET KALİTESİNİN SAĞLIKLI YEME İNDEKSİ-2015 YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ

Year 2023, Volume: 7 Issue: 2, 93 - 100, 11.08.2023

Abstract

Bu çalışma İstanbul’da özel bir okulda okuyan ilkokul öğrencilerinin beslenme kalitelerini Sağlıklı Beslenme İndeksi-2015'a (SYİ-2015) göre değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Ocak-Temmuz 2023 tarihleri arasında İstanbul'da bir özel okulda öğrenim gören 8-10 yaşlarındaki öğrencilerle gerçekleştirilmiştir. 109 öğrenci (51 kız ve 58 erkek) çalışmaya alındı. Genel bilgiler formu uygulandı. Öğrencilerin Besin Tüketim Kaydı, 1 Günlük Besin Tüketimi kaydedildi. Sağlıklı yeme indeksi 2015 puanı hesaplanmıştır. Toplam 109 katılımcı arasından 51 kız öğrencinin %20,6’sı geliştirilebilir diyet kalitesine sahip iken, %90,2’si yetersiz diyet kalitesine sahiptir. Toplam 58 erkek öğrencinin %79,4’ü geliştirilebilir diyet kalitesine sahip iken %9,8’i yetersiz diyet kalitesine sahiptir. Öğrencilerden normal kiloda olanların %73,2’sinde yetersiz diyet kalitesi görülürken, %60,3’ü geliştirilebilir beslenme kalitesine sahip olarak çıkmıştır. Şişman katılımcıların %7,3’ü kötü diyet kalitesine sahip iken, %25’i geliştirilebilir diyet kalitesine sahiptir. Çalışmaya katılan öğrencilerden ana öğün atlama sonuçları sağlıklı yeme indeksi skorları ile kıyaslandığında ağa öğün atlıyor musunuz sorusuna evet diyenlerin %43,5’i yetersiz diyet kalitesine sahipken, ana öğün atlıyor musunuz sorusuna hayır diyenlerin %29,3’ü yetersiz diyet kalitesine sahip olduğu görülmüştür. Öğün atlayan öğrencilerin yetersiz diyet kalitesi atlayamayanlara göre daha yüksektir. Her gün fiziksel aktivite yapan katılımcılardan yetersiz diyet kalitesine sahip olan yoktu.

References

  • Akar, Ö.E. (2019). İlkokul Öğrencilerinin ve Annelerinin Yeme Davranışı Arasındaki İlişkinin Çocuklarda Kilo
  • Problemi Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı, Edirne, Türkiye.
  • Applegate, L. (2011). Beslenme ve diyet: Temel İlkeleri. Çev. Özpınar, H. Kendall/Hunt, Iowa. Cannella, C., Savina, C. & Donini, L. M. (2009). Nutrition, longevity and behavior. Archives of Gerontology and Geriatrics, 49, 19-27.
  • Flegal, K.M., Ogden, C.L., Wei, R., Kuczmarski, R.L. & Johnson, C.L. (2001). Prevalence of overweight in US children: comparison of US growth charts from the Centers for Disease Control and Prevention with other reference values for body mass index. The American Journal of Clinical Nutrition, 73(6), 1086-1093.
  • Georgiadis, A. & Penny, M.E. (2017). Child undernutrition: Opportunities beyond the first 1000 days. The Lancet Public Health, 2(9), e399.
  • Han, J.C., Lawlor, D.A. & Kimm, S.Y. (2010). Childhood obesity. The Lancet, 375(9727), 1737-1748.
  • Koç, N. & Yardımcı, H. (2018). Obez adölesanların sağlıklı yeme durumlarının değerlendirilmesi (HEI-2010): Üçüncü basamak hastane deneyimi. Turkish Journal of Pediatric Disease, 3, 155-162.
  • Krebs-Smith, S.M., Pannucci, T.E., Subar, A.F., Kirkpatrick, S.I., Lerman, J.L., Tooze, J.A., Wilson, M.M. and Reedy, J. (2018). Update of the healthy eating index: HEI-2015. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 118(9), 1591-1602.
  • Manios, Y., Kourlaba, G., Kondaki, K., Grammatikaki, E., Birbilis, M., Oikonomou, E. & Roma-Giannikou, E. (2009). Diet quality of preschoolers in Greece based on the Healthy Eating Index: the GENESIS study. Journal of the American Dietetic Association, 109(4), 616-623.
  • Metinoğlu, İ., Pekol, S. & Metinoğlu, Y. (2012). Kastamonu’da 10-12 yaş grubu öğrencilerde obezite prevalansı ve etkileyen faktörler. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (2), 117-123.
  • Neyzi, O., Günöz, H., Furman, A., Bundak, R., Gökçay, G. & Darendeliler, F. (2008). Türk çocuklarında vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 51(1), 1-14.
  • Ng, M., Fleming, T., Robinson, M., Thomson, B., Graetz, N., Margono, C., Gakidou, E., et al. (2014). Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet, 384(9945), 766-781.
  • Özmen, H.F. (2016). Adolesan Bireylerde Diyet Kalitesinin Sağlıklı Yeme İndeksi ile Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüs, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye).
  • Özoğlu, M. (2019) Trabzon İlinde bir Ortaöğretim Okulundaki 11-13 Yaş Arası Çocukların Beslenme Durumlarının Sağlıklı Yeme İndeksi ile Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Trabzon, Türkiye.
  • Özpulat, F. and Sivri, B. (2013). Köy ve kasaba ilköğretim okulu öğrencilerinin beslenme durumları. STED 22(6), 207-219.
  • Shatenstein, B., Nadon, S., Godin, C. & Ferland, G. (2005). Diet quality of Montreal-area adults needs improvement: estimates from a self-administered food frequency questionnaire furnishing a dietary indicator score. Journal of the American Dietetic Association, 105(8), 1251-1260.
  • Sivri, B. and Özpulat, F. (2015). İlkokuldaki öğrencilerin beslenme alışkanlıkları ve annelerinin beslenmeye ilişkin bilgi düzeyi. ACED, 7, 20-41.
  • T.C Milli Eğitim Bakanlığı (Eylül 9, 2022). https://www.meb.gov.tr/2021-2022-orgun- egitim-istatistikleri-aciklandi/haber/27552/tr
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Türkiye’de okul çağı çocuklarında (6-10 yaş grubu) büyümenin izlenmesi (TOÇBİ) projesi araştırma raporu. Erişim:https://docplayer.biz.tr/30539-Turkiye-de-okul-cagicocuklarinda-6-10-yas-grubu-buyumenin-izlenmesitocbi-projesi-arastirma-raporu.html Erişim tarihi:14.01.2019
  • TÇC (Türkiye Çocukluk Çağı) (7-8 yaş) Şişmanlık Araştırması COSI TUR-2013, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2013
  • Tek, N. A., Yildiran, H., Akbulut, G., Bilici, S., Koksal, E., Karadag, M. G. & Sanlıer, N. (2011). Evaluation of dietary quality of adolescents using Healthy Eating Index. Nutrition Research and Practice, 5(4), 322-328.
  • Timlin, M.T., Pereira, M.A., Story, M. & Neumark-Sztainer, D. (2008). Breakfast eating and weight change in a 5-year prospective analysis of adolescents: Project EAT (Eating Among Teens). Pediatrics, 121(3), e638-e645.
  • Tuba, O.N.A.Y. (2023). Beslenme dostu okul programının çocukların beslenme bilgi düzeyleri ve akdeniz diyet kalitelerine etkisi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (19), 122-138.
  • Wang, Y., Jahns, L., Tussing-Humphreys, L., Xie, B., Rockett, H., Liang, H. & Johnson, L. (2010). Dietary intake patterns of low-income urban African-American adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 110(9), 1340–1345. https://doi.org/10.1016/j.jada.2010.06.005
  • Woodruff, S. J., Hanning, R. M., Lambraki, I., Storey, K. E. & McCargar, L. (2008). Healthy Eating Index-C is compromised among adolescents with body weight concerns, weight loss dieting, and meal skipping. Body İmage, 5(4), 404-408.
Year 2023, Volume: 7 Issue: 2, 93 - 100, 11.08.2023

Abstract

References

  • Akar, Ö.E. (2019). İlkokul Öğrencilerinin ve Annelerinin Yeme Davranışı Arasındaki İlişkinin Çocuklarda Kilo
  • Problemi Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı, Edirne, Türkiye.
  • Applegate, L. (2011). Beslenme ve diyet: Temel İlkeleri. Çev. Özpınar, H. Kendall/Hunt, Iowa. Cannella, C., Savina, C. & Donini, L. M. (2009). Nutrition, longevity and behavior. Archives of Gerontology and Geriatrics, 49, 19-27.
  • Flegal, K.M., Ogden, C.L., Wei, R., Kuczmarski, R.L. & Johnson, C.L. (2001). Prevalence of overweight in US children: comparison of US growth charts from the Centers for Disease Control and Prevention with other reference values for body mass index. The American Journal of Clinical Nutrition, 73(6), 1086-1093.
  • Georgiadis, A. & Penny, M.E. (2017). Child undernutrition: Opportunities beyond the first 1000 days. The Lancet Public Health, 2(9), e399.
  • Han, J.C., Lawlor, D.A. & Kimm, S.Y. (2010). Childhood obesity. The Lancet, 375(9727), 1737-1748.
  • Koç, N. & Yardımcı, H. (2018). Obez adölesanların sağlıklı yeme durumlarının değerlendirilmesi (HEI-2010): Üçüncü basamak hastane deneyimi. Turkish Journal of Pediatric Disease, 3, 155-162.
  • Krebs-Smith, S.M., Pannucci, T.E., Subar, A.F., Kirkpatrick, S.I., Lerman, J.L., Tooze, J.A., Wilson, M.M. and Reedy, J. (2018). Update of the healthy eating index: HEI-2015. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 118(9), 1591-1602.
  • Manios, Y., Kourlaba, G., Kondaki, K., Grammatikaki, E., Birbilis, M., Oikonomou, E. & Roma-Giannikou, E. (2009). Diet quality of preschoolers in Greece based on the Healthy Eating Index: the GENESIS study. Journal of the American Dietetic Association, 109(4), 616-623.
  • Metinoğlu, İ., Pekol, S. & Metinoğlu, Y. (2012). Kastamonu’da 10-12 yaş grubu öğrencilerde obezite prevalansı ve etkileyen faktörler. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (2), 117-123.
  • Neyzi, O., Günöz, H., Furman, A., Bundak, R., Gökçay, G. & Darendeliler, F. (2008). Türk çocuklarında vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 51(1), 1-14.
  • Ng, M., Fleming, T., Robinson, M., Thomson, B., Graetz, N., Margono, C., Gakidou, E., et al. (2014). Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet, 384(9945), 766-781.
  • Özmen, H.F. (2016). Adolesan Bireylerde Diyet Kalitesinin Sağlıklı Yeme İndeksi ile Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüs, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye).
  • Özoğlu, M. (2019) Trabzon İlinde bir Ortaöğretim Okulundaki 11-13 Yaş Arası Çocukların Beslenme Durumlarının Sağlıklı Yeme İndeksi ile Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Trabzon, Türkiye.
  • Özpulat, F. and Sivri, B. (2013). Köy ve kasaba ilköğretim okulu öğrencilerinin beslenme durumları. STED 22(6), 207-219.
  • Shatenstein, B., Nadon, S., Godin, C. & Ferland, G. (2005). Diet quality of Montreal-area adults needs improvement: estimates from a self-administered food frequency questionnaire furnishing a dietary indicator score. Journal of the American Dietetic Association, 105(8), 1251-1260.
  • Sivri, B. and Özpulat, F. (2015). İlkokuldaki öğrencilerin beslenme alışkanlıkları ve annelerinin beslenmeye ilişkin bilgi düzeyi. ACED, 7, 20-41.
  • T.C Milli Eğitim Bakanlığı (Eylül 9, 2022). https://www.meb.gov.tr/2021-2022-orgun- egitim-istatistikleri-aciklandi/haber/27552/tr
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Türkiye’de okul çağı çocuklarında (6-10 yaş grubu) büyümenin izlenmesi (TOÇBİ) projesi araştırma raporu. Erişim:https://docplayer.biz.tr/30539-Turkiye-de-okul-cagicocuklarinda-6-10-yas-grubu-buyumenin-izlenmesitocbi-projesi-arastirma-raporu.html Erişim tarihi:14.01.2019
  • TÇC (Türkiye Çocukluk Çağı) (7-8 yaş) Şişmanlık Araştırması COSI TUR-2013, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2013
  • Tek, N. A., Yildiran, H., Akbulut, G., Bilici, S., Koksal, E., Karadag, M. G. & Sanlıer, N. (2011). Evaluation of dietary quality of adolescents using Healthy Eating Index. Nutrition Research and Practice, 5(4), 322-328.
  • Timlin, M.T., Pereira, M.A., Story, M. & Neumark-Sztainer, D. (2008). Breakfast eating and weight change in a 5-year prospective analysis of adolescents: Project EAT (Eating Among Teens). Pediatrics, 121(3), e638-e645.
  • Tuba, O.N.A.Y. (2023). Beslenme dostu okul programının çocukların beslenme bilgi düzeyleri ve akdeniz diyet kalitelerine etkisi. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (19), 122-138.
  • Wang, Y., Jahns, L., Tussing-Humphreys, L., Xie, B., Rockett, H., Liang, H. & Johnson, L. (2010). Dietary intake patterns of low-income urban African-American adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 110(9), 1340–1345. https://doi.org/10.1016/j.jada.2010.06.005
  • Woodruff, S. J., Hanning, R. M., Lambraki, I., Storey, K. E. & McCargar, L. (2008). Healthy Eating Index-C is compromised among adolescents with body weight concerns, weight loss dieting, and meal skipping. Body İmage, 5(4), 404-408.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Nutritional Science
Journal Section Research Articles
Authors

Derya Ekenel 0000-0001-5073-4887

Haydar Özpınar 0000-0003-3846-9907

Early Pub Date August 5, 2023
Publication Date August 11, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Ekenel, D., & Özpınar, H. (2023). İSTANBUL İLİNDE BİR İLKÖĞRETİM OKULUNDA 8-10 YAŞ ARASI ÖĞRENCİLERİN DİYET KALİTESİNİN SAĞLIKLI YEME İNDEKSİ-2015 YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7(2), 93-100.

CC-BY-4.0 Lisence

Creative Commons

The source may be copied, edited, distributed and reused, including for commercial purposes, provided that attribution is given.