Volume: 7 Issue: 1, 4/29/23

Year: 2023

Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık bilimleri alanında kaydedilen güncel gelişmeleri aktarmak, özgün bilimsel çalışmaların paylaşılmasını sağlamak, sağlık profesyonellerinin gelişimlerini desteklemek ve sağlık bilimlerinin tüm alanlarında yaygın düzeyde araştırmaların yapılması aracılığıyla insanlığın yaşam konforunun arttırılmasına katkı sağlamaktır. Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık alanında araştırma, derleme, olgu gibi makaleleri yayımlayarak bilgi birikimine katkıda bulunmayı amaçlanmaktadır.


Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi; Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Çocuk gelişimi, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmetleri, Ebelik, Diş Hekimliği, Eczacılık, Dil ve Konuşma Terapisi, Ebelik, Ergoterapi, Temel Tıp Bilimleri gibi alanlarından makale kabul eden, "çift-kör" hakemlik ilkelerine bağlı bilimsel bir dergidir. 

Makale Yazım Kuralları
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi'nde yayınlanan yazılar, resim, şekil ve tablolar yayıncının yazılı izni olmadan kısmen veya tamamen herhangi bir vasıta ile basılamaz, çoğaltılamaz. Bilimsel amaçlarla (kaynak göstermek kaydıyla) özet bilgi verilebilir ve alıntı yapılabilir. Dergide yayınlanan yazıdan, şekillerde, tablolardan ve resimlerden makalenin yazarları sorumludur.
Makale Türü Araştırma ( ) Derleme ( ) Olgu ( ) Diğer ( )
Yayın hakları devir formu Sorumlu yazar tarafından doldurularak imzalanmalı ve sisteme ayrı dosya olarak yüklenmelidir.
Makale gönderim kontrol listesi Sorumlu yazar tarafından doldurularak imzalanmalı ve sisteme ayrı dosya olarak yüklenmelidir.

Araştırma ve yayın etiği beyanı
- İnsanlarda veya hayvanlarda gerçekleştirilen araştırmalarda “Ulusal ve Uluslararası Etik Rehberler”e uyumla ilgili etik kurullardan izin alınmalı.
- Etik kurul beyanı kurul adı, tarih ve sayı no ile kaynaklardan önce ayrı bir başlıkta verilmeli, ayrıca makale içinde yöntem bölümünde de belirtilmelidir. Ayrıca sisteme yüklenmeli.
- Kullanılan sanat eserleri, şekil, tablo gibi telif hakları gerektiren durumlara riayet edilmeli.

Makale boyutu - Araştırma makalesinde kelime sayısı en fazla 5000 olmalıdır (kaynaklar hariç).
- Derleme makalesinde kelime sayısı en fazla 4000 olmalıdır (kaynaklar hariç).
- Araştırma makalesinde kaynak sayısı en fazla 35 ve Derleme makalesinde en fazla 45 olmalı.

-
Sadece makale başlığı ve yazar bilgileri sayfası - Makale başlığı kısa ve anlaşılır olmalı, iki yana yaslı olmalı ve makalenin ana hatlarını yansıtmalıdır.
- Makale başlığı en fazla 20 kelime olmalı ve kısaltma kullanılmamalıdır.
- Türkçe Başlık Times New Roman 14 punto ve İngilizce başlık italik Times New Roman 12 punto tek satır aralığı ile yazılmalıdır.
- Yazarların adı, soyadı, kurum adresi, e-posta adresleri ve ORCID numarası yazılmalıdır.
- Yazar adları 11 punto; yazar bilgileri 10 punto olmalıdır.
- İletişim kurulacak sorumlu yazarın unvanı, adı, soyadı, iletişim adresi, e-postası ve cep telefon numarası sadece başlığın ve yazar bilgilerinin yer aldığı tek sayfada yazar bilgilerinden sonra yazılmalıdır.
- Sadece makale başlığı ve yazar bilgilerinin bulunduğu tek sayfa Başlık Sayfası ŞABLONU’na göre hazırlanmalıdır.

Makale metni özellikleri ve sayfa yapısı - Makale metninin hazırlanmasında Makale ilk Gönderiminde Makale Şablon’u kullanılmalıdır.
- Makale MS Word 2010 ve üstü versiyonlarında hazırlanmalı.
- Tüm metin A4 (21x297mm) ebadında, kenar boşluklar (üst 2,5 cm, sol 2,5 cm, alt 2.0 cm ve sağ 2.0 cm) olacak şekilde ve 1 satır aralıklı.
- Derginin yazı dili Türkçe ve İngilizce'dir.
- Makale metni Türkçe Başlık Times New Roman 12 punto ile yazılmalıdır.
- Tüm Makalenin Aralık sonrası 6 nk (Girinti ve Arlık Sonrası-Aralık-Sonra 6 nk) olmalıdır.
- İçindekilerde belirtilen makale ana ve ara başlıklarından önce bir enter olmalıdır ve enter yapıldığında aralık sonrası 6n verilmemelidir.
- Yazım dilinde, cinsiyet ayrımına neden olacak kelimeler (iş adamı, iş kadını yerine iş insanı gibi) olabildiğince kulanılmamalı.
- Makalede (dili geçmiş zaman ve birinci şahıs kipi üzerinden ifadeler olmamalı) bilim dili olan "geniş zaman" cümleleri kurulmalıdır ( örn. "Biz ….... amaçladık" yerine "Bu çalışmada …... amaçlandı / amaçlanmıştır" veya " Bu çalışmanın amacı ...dır").
- Makale başlığı Sadece makale başlığı ve yazar bilgileri kısmında belirtildiği gibi yazılmalı.
- Makale metnin yer aldığı Makale ilk Gönderim Şablon’na göre yazar bilgileri olmadan hazırlanmalıdır.

ARAŞTIRMA MAKALESİ
Özet sayfası - En az 150, en fazla 250 kelime olmalıdır.
- Özet, Times New Roman yazı tipinde 10 punto ve iki yana yaslı olmalıdır.
- Özette mümkün olduğunca az kısaltma kullanılmalıdır.
Anahtar kelimeler - En az 3 en fazla 5 anahtar kelime yazılmalıdır.
- Türkçe makalelerde önce Türkçe “Özet”, Türkçe “Anahtar kelimeler” ve Sonra İngilizce “Abstract ve İngilizce “Key words” yazılmalıdır.
- Anahtar kelimeler Türkçe alfabesine göre yazılmalıdır. İngilizce “Key words” Türkçeye göre sıralanmalıdır.

Araştırma makalesi metni
(Buradaki gibi liste olarak yazılmayacaktır) - Başlık
- Türkçe özet ve anahtar kelimeler
- İngilizce abstrece ve anahtar kelimeler.
- Başlıklar aşağıdaki biçimde numaralandırılmalı. Üç dereceden (2.1.1.) fazla numaralandırma yapılmamalı (2.1, 2.1.1., 2.1.2 gibi). İlk derce büyük harflerle, ikinci derece başlığın ilk harfleri büyük ve üçüncü derce başlığın ilk kelimesinin ilk harfi büyük diğerleri küçük yazılmalıdır.
1. GİRİŞ
2. Örneklem ve Yöntem / Gereç ve Yöntem
2.1. …..
2.2. … gibi
3. BULGULAR
3.1 …… gibi
4. TARTIŞMA
4.1. ….. gibi
5. SONUÇ VE ÖNERİLER
- Yazarların çalışmaya katkıları
- Etik Kurul Beyanı
- Çıkar Çatışması
- Teşekkür (isteğe bağlı)
- Destek (varsa mutlaka yazılmalı)
- Kaynaklar
Giriş - Araştırmanın konusu, araştırmanın sorunu ve gerekçesi açıkça belirtilmelidir. Araştırma ile ilgili ulaşılabilecek verilerle birlikte, araştırılan konu hakkında kısaca bilgi verilmeli ve gereğinden fazla literatür bilgisi/araştırma sonucu verilmesinden kaçınılmalıdır.

Gereç ve Yöntem - İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar için içerikte “Örneklem ve Yöntem”, diğer araştırmalar için “Gereç ve Yöntem” ifadesi kullanılmalıdır.
- Araştırmanın amacı: Araştırmanın amacı açık ve net şekilde belirtilmelidir
- Araştırmanın tipi: Açıklanmalıdır.
- Araştırma sorusu/hipotezi: Araştırmanın amacıyla uyumlu şekilde araştırma sorusu veya soruları belirtilmelidir
- Araştırmanın yapıldığı yer, özellikleri ve zamanı: Araştırmanın yapıldığı bölge veya kurumların özellikleri açıklanmalıdır. Ayrıca araştırmanın yapıldığı zaman dilimi (başlangıç ve bitiş) belirtilmelidir.
- Araştırmanın evren ve örneklemi: Araştırmanın genel ve çalışma evreni tanımlanmalı, evrenden örneklemin nasıl seçildiği, hangi yöntemin kullanıldığı, örneklem büyüklüğünün nasıl hesaplandığı açıklanmalıdır. Ayrıca katılımcıların seçiminde, çalışmaya alınma veya dışlanma ölçütleri açıkça belirtilmelidir.
- Veri toplama araç(lar)ı: Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarının her biri ayrı ayrı tanıtılmalı ve geçerlik-güvenirlik bilgilerine açıkça yer verilmelidir. Her veri toplama aracının tanıtımı, aracın başlığının satır başında italik şekilde yazılmasından sonra, aracı tanıtıcı bilgilerin belirli bir düzende verilmesi şeklinde olmalıdır.
- Verilerin toplanması: Araştırma verilerinin nasıl toplandığı ve bu sürecin nasıl gerçekleştiği açıklanmalıdır.
- Verilerin analizi: Araştırma verilerinin analizinde kullanılan istatistiksel yöntemler, okuyucunun rapor edilen sonuçları değerlendirebileceği ayrıntıda belirtilmelidir. Çalışma deseni ve istatistiksel yönteme ilişkin kaynaklar gerektiğinde belirtilmelidir. İstatistiksel terimler, kısaltmalar ve semboller tanımlanmalı ve kullanılan bilgisayar programı belirtilmelidir.
- Araştırmanın etik yönü: Çalışmanın türüne göre ‘Etik Kurul İzin Belgesi’ne (alındığı yer kurum ismi belirtilmeden, alınış tarihi ve numarası) ilişkin bilgiler belirtilmeli ve ayrıca dergi sistemine ayrı bir dosya olarak etik kurul onay belgesi yüklenmelidir. Araştırmalarda etik kurul izin belgesi yüklenmek zorundadır. Çalışmada alınan ‘Kurum İzni ve Bilgilendirilmiş Olur’a ilişkin bilgilere de bu bölümde yer verilmelidir.
- Araştırmanın sınırlılıkları: Çalışmanın sınırlılıkları kesinlikle belirtilmeli ve bu sınırlılıklar tartışma bölümünde ele alınarak, buna ilişkin öneriler getirilmelidir.

Bulgular - Bulgular belirli bir sırada ve metinde olabildiğince ayrıntılı yazılmalı, şekil ve tablolar ile desteklenmeli, şekil ve tablo verilerinin metin içinde gereksiz tekrarından kaçınılmalıdır.
- Araştırma bulguları hiçbir yorum olmaksızın açıklanmalıdır.
- İstatistik kontrolü yapılmalıdır (araştırma makaleleri için).
- Crobach alf, korelasyon katsayıları (r2) ve p değerleri yazılırken noktanın önüne 0 (sıfır) yazılmalıdır, p üç değerli, faktör yükleri, alfa ve r2 değerleri iki değerli (r2=0,34, p0.05 gibi) verilmelidir. Türkçe metinlerde rakamlar arasında nokta yerine virgül konulmasına dikkat edilmelidir.

Tartışma - Bulgular ve tartışma bölümleri birlikte (Bulgular ve Tartışma) ele alınarak yazılabilir.
- Araştırma ile ilgili veriler tartışılmalı, sonuçlar ulusal ve uluslararası kaynaklarla desteklenmeli ve araştırma amacı ile araştırma sonuçları arasında bağlantı kurulmalıdır.
- “Bulgular" bölümünde verilen ifadelerin/rakamsal değerler tekrarlanmasından ve konu ile doğrudan ilgisi olmayan genel bilgilere uzun uzun yer verilmesinden kaçınılmalıdır.
- Tartışma bölümünün sonunda, araştırmanın sınırlılıkları belirtilmeli ve araştırmanın deneysel araştırma veya klinik uygulama alanına katkıları mutlaka açıklanmalıdır.

Sonuçlar ve Öneriler - Araştırmada elde edilen temel bulguların önemi vurgulanarak, çalışmanın amacıyla ilişkili olarak çıkarımda bulunulmalıdır.
- Araştırmanın sonuçlarına ilişkin varsa öneriler kısaca yazılmalıdır.
- Bu bölümde araştırmadan elde edilen bulguların tekrar edilmemesine özen gösterilmelidir.
- Çalışmadan elde edilen sonuçların uygulama alanına olan katkıları açıklanmalı, elde edilen bulgulara dayalı olarak öneriler geliştirilmelidir. Araştırma sonuçlarının alana katkısına, araştırma bulguları doğrultusunda uygulama ve akademik alana ilişkin getirilecek yeniliğe değinilmeli ayrıca, gelecek çalışmalara yönelik çıkarımlarda bulunulmalıdır. Sonuç ve öneriler bölümünde bilimsel yazından alıntı yapılmamalıdır.

Metin Sonunda Kaynaklardan Önce Yazılması Gerekenler
Yazarların çalışmaya katkıları
- Yazarların çalışmaya katkı durumları belirtilmelidir.
- Örnek. Ahmet Vural: Metodun oluşturulması, Araştırmanın yapılması, makalenin yazımı; Fatma Gül: Literatür araştırması, Araştırmanın yapılması, İstatistik çalışmaların yapılması, makalenin yazılması.

Etik Kurul Beyanı
- Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda izin ile ilgili bilgiler bu bölümde ve yöntem bölümünde kurul adı, tarih ve sayı no ile yazılmalıdır.
- Ayrıca hastaların bilgilendirilmiş onamları ile ilgili ayrıntılar mutlaka yazılmış olmalıdır.
- Etik kurul beyanı gereken makalelerde yazılmalıdır. Yazım için ilgili bölüm açıklamasına bakınız.
- Örnek yazım: ……….. Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından 19/321 sayılı ve 11/12/2019 tarihli “Etik Kurul Onayı” alınmıştır.

Çıkar çatışması
- Yazarlar, makaleleriyle ilgili çıkar çatışmalarını (varsa) bildirmelidirler.
- Eğer makalede dolaylı veya dolaysız ticari bağlantı (istihdam edilme, doğrudan ödemeler, hisse senedine sahip olma, firma danışmanlığı, patent lisans ayarlamaları veya hizmet bedeli gibi) veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise yazarlar, kullanılan ticari ürün, ilaç, firma gibi ile ticari hiçbir ilişkisinin olmadığını ve varsa nasıl bir ilişkisinin olduğunu "Çıkar çatışması" başlığı altında bildirmek zorundadır.
- Eğer çıkar çatışması yoksa Yazarlar çıkar çatışması olmadığını beyan ederler ifadesi yazılmalıdır.

Teşekkür (isteğe bağlı)
- Çalışmaya yardımcı olmuş ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişiler, yardımcı olan kurum gibi nedenlerle yapılacak teşekkür ifadeleri yer alabilir.
- Teşekkürde adı geçen tüm birey ve kurumlardan onayı alındığı belirtilmelidir.

Destek (varsa mutlaka yazılmalı)
- Varsa araştırmayı maddi desteği sağlaya kişi, fon, proje, kuruluşların veya çalışma grubu gibi desteği olanların adları ayrıntılı yazılmalıdır.
- Örnek:
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ya da Bilimsel Araştırma projeleri’nden (BAP) destek almış olan çalışmalarda, mutlaka destek türü belirtilmelidir.
- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ya da Bilimsel Araştırma projeleri'nden (BAP) destek almış olan çalışmalarda, mutlaka destek türü belirtilmelidir. Yazım için ilgili bölüm açıklamasına bakınız.




DERLEME MAKALE
Derleme Makale - Derleme makale hazırlanmasında araştırma makalesi şablonu ve yazım kuralları uygulanmalıdır.
- Derleme makaleler, alanda birikimi olan uzman kişilerin, ele alınan konudaki bilgiyi tanımlayarak, değerlendirdiği ve tartıştığı, geleceğe ilişkin çıkarımlarda bulunduğu ve yol gösterdiği yazılar olarak ele alınmalıdır.
- Hazırlanacak derleme makaleler; Başlık, Özet, Anahtar Sözcükler, Abstract, Keywords, Giriş, yazar(lar) tarafından belirlenen alt başlıklarda oluşturulacak olan Metin, Sonuç ve Öneriler, Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır.
- Derleme makalede giriş ve sonuç bölümü dışındaki alt başlıklar yazar(lar) tarafından, konunun içeriğine uygun olarak oluşturulmalıdır.
- Başlıklar numaralı sistem kullanılmadan genel kurallar bölümünde belirtilen şekilde sistematik olarak gösterilmelidir. Giriş bölümünde makalenin amacı ve dayandığı bilimsel düşünceler açık olarak belirtilmeli; ortaya konan sorun Dünya’da ve Türkiye’deki sağlık ve hemşirelik yönetimi ilgili bilimsel yazınlarla ilişkilendirilmelidir. Metin içinde yer alan alt başlıklar makalenin amacı ve kapsamını karşılayacak ayrıntı ve içerikte düzenlenmelidir. Kaynaklar, konuya ilişkin ve güncel olmalıdır
- Derleme makalelerde konuya ilişkin başlıkları yazarken aşağıda gösterildiği şekilde yazılmasına özen gösterilmelidir.

OLGU SUNUMU
Olgu Sunumu - Olgu sunumunda araştırma makalesi yazım kuralları uygulanmalıdır.
- Olgu sunumu, derginin kapsamına giren konularda özgün olguları/vakaları rapor edecek şekilde ele alınmalıdır.
- Olgu sunum yazılarda; Başlık, yazar isimleri, yazar bilgileri, Özet ve Anahtar Sözcükler (Türkçe ve İngilizce), Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma ve Sonuç, Kaynaklar bölümlerinden oluşmak üzere 3000 sözcüğü geçmemelidir.
- Giriş bölümünde konunun alana uygun yöntemi uygulamalarındaki yeri ve önemine değinilmelidir. Burada, olguya ait gerekli tüm ayrıntılar, sorunu ortaya koyacak ve okuyucunun düşünmesini sağlayacak şekilde ele alınmalı ve olgu sunumunun etik yönü açıklanmış olmalıdır.
- Olguya ilişkin gerektiğinde tablo ve açıklayıcı bilgilere yer verilebilir.
- Tartışma bölümünde, olguda verilen sorulara tam olarak yanıt aranmış olmalı, sonuç ve öneriler bölümünde olguya ilişkin özellikle uygulamaya katkı sağlayacak çıkarımlarda bulunulmalıdır.

Şekil, Grafik ve Resim - Makaleye ait tüm şekiller, grafikler veya resimler makale ile birlikte gönderilmeden makale değerlendirme süreci başlamaz.
- Şekiller, grafikler ve resimler uygun sayıda olmalı.
- Şekiller, grafikler veya resimler makalede geçiş sırasına göre rakamla (Şekil 1, Şekil 2, Grafik 1 gibi) numaralandırılarak, her birine ayrı bir başlık verilmelidir, başlıklar şekillerin, grafiklerin veya resimlerin altına yazılmalıdır.
- Şekiller, grafikler ve resimler başlığı bir satır aralığı ile hazırlanmalı.
- Şekiller, grafikler veya resimler metin içerisine yerleştirilmeli ve paragraf içerisinde önceki sayfada veya aynı sayfada atıf yapılmalıdır.
- Mikroskobik resimlerde büyütme oranı ve kullanılan boyama tekniği belirtilmelidir.
- Basıma uygun versiyonlarının yanı sıra JPEG, GIF, TIFF gibi elektronik versiyonlarda yüksek çözünürlükte (en az 3 dpi çözünürlükte) görüntü oluşturacak biçimde oluşturulmalıdır.
- Röntgen, CT, MRI filmleri ve diğer tanısal görüntülemeler yüksek kalitede basılmış olarak yerleştirilmelidir.
- Şekillerin, grafiklerin ve resimlerin üzerindeki harfler, sayılar ve semboller yayın için gerektiği kadar küçültüldüklerinde okunabilecek boyutlarda olmalıdır.
- Şekiller, grafikler ve resimler mümkün olduğunca tek başlarına anlaşılabilir olmalıdır.
- Fotomikrografik patoloji preparatları iç ölçekler içermelidir.
- Eğer insan fotoğrafı kullanılacaksa, ya bu kişiler fotoğraftan tanınmamalı ya da yazılı izin alınmalıdır.
- Eğer önceden yayınlanmış bir şekil, grafik ve resim kullanılacaksa, yayın hakkını elinde bulunduran yayıncıdan veya bireyden izin alınmalıdır. Bu onay resim başlığında parantez içinde belirtilmelidir. Toplum alanındaki belgeler hariç.
- Renkli şekil, grafik ve resim baskıya uygun biçimde CMYK renk formatında ve en az 3 dpi çözünürlükte olmalıdır.
- Gri skaladaki Şekil, grafik ve resim en az 6 DPI, siyah-beyaz çizimler olanlar en az 12 dpi çözünürlükte olmalıdır.
- Gönderilen hiçbir görüntü üzerinde hastanın tanınmasını sağlayacak herhangi bir bilgi bulunmamalıdır.
- Eğer gönderilen resimde hasta tanınabiliyorsa hastanın yazılı onayı alınmalı ve bu onay resim başlığında parantez içinde belirtilmelidir.
- Şekiller, grafikler ve resimler üzerindeki tüm kısaltmalar ve semboller tanımlanmalıdır (başlıkta parantez içinde belirtilmelidir).
-
Tablolar - Makaleye ait tüm tablolar makale ile birlikte gönderilmeden makale değerlendirme süreci başlamaz.
- Tablo başlığı ve içeriği 11 punto ve açıklamalar tablo üstünde 9 punto tek satır aralıklı yazılmalıdır.
- Tablolar metinde yer alma sırasına göre normal rakamlarla (Tablo 1, Tablo 2) numaralandırılmalıdır.
- Tablolar metin içerisinde ilgili alana yerleştirilmeli ve paragraf içerisinde önceki sayfada veya aynı sayfada atıf yapılmalıdır.
- Her tablonun üstünde tablo numarası ile birlikte tablo başlığı bulunmalıdır.
- Tablo içerisinde yer alacak sonuçlar veya bilgilerin her biri ayrı hücre içinde yer almalıdır.
- Tablolarda:
- Kolonlar arasında dikey çizgilerin görünümü gizlenmelidir.
- Sadece kolon başlıklarının altında, üstünde ve tablonun en altında yatay çizgiler olmalıdır.
- Tablodaki tüm kısaltmaların açıklamaları, tablo altında alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.
- Tabloların altındaki açıklamalar normal rakamlar verilerek atıf yapılarak açıklama verilmelidir. 1….., 2….. gibi.
- Tablo verileri yayımlanmış başka bir kaynaktan alınmışsa bunun için gerekli izinler alınmalıdır. Alınan izin künyesi parantez içinde tablo başlığından sonra verilmelidir.
- Türkçe makalelerde nicel veriler için rakamlar arasında virgül (,) işareti kullanılmalıdır. Rakamlar üç basamak olarak verilmelidir (Örnek; 16,5 ± 0,12).
- İngilizce makalelerde nicel veriler için rakamlar arasında nokta (.) işareti kullanılmalıdır. Rakamlar üç basamak şeklinde verilmelidir (Örnek; 16.5 ± 0.12).
- Basamaklar tüm makalede aynı olmalıdır.
Kaynak yazım kuralları - Kaynaklar yazımında APA 7 yazım stili kullanılmalıdır (https://apastyle.apa.org/style-grammar-uidelines/references/examples/).
- Kaynaklar, Times New Roman yazı tipinde 11 punto ve iki yana hizalı 1 satır aralığında yazılmalıdır.
- Metin içinde belirtilen tüm atıflar "Kaynaklar" listesi içinde yazılmalıdır ve tersi de olmalıdır.
- Cümle sonunda birden fazla esere atıfta yapılmış ise atıflar yayın tarihine göre sıralanmalıdır (eskiden yeniye), aynı yıla ait yayınlarda alfabetik sıra ile verilmelidir ve aynı yazara ait aynı yıldaki atıf yılsonuna 2021a, 2023b gibi yazılmalıdır.
- Varsa kaynakların Doi’si yazılmalı.
Kaynak ve Atı Yazımına Örnekler
Makaleden kaynak
- Makalelerde makale ismi küçük harflerle düz, dergi isminin baş harfleri büyük harfle başlayacak şekilde ve italik yazılmalıdır. Dergi cilt sayısı düz, sayı no’su parantez içinde düz olmalıdır.
Cilt-sayısı olan makale
- Oliva, A., Ozonoff, A., Caputo, M. and Grassi, S. (2023). A journal title with many meanings and one vision. Hospitals, 12, 1467.
Metin içi atıf
- Türkçe makalelerde et al değil “ve ark.” yazılmalıdır.
- Cümle sonunda: (Oliva ve ark., 2019)
- Cümle içerisinde: Oliva ve ark. (2019)
Online makale kaynak
Oliva, A., Ozonoff, A., Caputo, M. and Grassi, S. (2023). A journal title with many meanings and one vision. Hospitals, 4, e-642098.
Metin içi atıf
- Cümle sonunda: (Oliva et al., 2023).
- Cümle içerisinde: Oliva et al. (2023)
Kitaptan kaynak
Erkmen, O. (2022). Microbiological Analysis of Foods and Food Processing Environments. Elsevier Inc., London. https://doi.org/10.1016/C2021-0-01219-0
Erkmen, O. and Bozoglu, T.F. (2022). Parasites, marine toxins, and virus food poisonings. In: Erkmen, O. and Bozoglu, T.F. (Ed). Food Microbiology Principles into Practice, Vol.2: Microorganisms in Food Preservation and Processing. John Wiley and Sons, Ltd., Chichester, pp.208-222. 10.1002/9781119237860
Erkmen, O., Erten, H. ve Sağlam, H. (2021). Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi. 2.Baskı, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
Akın, N. ve Akın, A. (2021). Gıda Mikrobiyolojisine Giriş, Önemli Mikroorganizmalar ve Mikroorganizma Kaynakları. In: Erkmen, O., Gıda Mikrobiyolojisi. 6.Basım, Efil Yayınevi, Ankara, pp.3-10.
Holzapfel, W and Haberer, P. (2021). In: Haberer, P., Snel, J., Schillinger, U. (Ed.), Overview of Gut Flora and Probiotics. Food Microbiology. John Wiley and Sons, Ltd., pp.208-222. https://doi.org/10.1016/S0168-1605000214-8
Metin içi atıf
- Cümle sonunda: (Erkmen, 2022; Erkmen et al., 2022; Erkmen, Erten ve Sağlam, 2016; Holzapfel and Haberer, 2021).
- Cümle içerisinde: Erkmen (2022), Erkmen et al. (2022), Erkmen, Erten ve Sağlam (2016), Holzapfel and Haberer (2021).
Bir devlet kurumunun raporundan kaynak
TGK (2014). Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri. Türk Gıda Kodeksi (TGK) yönetmeliği. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmî Gazete, 24 Kasım 2014. Pazartesi, Sayı: 29185. https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/11/20141124-1.htm
Metin içi atıf
- Cümle sonunda: (TGK, 2014) .
- Cümle içerisinde: TGK, (2019)
Bildiriden kaynak
Erkmen, O. and Karaağaç, R.M. (2023). The role of gut microbiota in the development and treatment of non-alcoholic fatty liver disease. 9th International Zeugma Conference on Scientific Research, February 19-21, Gaziantep, Türkiye, pp.210-211.
Pınarlı, Ç., Erkmen, O. (2022). Fermentation in Food Technology and Health. 3rd International Conference on Gastronomy, Nutrition and Dietetics Proceedings Book, May 6-8, İstanbul Gedik University, İstanbul, Turkey, pp.344-348.
Metin içi atıf
- Cümle sonunda: (Pınarlı and Erkmen (2022; Erkmen and Karaağaç, 2023).
- Cümle içerisinde: Pınarlı ve Erkmen (2022), (Erkmen ve Karaağaç (2023)
Tezden kaynak
Açıkgöz, I.A. (2019). Research on the Characteristics of Red Wines Produced from Gaziantep Red Grapes. MSc. Thesis, Food Engineering Department Graduate School of Natural and Applied Sciences, Gaziantep, Turkiye.
Erkmen, O. (1994). Nozokomiyal Stafilokok Enfeksiyonları ve Bunların Kontrolü Üzerinde Araştırma." Doktora Tezi, Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Gaziantep, Türkiye, 1994.
Buczkowskı, B.K. (2023). Sourdough Bread Enriched with Soluble Fibres: Development, Characterisation and Nutritional Aspects of a Functional Food Product. PhD. Thesis, Department of Food and Tourism Management Manchester Metropolitan University, Manchester, USA.
Metin içi atıf
- Cümle sonunda: (Erkmen, 1994; Açıkgöz, 2019; Buczkowskı, 2023).
- Cümle içerisinde: Erkmen (1994), Açıkgöz (2019), Buczkowskı (2023)
Tercüme kitaptan kaynak
Engelkirk, P.G. and Duben-Engelkirk, J. (2014). Burton's Microbiology for the Health Sciences. Baylan, O. ve Erdoğan, Ö. Burton Sağlık Bilimlerinde Mikrobiyoloji. Çeviri, 2017, Türkçe 10.baskı, İstanbul Tıp Kitabevleri, İstanbul.
Metin içi atıf
- Cümle sonunda: (Baylan ve Erdoğan, 2017).
- Cümle içerisinde: Baylan ve Erdoğan (2017)
Standartlardan kaynak
TGK (2022). Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği (No: 2022/44). Türk Gıda Kodeksi (TGK), Resmi Gazete Tarihi: 16.02.2009 sayı: 27143.
Metin içi atıf
- Cümle sonunda: (TGK, 2022).
- Cümle içerisinde: TGK (2017)
İnternet adresi nden kaynak
TUIK (2010). Hayvancılık İstatistikleri. Erişim tarihi: 14.03.2010. http://www.tuik.gov.tr/ hayvancilik.app/hayvancilik.zul;
Metin içi atıf
- Cümle sonunda: (TUIK, 2010).
- Cümle içerisinde: TUIK (2010)
Ölçüm Birimleri
- Uzunluk, ağırlık ve hacim birimleri metrik (m, mg, kg, µg, kg, L) sistemde ve bunların onlu katları şeklinde yazılmalıdır.
- Sıcaklıklar Celsius derecesi (12oC gibi), kan basıncı milimetre cıva (125 mmHg gibi) cinsinden olmalıdır.
- Ölçü birimlerinde hem lokal hem de Uluslararası Birim Sistemleri (International System of Units, SI) kullanılmalıdır (cm, mm, cm2, L, mL gibi).
- Kimyasal veya ilaç konsantrasyonları kütle birimi olarak verilmelidir (mg/L, kg/L, µg/L, gibi).

Makalenin başvurusunda kullanılacak şablon Makale ilk Gönderim ŞABLONU
Makalenin Dergi veya hakem raporları doğrultulusunda Düzeltilmesinden (Revize) sonra kullanılacak şablon - Düzeltilen makale hazırlanmasında örnek alınacak Düzeltilmiş Makale ŞABLONU
- Yazara(lara) iletilen düzeltmeler titizlikle yapılmalıdır.
- Yazar(lar) tarafından revize edilen makalede yapılan değişiklikler ayrı bir sayfada revize edilen makalenin hangi satırında veya satırlarında (solda sürekli olan numaralar) düzeltme yapıldığı belirtilir.
- Düzeltme yapılmayan hakem görüşüne karşılık neden düzeltme yapılmadığımda belirtilmeli.
- Örneğin:
- Hakem isteği: sayfa 5 satır numarası 154-155: “makalede şu cümle anlaşılmıyor yeniden yazılmalı”
- Yapılan düzeltme sayfa 5 satır numarası 150-151: “Araştırma sonuçları daha fazla çalışmak gerektiğini göstermiştir.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nin yayın süreçleri, sağlık alanının çeşitli dallarındaki klinik ve deneysel araştırma yazıları, orijinal olgu sunumları ve literatür derlemeler gibi alanlarındaki nitelikli bilimsel makalelerin yansız biçimde değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılması esasına göre yürütülmektedir. Bu kapsamda yazarların, dergi editörlerinin, hakemlerin ve yayıncının uyması gereken etik kurallar aşağıda belirtilmiş olup, “Yayın Etiği Komitesi’nin (Committe on Publication Ethics - COPE (https://publicationethics.org/))” yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda hazırlanmıştır.
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, “insan”ın içinde bulunduğu tüm çalışmalarda “Helsinki Bildirgesi”, “İyi Klinik Uygulamalar Kılavuzu” ve “İyi Laboratuvar Uygulamaları Kılavuzu”’nda belirtilen esaslara ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliklerine uygunluk ilkesini kabul eder. İnsanlar veya hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, Etik Kurul onayı kopyasının dergiye gönderilmesi zorunludur. İlgili belgenin dergiye gönderilmemesi durumunda makale değerlendirmeye alınmaz. Yazar(lar), “Örneklem ve Yöntem/Gereç ve Yöntem” bölümünde Etik Kurul onay tarihi ve sayısını yazmalıdır.

Yayıncının Sorumlukları
• Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından yayımlanmaktadır.
• Yayıncı, İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nde makale yayımlama sürecinde karar merciinin ve hakemlik sürecinin editörün sorumluluğu olduğunu kabul eder.
• Yayıncı tarafından Üniversitenin Web sitesinde derginin web sayfasında derginin açık, elektronik ve ücretsiz erişimini sağlanır.

Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörlerinin Sorumlulukları
•Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ne yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin yayınlanması ve sonrasındaki süreçlerden editör ve editörler kurulu sorumludur. Editör ve editörler kurulu dergi ve basılan makalelerle ilgili kararları verirken tarafsız olarak hareket eder.
•Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi editörler kurulu dergiyi geliştirmek ve yayın kalitesini yükseltmek için çaba gösterir.
• Editör ve editörler kurulu makalelerin alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilmesini sağlar. Hakem listesini hakemlerin uzmanlık alanlarına göre sürekli yeniler.
• Makaleyi değerlendirmek için gönderilen hakemlerle yazarlar arasında çıkar çatışması-çıkar birliği bulunup bulunmadığına dikkat edilir.
• Editör ve editörler kurulu kör hakemlik değerlendirme süreci ile yazarlar ve hakemlerle ilgili bilgileri her iki tarafa da ifşa etmezler.
• Yazarlar, makalelerin durumu ile ilgili bilgi talep ettiklerinde kör hakemlik sürecine zarar vermeden makale durumuna ilişkin bilgi verilir.
• Makalelerde makalenin gönderi ve kabul tarihleri yayımlanır.
• Editör ve editörler kurulu, makalelerde insan ve hayvan haklarının korunmasına özen göstermeli, etik kurul onayı olmadığında makaleyi ret ederler.
• Editörler atandıkları makalenin yazarlarıyla herhangi bir kişisel ve/veya mali çıkar ilişkisi içinde olmamalıdır.
• Gönderilen bir makalenin yazar listesinde bulunan kurul editör ve üyesi, o makalenin değerlendirme süreci dışında tutulur.
• Editör kurulu, yazarlar tarafından sisteme yüklenen tüm makaleleri derginin dahil olduğu Dizine göre oluşturulan dergi kurallarına göre gözden geçirmelidir.
• Editör kurulu, sisteme yüklenen her makalenin ilk olarak uygunluk durumunu İLK KONTROL Listesi’ne göre değerlendirmelidir.
• Editör kurulu, makale değerlendirme sürecinin gizlilik içerisinde olmasına dikkat etmelidir ve üçüncü kişilerle paylaşılmamalıdır.
• Sisteme yüklenen tüm makaleler editör kurulu tarafından herhangi bir ayrım gözetmeksizin tamamen tarafsız bir şekilde değerlendirilmelidir.

Hakemlerin Sorumlulukları
• Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi makale değerlendirme sürecinde iki yönlü kör hakemlik ilkesi uygulanır.
• Hakemler yazarlarla doğrudan iletişim kuramaz, makale değerlendirme formları ve metin üzerinde düzeltme istemlerini yönetim sistemi DergiPark üzerinden editör ve/veya editörler kurulu aracılığı ile yazar(lar)’a iletilir.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
• Hakemlere, yalnızca uzmanlık alanları ile ilgili makaleler gönderilir. Fakat seçilen danışman, makalede yer alan araştırmanın uzmanlık alanı ile ilgili olmadığını düşünüyorsa, makale yazarı(ları) ile çıkar çatışması-çıkar birliği olması durumunda veya bu makaleyi değerlendirmek için yeterli olmadığını düşünüyorsa veya makaleyi zamanında değerlendiremeyecekse, bu durumu editöre bildirerek ve değerlendirme sürecinden çekilmelidir.
• Hakemlik sürecinde tüm hakemler makaleleri tarafsız bir şekilde değerlendirmelidir, bu sürecin gizli olduğunu ve üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini bilmelidir.
• Hakemler makaleleri, ilişkili materyalleri ve içerdikleri kesinlikle gizli tutmalıdır.
• Hakemler yazarların fikirlerini açıklamamalıdırlar.
• Hakemler, değerlendirmelerinde dürüst, objektif ve kişisel önyargılardan bağımsız olmalı, makalenin bilimsel yönlerini değerlendirmelidirler. Yazara yönelik kişisel eleştiride bulunmamalı, görüşlerini açıkça veriler eşliğinde akademik ve yapıcı bir dil kullanarak, hakaret içeren kişisel yorumlardan kaçınarak ifade etmelidirler.
• Hakemler yazarların ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık veya siyaset felsefelerini göz önünde bulundurmadan sadece makalenin bilimsel yönlerini değerlendirerek karar vermelidirler.
• Bilimsel değerlendirmelere ek olarak, hakemler makale ile ilgili etik kuralların ihlal edildiği bir durum tespit ederse durumu editöre bildirmelidir.
• Hakemler değerlendirmeyi kabul ettikleri makalelerle ilgili görüşlerini kendilerine verilen süre içerisinde önerilerini sisteme yüklemelidir. Belirtilen süre içerisinde dönüş yapılmaması durumunda ilgili görev iptal edilerek editörler tarafından yeni hakem ataması yapılabilir.

Yazarların Etik Sorumlulukları
• Alınan etik kurul izni belgelendirilmeli ve sisteme ayrı bir dosya olarak yüklenmelidir. Dergiye yüklenen etik kurul dosyasındaki bilgiler makale başlığı ve yazar isimleri ile uyumlu olmak zorundadır.
• Etik kurul izni gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makale yazım kurallarına göre uygun bölümlerde belirtilmelidir. Etik kurul izniyle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin son sayfasında ("Etik Kurul Beyanı" başlığı altında) belirtilmelidir. Olgu sunumlarında bilgilendirilmiş gönüllü olur formunun imzalatıldığına dair bilgiye (“Bilgilendirilmiş Onam Beyanı” başlığı altında) yer verilmelidir. Derlemelerde etik kurul onay
• Yazarların, kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet etmesi gerekir (görsel kullanımında kaynak belirtilmeli, ölçek kullanımı izni alınmalı gibi).
• Çalışma ile ilgili taraf olabilecek tüm kişisel ve finansal ilişkilerin bildirilmesinden yazarlar sorumludur.
• Araştırmalarda destekleyen kurum varsa, bilgisi mutlaka yöntem bölümünde belirtilmelidir.
• Yazar(lar)’ ın, Sağlık Bilimleri ve Yaşam Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderdikleri makalelerinin başka bir dergide yayımlanmamış ya da aynı anda başka bir dergiye yayımlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir.
• Makalelere yalnızca katkısı olan yazarların ismi yazılmalıdır (çalışmanın tasarımı, yürütülmesi, uygulanması, veri toplanması veya analizi/yorumlanmasına önemli katkılarda bulunmuş kişiler; çalışmanın hipotezi, ve taslağına katkı sağlamış ve entelektüel içerik için eleştirel olarak revizyon gerçekleştirmiş kişiler; makalenin son halini görmüş, onaylamış ve yayına sunulmasını kabul etmiş kişiler). Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerde daha sonra yazar sırası değişikliği, yazar ekleme çıkarma işlemi istenmemelidir.
• Yazar(lar), makale yazımı sırasında kullandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda atıf yapmalıdır.
• Yazar(lar), araştırma makalelerinde gerekli etik kurul belgelerini almalı, makalenin yöntem bölümünde etik kurul adı, karar tarihi ve sayısı belirtilmelidir. Ayrıca benzerlik raporlarını iThenticate (http://www.ithenticate.com/) programını kullanarak belgelemelidir. Derlemelerden etik kurul onay belgesi istenmez.
• Değerlendirmeye alınan makalelerle ilgili bilgi ve ham veri istendiğinde yazar (yazarlar) editöre veya editörler kuruluna iletmelidirler.
• Yazar(lar), gönderdikleri makale ile ilgili değerlendirme ve erken görünüm aşamasında ya da elektronik ortamda bir hatayı fark ettiklerinde editöre veya editörler kuruluna bilgi vermeli, düzeltmek ya da geri çekmek için iletişime geçmelidir.
• Sisteme yüklenen makale; tez çalışması, özet poster bildiri veya özet sözel bildiri kapsamında ise başlık sayfasında bu bilgiye yer verilmesi gerekir ("Bu makale .... yazarın yüksek lisans/doktora tezinden elde edilen veriler kullanılarak hazırlanmıştır." / "Bu makale ..... kongresinde .... tarihinde sözel/poster olarak sunulmuştur." gibi). Yöntem bölümü, bulgular veya tartışma tamamıyla aynı olan tam metin bildiriler makale olarak dergi yayın sürecine kabul edilmemektedir.

İntihal ve Etik Dışı Davranışlar
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ne yayımlanmak üzere gönderilen makalelerinin benzerlik oranı (kaynaklar hariç) %20’den az olan makaleler değerlendirmeye alınır (iThenticate). Bu oranı aşan makaleler gözden geçirilmesi ya da düzeltilmesi için yazarlara geri gönderilir, intihal ya da etik dışı davranışlar tespit edilirse yayımlanması reddedilir. Makaleyle ilgili yazarın sorumluluğunda olan süreçlerdeki intihal ve etik dışı davranışların sorumluluğu yazar (yazarlara) aittir.
Makalede Etik dışı bazı davranışlar
• Çalışmaya katkıda bulunmayan kişilerin yazar olarak belirtilmesi.
• Makale yazarın yüksek lisans/doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse, herhangi bir yerde sunulmuşsa bunun belirtilmemesi.
• Gönderilen makalelere ilişkin çıkar çatışmalarının belirtilmemesi.
• Makale ile ilgili çift taraflı kör hakemlik sürecinin deşifre edilmesi.

Şikayet Politikası
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi'nde yayımlanmış herhangi bir materyal ile ilgili şikayetler ilk yayımlanma tarihinden itibaren altı ay içinde yapılmalıdır. Makale süreçleri veya makale ile ilgili herhangi bir şikayet olması durumunda, yazarlar tarafından ilgili şikayetler gerekçeleri ile birlikte dergi editörlük ofisine ausbyd@arel.edu.tr e-posta adresi üzerinden bildirilmelidir.

Yayın politikası
Yayınlanan makaleler dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazarlara aittir.
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan makalelerin telif hakkı İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’ne aittir. Yazarlara telif ücreti ödenmez.
Makalenin kabul edilmesi durumunda, tüm yazarlarca imzalanmış Telif Hakkı Devir Sözleşmesi editöre gönderilmelidir.
Yazılarda yer alan görüşlerin sorumluluğu yazarlara aittir.
Bilimsel makalelerin bütünlüğünü bozmamak açısından, reklam ve benzeri tanıtılar yazı içinde yer almayacaktır.
Nisan, Ağustos ve Aralı aylarında olmak üzere yılda üç sayı olarak elektronik ortamda makale yayımlayan derginin yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.
Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.
Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler;
• İlk olarak dergi yazım kurallarına göre editör, editör yardımcısı ve alan editörü tarafından kontrol edilir. Dergi yayın ilkesi ve kurallarına göre uygun bulunmayan makaleler ileri incelemeye gerek duyulmadan yazara iade edilir. Gerekli durumlarda yazarlardan düzeltme istenebilir.
• Dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanan ve intihal oranı (iThenticate veya Turnitin) %20’yi geçmeyen makaleler editör tarafından değerlendirme sürecine alınır. Bu aşamada editörler makaleyi bilimsel açıdan yetersiz görmesi durumunda ret kararı verebilir, makaleyi yazara gönderebilir veya hakemlik sürecini başlatabilir.
• Editör tarafından uygun bulunan makalelerin bilimsel değerlendirmesi için en az iki hakem davet edilir. Hakemin değerlendirme süresi içerisinde görüşlerini/önerilerini/düzeltmelerini sisteme yüklemesi beklenir.
• Hakem önerileri ve varsa editör kurulu önerileri revize için editör makaleyi yazara gönderir. Revizyon isteği belirtilen süre içerisinde revize makale olarak sisteme yükler (düzeltmelerin yapılması yazının kesin yayımlanacağı anlamına gelmez). Revize edilen makale yapılan değişiklikler ayrı bir sayfada açıklanmalıdır.
• Belirtilen süre içerisinde sisteme yüklenen revize makaleler, editör kurulu tarafından kontrol edilir. Editörler revizyon sonrası makaleyi tekrar hakem sürecine gönderebilir veya revizyon/kabul/red kararı verebilir.
• Bir hakemin majör kararı vermesi diğer hakemin minör kararı vermesi durumunda majör düzeltme kararı verilir. Son düzeltmelerden sonra editör değerlendirmesi sonucu nihai karar verilir.
• Bir hakemin ret kararı diğer hakemin kabul veya revizyon kararı vermesi durumunda üçüncü hakeme gönderilebilir. Hakem önerileri dikkate alınarak nihai karar editör tarafından verilir.
• Yazarlar tarafından revize edilen ve editörler tarafından kabul kararı alınan makaleler yazım ve dil bakımından değerlendirildikten sonra mizanpaj editör kontrolüne gönderilir. Mizanpaj sonrası son kontroller yapılır ve gerekli durumlarda yazardan revizyon istenebilir. Tüm kontroller yapıldıktan ve kabul kararı verildikten sonra makale ilgili sayıya atanır ve basım için sıraya alınır. Tüm bu durumlar sorumlu yazara sisteme kayıtlı adreslerine mail olarak gönderilir.
• Makaleler yayınlandıktan sonra DergiPark kuralları gereği yazarlara kontrol için belirli bir süre verilir, bu süre içerisinde yazarlar herhangi bir değişiklik durumunu editörlere bildirmek zorundadır. Bu süre sonunda herhangi bir değişiklik yapılamayacağı için geri dönüş yapmayan yazarların makalenin son halini onayladığı kabul edilir.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.

Lisans: CC BY 4.0