Research Article

Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddîn Râzî Bağlamında

Volume: 1 Number: 4 November 22, 2024
TR EN

Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddîn Râzî Bağlamında

Abstract

Klasik mantıkta burhan, bilim teorisi olarak kabul edilmekle birlikte burhanın ne olduğu ve hangi alanlarda geçerli olduğuna dair gelenekte olduğu gibi günümüzde de çeşitli eleştiriler getirilmektedir. İlk tartışılan husus, burhanın yeni bilgi verip vermediği ve tüm bilimlerde geçerli olup olmadığıdır. Bir diğer tartışma ise burhanın öncüllerinin nasıl elde edildiği ve mutlak doğru kabul edilip edilmeyecekleri; bir başka ifade ile bu öncüllerin ispat edilip edilemeyeceğidir. Klasik mantığa ve dolayısıyla burhana yöneltilen en ciddi eleştiri ise klasik dönemde sadece tümel ve soyut/teorik bilimlere önem verildiği; olgu gerçekliği, gözlem ve uygulamaların ve pratik bilimlerin ihmal edildiğidir. Bu çalışmamızda burhanın amacı, yeni bilgi verip vermediği, öncüllerin nasıl elde edildiği, bu öncüllerin geçerlik ve işlerliklerinin sağlamalarının yapılması, zorunluluğun ne olduğu, rasyonel ve zorunlu bilgi haricinde diğer bilgilerin olup olmadığı veya varsa ne derece ve nerede konumlandırıldığı, gelenekte gözlem ve araştırmaların ihmal edilip edilmediği gibi başlıklar üzerinden bu eleştiriler incelenecektir. Kafa karışıklığını sebep olmamak için uzun tartışmalardan uzak durmaya ve sadece Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddin er-Râzî’nin kendi metin ve örnekleri üzerinden konuları değerlendirmeye çalışacağız. Bu üç mantıkçının kendi metinlerini öncelememizin bir diğer nedeni ise sonraki dönem ve günümüzdeki tüm tartışmaların ana eksenini, bu üç müellifin görüşlerinin oluşturmasıdır. Her ne kadar mantığın kurucusu ve en temel görüşlerin sahibi Aristoteles olsa da netice itibariyle geleneğimizde mantık, bu düşünürlerin metinleri üzerinden okunmuştur.

Keywords

Burhan, Bilgi Teorisi, Zorunlu, Cedel, Gözlem, Deney, Apriori, İspat

References

  1. Akyüz, Turgut. Aklın İlkeleri ve İlk Bilgileri. İstanbul: Ravza Yayınları, 2021.
  2. Akyüz, Turgut. İslam ve Bilim. İstanbul: Ravza Yayınları, 2023.
  3. Akyüz, Turgut. Mantık. İstanbul: Ravza Yayınları, 2022.
  4. Altuner, İlyas. “Beyani ve Burhani Epistemolojilerin Yöntem Tartışmaları Açısından İncelenmesi”. Beytülhikme 2/1 (2011), 89-103.
  5. Baba, Coşkun. “Dil ve Mantık İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme”. Eskiyeni 40/1 (2020), 95-106.
  6. Baba, Coşkun. “Epistemik Mantık Bağlamında Sezgi Üzerine”. İslam Düşüncesinde Temel Kavramlar: Vahiy, İlham, Keşf, Sezgi, Firaset ve Rüya. 207-225. Ankara: Sonçağ Yayınları, 2023.
  7. Çapak, İbrahim. “Gazzali Mantığında Burhan”. 900. Vefat Yılında Gazzali. İstanbul: MÜİF, 2012.
  8. Çetin, Ali. “Beş Sanat ve Öncülleri”. Toplum Bilimleri Dergisi 5/10 (2011), 145-156.
  9. Daşdemir, Yusuf. “İbn Sina Mantığında Burhanın Konu İlke ve Sorunları”. Felsefe Dünyası 55/1 (2012), 219-240.
  10. Durhan, Gülümser. “Akıl İlkelerinin Epistemolojisi”. 19 Mayıs Sosyal Bilimler Dergisi 2/4 (2021), 837-849.
APA
Akyüz, T., & Şimşek, R. (2024). Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddîn Râzî Bağlamında. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi, 1(4), 94-107. https://izlik.org/JA49PZ79DF
AMA
1.Akyüz T, Şimşek R. Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddîn Râzî Bağlamında. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi. 2024;1(4):94-107. https://izlik.org/JA49PZ79DF
Chicago
Akyüz, Turgut, and Rukiye Şimşek. 2024. “Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ Ve Fahreddîn Râzî Bağlamında”. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi 1 (4): 94-107. https://izlik.org/JA49PZ79DF.
EndNote
Akyüz T, Şimşek R (November 1, 2024) Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddîn Râzî Bağlamında. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi 1 4 94–107.
IEEE
[1]T. Akyüz and R. Şimşek, “Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddîn Râzî Bağlamında”, ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi, vol. 1, no. 4, pp. 94–107, Nov. 2024, [Online]. Available: https://izlik.org/JA49PZ79DF
ISNAD
Akyüz, Turgut - Şimşek, Rukiye. “Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ Ve Fahreddîn Râzî Bağlamında”. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi 1/4 (November 1, 2024): 94-107. https://izlik.org/JA49PZ79DF.
JAMA
1.Akyüz T, Şimşek R. Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddîn Râzî Bağlamında. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi. 2024;1:94–107.
MLA
Akyüz, Turgut, and Rukiye Şimşek. “Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ Ve Fahreddîn Râzî Bağlamında”. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi, vol. 1, no. 4, Nov. 2024, pp. 94-107, https://izlik.org/JA49PZ79DF.
Vancouver
1.Turgut Akyüz, Rukiye Şimşek. Klasik Dönem Burhan Teorisi Üzerine Bir Değerlendirme -Fârâbî, İbn Sînâ ve Fahreddîn Râzî Bağlamında. ÂSÂR Akademik Dinî Araştırmalar Dergisi [Internet]. 2024 Nov. 1;1(4):94-107. Available from: https://izlik.org/JA49PZ79DF