Turkey's trade in agricultural products was transformed by the division of labor policies and articulated with the capitalist market process by concentrating on the food industry based on low-value and cheap labor. In this context, agricultural foreign trade has been shaped through a dual structure of foodstuffs and processed products and agricultural raw materials. Agricultural foreign trade shaped through this structure is analyzed using data for the period 1980-2024 for agricultural product trade according to TURKSTAT's ISIC and STIC data. According to the findings of this study, Turkey has a foreign trade surplus in foodstuffs and processed products and a foreign trade deficit in agricultural raw materials. The surpluses in foodstuffs and processed products go to imports of raw materials. Food exports have also become heavily dependent on raw materials. As a result of the international division of labor, Turkey has lost its self-sufficiency in products such as cereals, pulses and vegetable oils, but has concentrated on the production of fresh fruits and vegetables with high labor costs and has assumed a role in global markets.
Foreign Trade Agriculture Food Security. İnternational Division of Labor
Türkiye’nin tarımsal ürün ticareti, iş bölümü politikalarıyla dönüşüme uğramış ve kapitalist piyasa sürecine düşük değerli ve ucuz emek temelinde yoğun gıda sanayiye yoğunlaşarak eklemlenmiştir. Bu bağlamda ilerleyen tarımsal dış ticaret, gıda maddeleri, işlenmiş ürün ve tarımsal hammadde olmak üzere ikili bir yapı üzerinden şekillenmiştir. Bu çalışmada tarımsal dış ticareti, TÜİK’in ISIC ve STİC verilerine göre tarımsal ürün ticareti için 1980-2024 dönemi verilerini kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgulara göre, Türkiye, gıda maddeleri ve işlenmiş ürünlerinde dış ticaret fazlası, tarımsal hammadde ürünlerinde ise dış ticaret açığı vermektedir. Gıda maddeleri ve işlenmiş ürünlerden elde edilen fazlalıklar, hammadde ithalatına gitmektedir. Gıda maddeleri ihracatı da büyük oranda hammaddeye bağımlı hale gelmiştir. Türkiye, uluslararası iş bölümünün sonucunda hububat, bakliyat, bitkisel yağlar gibi ürünlerde kendi kendine yeterliliğini kaybetmiş buna karşın, emek maliyeti yüksek, yaş meyve ve sebze üretiminde yoğunlaşarak küresel piyasalarda rol üstlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Uluslararası Ticaret (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 15 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 23 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 25 Sayı: 2 |