Research Article
BibTex RIS Cite

Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının İncelenmesi

Year 2022, , 217 - 229, 19.12.2022
https://doi.org/10.38021/asbid.1199506

Abstract

Bu çalışmada Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’na bağlı amatör futbolcuların sağlıklı beslenmeye yönelik tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada veri toplama amacıyla araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Betimsel istatistikten ve normallik testinden yararlanılmıştır. Normal dağılım gösteren verilerde parametrik testlerden, iki farklı bağımsız değişkenler ile ölçek alt boyutları arasındaki farklılaşmayı belirlemek için “T-testi” ve ikiden fazla farklı değişken ile ölçek alt boyutları arasındaki farklılaşmayı belirlemek için “Varyans Analizi (ANOVA)” testi, ikili karşılaştırmalarda Scheffe testi; yaş, kişisel gelir ve sporcu yaşı değişkenleri ile alt boyutlar arasında ilişkiyi analiz etmek için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Erkek futbolcuların sağlıklı beslenmeye yönelik tutumları kadın futbolculardan daha yüksek düzeydedir (p<.05). Sağlıklı beslenme eğitimi alma durumu tüm ölçek alt boyutlarında, sporcu beslenmesi eğitimi alma durumu değişkeni ile tüm ölçek ve Beslenme Hakkında Bilgi alt boyutunda anlamlı farklılıklara vardır (p<.05). Futbolcuların öğrenim düzeyleri ile tüm alt boyutlar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir ve vücut kitle indeksi sınıflaması değişkenine göre, Beslenme Hakkında Bilgi ve Olumlu Beslenme alt boyutlarında farklılaşma vardır. Korelasyon analizlerine bakıldığında, yaş ve spor yaşı değişkeleri ile alt boyutları arasında pozitif yönde, anlamlı ilişkiler görülmektedir, buna karşın kişisel gelir ile alt boyutlar arasında bir ilişki tespit edilememiştir. Amatör futbolcuların beslenme konusu, sporcuların performansını ve spor hayatlarını etkileyebilecek önemli bir faktördür. Bu noktada, amatör futbolcuların hem sağlık hem de beslenme konusunda bilgilerinin yeterli düzeyde olması sağlanmalıdır. Bu çalışmada cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, vücut kitle indeksi sınıflaması ve beslenme hakkında eğitim alma durumlarının sağlıklı beslenmeye yönelik tutumları etkilediği görülmüştür.

Thanks

Araştırma sürecinde bizlerden desteklerini esirgemeyen Sakarya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu çatısı altında yer alan antrenörlere, çalışanlara ve çalışmamıza katılan bütün futbolculara teşekkür ederiz.

References

  • Altunhan, A. ve Bayer, R. (2021). Bireysel ve takım sporcularının uyku kalitesi ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Iğdır Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 30-44.
  • Besler, H. T., ve Rakıcıoğlu, N. (2015). Türkiye’ye özgü besin ve beslenme rehberi. Ankara: Merdiven Reklam Tanıtım. the International Olympic Committee and the International Society for Sports Nutrition. South African journal of clinical nutrition, 26(1).
  • Carling C. (2016). Match evaluation: Systems and tools. Match Performance and Analysis. Soccer Science. Ed.: Strudwick T. 545- 559. ABD: Human Kinetics.
  • Cockburn E., Fortune A., Briggs M. & Rumbold P. (2014). Nutritional Knowledge of UK Coaches, Nutrients, 6(4):1442-53.
  • Çakır, E. ve Karaağaç, G. (2021). Spor salonlarına giden bireylerin sağlıklı beslenme tutumları ve sosyal görünüş kaygı düzeylerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(3) Eylül 2021 ISSN: 1302-2040.
  • Demir, G., ve Cicioğlu, Hİ. (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274.
  • Dursun, M., Yarayan, Y. E., Arı, Ç., Ulun, C., & Kocamaz Adaş, S. (2021). Covid-19 in Turkey: Leisure boredom, psychological resilience, physical activity and emotional state. International Journal of Educational Research and Innovation, 15, 460-486.
  • George, D., and Mallery, P. (2010). SPSS For Windows Step By Step: A Simple Guide And Reference 17.0 Update (10th Edition). Pearson, Boston.
  • Günay, M., ve Cicioğlu, I. (2001). Spor Fizyolojisi. Gazi Kitapevi.
  • Hendrie G. A., Coveney J., & Cox D. (2008). Exploring nutrition knowledge and the demographic variation in knowledge levels in an Australian community sample. Public Health Nutrition: 2008, 11(12), s: 1365–1371.
  • İnal AN. (2004). Futbolda Eğitim ve Öğretim. Nobel Yayın Dağıtım.
  • İnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı İletişim (5. Baskı). Beykent Üniversitesi Yayınları.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2004). İnsan ve İnsanlar, Psikolojiye Giriş, Gözden Geçirilmiş (10. Baskı). Evrim Basım-Yayım-Dağıtım.
  • Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi (17. Baskı). Nobel Yayınları.
  • Murathan, F, vd. (2015). Beslenme dersi alan üniversite öğrencilerinin (besyo) bölüm bazında beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(21), 330-342.
  • Müftüoğlu O. (2003). Yaşasın Hayat. Doğan Kitapçılık AŞ.
  • Okay, D. M., Jackson, P. V., Marcinkiewicz, M., & Papino, M. N. (2009). Exercise and obesity. Primary Care: Clinics in Office Practice, 36(2), 379-393.
  • Özdamar K. (2002). Paket Programları ile İstatistiksel Veri Analizi- 2 (Çok Değişkenli Analizler). Kaan Kitapevi.
  • Özenoğlu, A., Beyza, G. Ü. N., Karadeniz, B., Fatma, K. O. Ç., Bilgin, V., Bembeyaz, Z., ve Saha, B. S. (2021). Yetişkinlerde beslenme okuryazarlığın sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlar ve beden kütle indeksi ile ilişkisi. Life Sciences, 16(1), 1-18.
  • Özer K. (2001). Fiziksel Uygunluk. Nobel Yayın Dağıtım.
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). Using multivariate statistic (6th ed.), Boston: Allyn and Bacon.
  • Tizar E, Erdoğan R. ve Ayhan S. (2022). Bireysel ve takım sporcularının sağlıklı yaşam düzeylerinin karşılaştırılması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 7(3), 229-245.
  • Tozoğlu, E. ve Dursun, M. (2020). Spor Bilimlerinde Bilimsel Araştırma Süreci, Editör; Gökmen, Ö. Spor & Bilim, Efe Akademi Yayınevi. İstanbul. S.7-23.
  • Wesson J., (2002). The Science of Soccer. Institute of Physics Publishing, Bristol and Philadelphia.

The Examination of Amateur Footballers’ Attitudes Towards Healthy Nutrition

Year 2022, , 217 - 229, 19.12.2022
https://doi.org/10.38021/asbid.1199506

Abstract

In this study, it is aimed to examine the attitudes of amateur footballers affiliated to Sakarya Amateur Sports Clubs Federalini towards healthy nutrition in terms of different variables. Personal information form prepared by the researchers and Attitude Scale towards Healthy Eating were used for data collection in the study. Descriptive statistics and normality test were used. Among the parametric tests in normally distributed data, "T-test" to determine the differentiation between two different independent variables and scale sub-dimensions, and "Analysis of Variance (ANOVA)" test to determine the differentiation between scale sub-dimensions with more than two different variables, Scheffe test in pairwise comparisons. Pearson correlation analysis was used to analyze the relationship between age, personal income and athlete age variables and sub-dimensions. Attitudes of male football players towards healthy nutrition are higher than female football players (p<.05). There are significant differences in the status of receiving healthy nutrition education in all sub-dimensions of the scale, in the variable of receiving sports nutrition education in the whole scale and in the Knowledge About Nutrition sub-dimension (p<.05). Significant differences were found between the education levels of the football players and all sub-dimensions, and there was a differentiation in the Knowledge About Nutrition and Positive Nutrition sub-dimensions according to the BMI classification variable. When the correlation analyzes are examined, there is a positive and significant relationship between the age and sports age variables and their sub-dimensions, however, no relationship was found between personal income and sub-dimensions. The nutrition issue of amateur football players is an important factor that can affect the performance and sports lives of athletes. At this point, it should be ensured that amateur football players have sufficient knowledge about both health and nutrition. In this study, it was observed that gender, age, education level, body mass index classification and education about nutrition affected attitudes towards healthy eating.

References

  • Altunhan, A. ve Bayer, R. (2021). Bireysel ve takım sporcularının uyku kalitesi ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Iğdır Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(1), 30-44.
  • Besler, H. T., ve Rakıcıoğlu, N. (2015). Türkiye’ye özgü besin ve beslenme rehberi. Ankara: Merdiven Reklam Tanıtım. the International Olympic Committee and the International Society for Sports Nutrition. South African journal of clinical nutrition, 26(1).
  • Carling C. (2016). Match evaluation: Systems and tools. Match Performance and Analysis. Soccer Science. Ed.: Strudwick T. 545- 559. ABD: Human Kinetics.
  • Cockburn E., Fortune A., Briggs M. & Rumbold P. (2014). Nutritional Knowledge of UK Coaches, Nutrients, 6(4):1442-53.
  • Çakır, E. ve Karaağaç, G. (2021). Spor salonlarına giden bireylerin sağlıklı beslenme tutumları ve sosyal görünüş kaygı düzeylerinin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 23(3) Eylül 2021 ISSN: 1302-2040.
  • Demir, G., ve Cicioğlu, Hİ. (2019). Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 4(2), 256-274.
  • Dursun, M., Yarayan, Y. E., Arı, Ç., Ulun, C., & Kocamaz Adaş, S. (2021). Covid-19 in Turkey: Leisure boredom, psychological resilience, physical activity and emotional state. International Journal of Educational Research and Innovation, 15, 460-486.
  • George, D., and Mallery, P. (2010). SPSS For Windows Step By Step: A Simple Guide And Reference 17.0 Update (10th Edition). Pearson, Boston.
  • Günay, M., ve Cicioğlu, I. (2001). Spor Fizyolojisi. Gazi Kitapevi.
  • Hendrie G. A., Coveney J., & Cox D. (2008). Exploring nutrition knowledge and the demographic variation in knowledge levels in an Australian community sample. Public Health Nutrition: 2008, 11(12), s: 1365–1371.
  • İnal AN. (2004). Futbolda Eğitim ve Öğretim. Nobel Yayın Dağıtım.
  • İnceoğlu, M. (2010). Tutum Algı İletişim (5. Baskı). Beykent Üniversitesi Yayınları.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2004). İnsan ve İnsanlar, Psikolojiye Giriş, Gözden Geçirilmiş (10. Baskı). Evrim Basım-Yayım-Dağıtım.
  • Karasar, N. (2007). Bilimsel Araştırma Yöntemi (17. Baskı). Nobel Yayınları.
  • Murathan, F, vd. (2015). Beslenme dersi alan üniversite öğrencilerinin (besyo) bölüm bazında beslenme bilgi düzeylerinin incelenmesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3(21), 330-342.
  • Müftüoğlu O. (2003). Yaşasın Hayat. Doğan Kitapçılık AŞ.
  • Okay, D. M., Jackson, P. V., Marcinkiewicz, M., & Papino, M. N. (2009). Exercise and obesity. Primary Care: Clinics in Office Practice, 36(2), 379-393.
  • Özdamar K. (2002). Paket Programları ile İstatistiksel Veri Analizi- 2 (Çok Değişkenli Analizler). Kaan Kitapevi.
  • Özenoğlu, A., Beyza, G. Ü. N., Karadeniz, B., Fatma, K. O. Ç., Bilgin, V., Bembeyaz, Z., ve Saha, B. S. (2021). Yetişkinlerde beslenme okuryazarlığın sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumlar ve beden kütle indeksi ile ilişkisi. Life Sciences, 16(1), 1-18.
  • Özer K. (2001). Fiziksel Uygunluk. Nobel Yayın Dağıtım.
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2013). Using multivariate statistic (6th ed.), Boston: Allyn and Bacon.
  • Tizar E, Erdoğan R. ve Ayhan S. (2022). Bireysel ve takım sporcularının sağlıklı yaşam düzeylerinin karşılaştırılması. Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 7(3), 229-245.
  • Tozoğlu, E. ve Dursun, M. (2020). Spor Bilimlerinde Bilimsel Araştırma Süreci, Editör; Gökmen, Ö. Spor & Bilim, Efe Akademi Yayınevi. İstanbul. S.7-23.
  • Wesson J., (2002). The Science of Soccer. Institute of Physics Publishing, Bristol and Philadelphia.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sport and Exercise Nutrition, Sports Science and Exercise
Journal Section Arşiv
Authors

Eda Adatepe 0000-0003-1254-9300

Hüsniye Çelik 0000-0001-8022-4466

Publication Date December 19, 2022
Submission Date November 4, 2022
Acceptance Date December 13, 2022
Published in Issue Year 2022

Cite

APA Adatepe, E., & Çelik, H. (2022). Amatör Futbolcuların Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutumlarının İncelenmesi. Mediterranean Journal of Sport Science, 5(Özel Sayı 1), 217-229. https://doi.org/10.38021/asbid.1199506

  Flag Counter     


27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .


26245 26366