Research Article

İyi Antrenmanlı Kadın Yol Bisikletçilerin Alt ve Üst Ekstremite Antropometrik Değerleri ile Kuvvet ve Esneklik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Volume: 6 Number: 1-Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı October 29, 2023
EN TR

İyi Antrenmanlı Kadın Yol Bisikletçilerin Alt ve Üst Ekstremite Antropometrik Değerleri ile Kuvvet ve Esneklik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Öz

Bu çalışmada; iyi antrenmanlı kadın bisikletçilerin alt ve üst ekstremiteye ait kuvvet ve esneklik değerlerinin belirlenmesi ve fiziksel özellikler ile arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya, toplam 14 kadın bisikletçi (yaş:17,71±2,72, boy:159,75±5,31, ağırlık:53,91±3,64) katıldı. Katılımcıların fiziksel özelikleri; boy uzunluğu, vücut ağırlıkları, vücut yağ yüzdeleri, beden kütle indeksleri, deri kıvrım kalınlıkları, alt ve üst ekstremiteye ait omuz esnekliği (OE), boyun esnekliği (BE), sağ pençe kuvveti (SAPK), sol pençe kuvveti (SOPK), sırt kuvveti (SK), bacak kuvveti (BK) ölçüldü. Verilerin analizi SPSS programında, tanımlayıcı istatistik, “t test”, “ANOVA” ve “Pearson Korelasyon İlişki” testleri kullanılarak yapıldı ve anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular sonucunda, kadın bisikletçilerin, OE 17,64±1,76 cm, BE 35,64±5,92 cm, SAPK 28,61±5,68 kg, SOPK 26,61±4,65 kg, SK 81,71±14,88 kg, BK 72,57±14,17 kg, DİSY 34,46±4,43 cm bulunmuştur. Kategorilere göre, OE ve SK değerlerinde gruplar arasında anlamlı düzeyde fark olduğu (p<0,05); BE, SAPK, SOPK ve BK değerlerinde gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Fiziksel özellikler ile esneklik ve kuvvet değerleri arasındaki ilişkiye bakıldığında, üst ekstremitede, BSÇ, BLÇ değerleri ile OE arasında pozitif ve orta düzey (0,30,70; p<0,01). Buna karşın üst ekstremitede OG, GG, GÇ değerleri ile kuvvet ve esneklik arasında; alt ekstremitede çap çevre ölçümleri ile BK ve DİSY arasında (p>0,05) ilişki olmadığı bulunmuştur (p>0,05). Sonuç olarak; kadın bisikletçilerde üst eksremitede fiziksel yapı ile kuvvet ve esneklik arasında bir ilişki varken, alt ekstremitede yoktur.

Anahtar Kelimeler

Thanks

Araştırmanın deney aşamasındaki yardımları, değerli fikirleri ve manevi desteğinden dolayı sayın Doç. Dr. Gökmen ÖZEN’e teşekkür ederim.

References

  1. Akgönül, E. K., Özen, G., ve Akça, F. (2019). Elit seviyedeki yol bisikleti sporcularının fiziksel özelliklerinin incelenmesi. 3. Uluslararası Sağlık Bilimleri Kongresi (ss 517-523). Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye.
  2. Akgönül, E. K., ve Yıldırım, U. C. (2021). Yıldız bisikletçilerin antropometrik özellikleri ile kuvvet değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Sportif Bakış: Spor ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 8(3): 391-408.
  3. Aslan, C. S., Büyükdere, C., Köklü, Y., Özkan, A., ve Şahin Özdemir, N. F. (2011). Elit altı sporcularda vücut kompozisyonu, anaerobik performans ve sırt kuvveti arasındaki ilişkinin belirlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 8(1), 1612-1628.
  4. Aydos, L., Taş, M., Akyüz, M., ve Uzun, A. (2009). Genç elit güreşçilerde kuvvetle bazı antropometrik parametrelerin ilişkisinin incelenmesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 11(4), 1-10.
  5. Barak, R., Özkan, A., ve Ümit, Ö. Z. (2016). Comparison of some performance variables of lower and upper body ın sub-elite female basketball and handball players. International Journal of Sport Culture and Science, 4(S3), 882-889.
  6. Boyraz, O. C., Akgönül, E. K. ve Özen, G. (2022). Investigation of the relationship between anthropometric characteristics and muscular strength in elite turkish mountain bikers. Human Sport Medicine, 22(S2), 61-69.
  7. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Erkan Akgün, Ö., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2018). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  8. Carter, J. L., & Yuhasz, M. S. (1984). 8. Skinfolds and body composition of olympic athletes. In Physical structure of Olympic athletes, Karger Publishers.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Training

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

October 24, 2023

Publication Date

October 29, 2023

Submission Date

August 14, 2023

Acceptance Date

October 18, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 6 Number: 1-Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı

APA
Kürkcü Akgönül, E. (2023). İyi Antrenmanlı Kadın Yol Bisikletçilerin Alt ve Üst Ekstremite Antropometrik Değerleri ile Kuvvet ve Esneklik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Mediterranean Journal of Sport Science, 6(1-Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı), 711-725. https://doi.org/10.38021/asbid.1343080

27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .

2624526366