Research Article

Amatör Futbolcuların Öz Yeterlik İnançları ile Spor Yaralanması Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Volume: 6 Number: 1-Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı October 29, 2023
TR EN

Amatör Futbolcuların Öz Yeterlik İnançları ile Spor Yaralanması Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Öz

Bu araştırmada amatör futbolcuların öz yeterlik inançları ve spor yaralanması kaygı düzeyleri; bunların demografik değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve spor yaralanması kaygı düzeylerinin öz yeterlik inançlarını yordama durumunun incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzincan ilinde bulunan çeşitli takım ve kulüplerde lisanslı olarak spor yapan 268 erkek 74 kadın toplam 342 amatör futbolcu oluşturmaktadır. Araştırmada “Kişisel Bilgi Formu”, ‘’Spor Yaralanması Kaygı Ölçeği (SYKÖ)’’ ve ‘’Sporcu Öz Yeterlik Ölçeği (SÖYÖ)’’ kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon, Regresyon, Ki-kare Bağımsızlık Testi, Bağımsız Gruplar t-Testi, One Way Anova, Welch, Mohalonobis Cook, Post Hoc, Tamhane ile Tukey testleri yapılmıştır. Sonuçlar .05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Amatör futbolcuların spor yaralanması kaygı düzeyi ve sporcu öz yeterlik inançları ile bazı demografik değişkenler (cinsiyet, ciddi sakatlık geçirme durumu, sakatlıkta geçirilen süre, sakatlığın yaşandığı anatomik bölge) arasında anlamlı ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca spor yaralanma kaygısı ile sporcu öz yeterlik düzeyi arasında anlamlı düzeyde negatif yönlü ilişki olduğu, spor yaralanma kaygısının sporcu öz-yeterliğinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve toplam varyansın %14’ünü açıkladığı belirlenmiştir. Amatör futbolcuların yaralanma kaygı düzeyleri arttıkça sporcu öz-yeterlik düzeylerinin de azaldığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akbaş, A. (2022). Yaralanma kaygısının taekwondo sporcuları üzerindeki etkisinin araştırılması. Yüksek lisans tezi, İstanbul Okan Üniversitesi, İstanbul.
  2. Aksoy, D. (2019). Spor yaralanmalarında tedavi sonrası durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin incelenmesi. Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 21(2), 89-96.
  3. Andersen, M. B., ve Williams, J. M. (1988). A model of stress and athletic injury: prediction and prevention. J Sport Exerc Psychol. 10(3), 294–306.
  4. Arvinen Barrow, M., Hamson Utley, J. J., ve DeFreese, J. D. (2017). Sport injury, rehabilitation, and return to sport. Assessment in Sport Psychology Consulting. Champaign, IL: Human Kinetics.183-193.
  5. Aydın, B. (2006). Öğrenilmiş çaresizliğin yordanması ve yaşam başarısı ile ilişkisi. Yüksek lisans tezi, Mersin Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  6. Aydın, F., Sunay, H., Bal, E., ve Ayyıldız, E. (2020). The relation between self-efficacyand group cohesiveness perceptions of professional men and woman's football team (ankara province example). Universal Journal of Management, 8(2), 33-38.
  7. Barut, A. İ. (2008). Sporda batıl davranış ve özyeterlik ilişkisi. Yüksek lisans tezi, Mersin Üniversitesi, Mersin. Brewer, B. W., ve Redmond, C. (2016). Psychology of sport injury. Human Kinetics.
  8. Budak M. (2021). Elit kadın basketbolcuların spor yaralanması kaygı düzeylerinin incelenmesi. Yüksek lisans tezi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Exercise and Sports Psychology

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

October 25, 2023

Publication Date

October 29, 2023

Submission Date

October 11, 2023

Acceptance Date

October 23, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 6 Number: 1-Cumhuriyet'in 100. Yılı Özel Sayısı

APA
Mutlu, M. E., & Çakmak Yıldızhan, Y. (2023). Amatör Futbolcuların Öz Yeterlik İnançları ile Spor Yaralanması Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi. Mediterranean Journal of Sport Science, 6(1-Cumhuriyet’in 100. Yılı Özel Sayısı), 986-1003. https://doi.org/10.38021/asbid.1374139

27208

Mediterranean Journal of Sport Science (MJSS) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License CC BY-NC 4.0 .

2624526366