Review
BibTex RIS Cite

FISHERIES SECTOR AND ECONOMICS IN TURKEY

Year 2016, Volume: 31 Issue: 1, 15 - 22, 18.05.2016
https://doi.org/10.18864/TJAS201602

Abstract

The aim of this study was to examine the fisheries
sector with economic perspective and provide solutions to faced problems in
Turkey. The economic potential and deficiencies of sector was evaluated by
using official and reported literature. It was determined that, the share of
production was sliding to aquaculture and the consumption level (6 kg/capita)
was rather low than world and development countries. Despite lower price
increase in fish than inflation rates, less consumption level was found
amazing. In conclusion, the producers must be support in finance and marketing
stages, product diversification and effective policies needed for improving the
consumption level in Turkish fisheries sector.  

References

  • Ergün, H. (2009). Su ürünleri tüketimi ve tanıtı- mı. Yunus Araştırma Bülteni, 2, 12-16. FAO. (2015). Organisation. http://www.fao.org and Agricultural Statistics.
  • GTHB. (2015). Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ba- kanlığı. http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/Sag MenuVeriler/BSGM.pdf (Giriş tarihi)
  • Kayapınar, A. (2007). Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye’de su ürünleri yetiştiricilik sektö- rünün analizi. GOP Üniv, Fen Bilimleri Enstitüsü, YL Tezi, Tokat.
  • Kocaman, E. M, Aydın, A, Ayık, Ö. (2002).Erzurum’da faaliyet gösteren alaba- lık işletmelerinin yapısal ve ekonomik ana- lizi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 19(3-4), 319-327.
  • Mert, İ. (1991). Su ürünlerinde kamu örgütlen- mesi, geçmişi, bugünü ve geleceğine iliş- kin görüşler. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Eğitiminin 10 Yılında Su Ürünle- ri Sempozyumu (12-14 Kasım 1991). s. 31- 37, İzmir.
  • Sarıözkan, S, Akçay, A. (2014). Protein tüketim- leri bakımından Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin kümeleme analizi ile karşılaştı- rılması, 1.Ulusal Hayvancılık Ekonomisi Kongresi, 17-20 Ekim, Antalya, Türkiye, s.179-188.
  • Subasinghe, R.Soto,D,Jia, J.(2009). Global aquaculture and its role in sustainable development.Reviews in Aquaculture, 1, 2- 9.
  • TÜİK.(2015a). Türkiye İstatistik Kurumu. Konu- larına http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id =1001 Tarım.
  • TÜİK.(2015b).Türkiye İstatistik Kurumu. Konu- larına Göre İstatistikler, Enflasyon ve Fi- yat, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id =1014 Tüfe.

TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ

Year 2016, Volume: 31 Issue: 1, 15 - 22, 18.05.2016
https://doi.org/10.18864/TJAS201602

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de balıkçılık sektörünü ekonomik bakış açısıyla incelemek ve belirlenen sorunlara öneriler getirmektir. Bu amaçla öncelikle resmi veriler ve literatür bilgilerinden yararlanılarak balıkçılık sektörünün ekonomik potansiyeli değerlendirilmiş ve mevcut yapı içerisindeki eksikliklere ışık tutulmuştur. Sonuç olarak, üretim yapısı, maliyetler, fiyatlar ve tüketim açısından dikkate değer bulgular sunularak gelecekte çözümün nerelerde aranacağına ilişkin yol haritası belirlenmeye çalışılmıştır.     

References

  • Ergün, H. (2009). Su ürünleri tüketimi ve tanıtı- mı. Yunus Araştırma Bülteni, 2, 12-16. FAO. (2015). Organisation. http://www.fao.org and Agricultural Statistics.
  • GTHB. (2015). Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ba- kanlığı. http://www.tarim.gov.tr/sgb/Belgeler/Sag MenuVeriler/BSGM.pdf (Giriş tarihi)
  • Kayapınar, A. (2007). Avrupa Birliği Ülkeleri ve Türkiye’de su ürünleri yetiştiricilik sektö- rünün analizi. GOP Üniv, Fen Bilimleri Enstitüsü, YL Tezi, Tokat.
  • Kocaman, E. M, Aydın, A, Ayık, Ö. (2002).Erzurum’da faaliyet gösteren alaba- lık işletmelerinin yapısal ve ekonomik ana- lizi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 19(3-4), 319-327.
  • Mert, İ. (1991). Su ürünlerinde kamu örgütlen- mesi, geçmişi, bugünü ve geleceğine iliş- kin görüşler. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Eğitiminin 10 Yılında Su Ürünle- ri Sempozyumu (12-14 Kasım 1991). s. 31- 37, İzmir.
  • Sarıözkan, S, Akçay, A. (2014). Protein tüketim- leri bakımından Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerinin kümeleme analizi ile karşılaştı- rılması, 1.Ulusal Hayvancılık Ekonomisi Kongresi, 17-20 Ekim, Antalya, Türkiye, s.179-188.
  • Subasinghe, R.Soto,D,Jia, J.(2009). Global aquaculture and its role in sustainable development.Reviews in Aquaculture, 1, 2- 9.
  • TÜİK.(2015a). Türkiye İstatistik Kurumu. Konu- larına http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id =1001 Tarım.
  • TÜİK.(2015b).Türkiye İstatistik Kurumu. Konu- larına Göre İstatistikler, Enflasyon ve Fi- yat, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id =1014 Tüfe.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Savaş Sarıözkan

Publication Date May 18, 2016
Submission Date February 11, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 31 Issue: 1

Cite

APA Sarıözkan, S. (2016). TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ. Aquatic Sciences and Engineering, 31(1), 15-22. https://doi.org/10.18864/TJAS201602
AMA Sarıözkan S. TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ. Aqua Sci Eng. May 2016;31(1):15-22. doi:10.18864/TJAS201602
Chicago Sarıözkan, Savaş. “TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ”. Aquatic Sciences and Engineering 31, no. 1 (May 2016): 15-22. https://doi.org/10.18864/TJAS201602.
EndNote Sarıözkan S (May 1, 2016) TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ. Aquatic Sciences and Engineering 31 1 15–22.
IEEE S. Sarıözkan, “TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ”, Aqua Sci Eng, vol. 31, no. 1, pp. 15–22, 2016, doi: 10.18864/TJAS201602.
ISNAD Sarıözkan, Savaş. “TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ”. Aquatic Sciences and Engineering 31/1 (May 2016), 15-22. https://doi.org/10.18864/TJAS201602.
JAMA Sarıözkan S. TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ. Aqua Sci Eng. 2016;31:15–22.
MLA Sarıözkan, Savaş. “TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ”. Aquatic Sciences and Engineering, vol. 31, no. 1, 2016, pp. 15-22, doi:10.18864/TJAS201602.
Vancouver Sarıözkan S. TÜRKİYE’DE BALIKÇILIK SEKTÖRÜ VE EKONOMİSİ. Aqua Sci Eng. 2016;31(1):15-22.

openaccess.jpgOpen Access Statement:

This is an open access journal which means that all content is freely available without charge to the user or his/her institution. Users are allowed to read, download, copy, distribute, print, search, or link to the full texts of the articles, or use them for any other lawful purpose, without asking prior permission from the publisher or the author. This is in accordance with the BOAI definition of open access.