KONYA YUSUF AĞA KÜTÜPHANESİ “YY0000012/50” NUMARADA KAYITLI RİSÂLE Fİ’T-TEFSÎR İSİMLİ ESER VE TEFSİR İLMİ AÇISINDAN DEĞERİ
Öz
Yazma eserler, İslam kültür mirasını günümüze aktarması açısından büyük önem arz etmektedir. Geçmiş ile gelecek arasında köprü kurma ve tarihin ilim hazinesini çağımıza taşıma noktasında, kütüphanelerde keşfedilmeyi bekleyen binlerce yazma eser bulunmaktadır. Biz de çalıştığımız alan olan tefsîr sahasıyla ilgili bir yazma eseri tercüme ve tahlil etmek amacıyla bu makaleyi kaleme aldık. Konya Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi’nde “YY0000012/50” numarada kayıtlı olan Risâle fi’t-Tefsîr isimli eser 310b-313a varaklar arasında bulunmaktadır. Katalog verilerine risâlenin müellifi İbrâhim b. Ahmed es-Sinobî olarak kaydedilmiştir. Eserin müellif veya müstensih dışında bir kişi tarafından el yazısı ile sonradan yazıldığı anlaşılan başlığı “Risâle-i Tefsîr” şeklindedir. Müellifin eseri yazma sebebi, Beydâvî’nin (ö. 685/1286) tefsirini istinsah ederken aklına takılan bazı hususları açıklama gereği duyması ve bunları hâşiye niteliğinde bir risale olarak kaleme almasıdır. Eserde; Hûd 11/96, eş-Şuarâ, 26/176, el-İsrâ, 17/7, en-Neml, 27/19, es-Saff, 61/6 âyetleriyle ilgili Beydâvî’nin bazı yorumları eleştirilmekte, bazıları da çeşitli açılardan izah edilmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akkâvî, İ. F. (1996). el-Mu‘cizü’l-mufassal fî ulûmi’l-belâğa, Dârü’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrût.
- Askerî, E. H. H. (1419). Sınâ‘ateyn, el-Mektebetü’l-Unsuriyye, Beyrût.
- Baltacı, B. (2013). Müstakil Âyet Tefsirleri –Kastamonu Yazmaları-, Emin Yayınları, Bursa.
- Baltacı, B. (2018). “Beyzâvî’nin Sünnî Paradigma Tarafından Eleştirilen Yorumları Üzerine Bir Değerlendirme”, V. Uluslararası Şeyh Şa’ban-ı Velî Sempozyumu -Eş’arîlik-, 04-06 Mayıs 2018, 707-718.
- Begavî, E. M. M. (1420). Me‘âlimü’t-tenzîl fî tefsîri'l-Kur'ân, Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Arabî, Beyrût.
- Beydâvî, N. E. İ. (1418). Envârü’t-tenzîl ve esrârü’t-te’vîl, Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-Ârabî, Beyrût.
- Cevherî, E. N. İ. (1407). es-Sıhah tâcü’l-luğa, Dâru’l-İlm li’l-Melâyîn, Beyrût.
- Durmuş, İ. (2006). “Müşâkele”, TDV İslâm Ansiklopedisi, TDV İslâm Araştırmaları Merkezi Yayınları, İstanbul, 32/154-155.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Sosyolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Mayıs 2024
Gönderilme Tarihi
4 Nisan 2024
Kabul Tarihi
25 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1970 Cilt: 11 Sayı: 2