The purpose of this study is to measure the specialization level and competititveness of Turkey's four major agricultural products through Comparative Export Performance (CEP) index. This study covers 2001-2016 period and the products we examine are orange, satsuma, lemon and fresh apricot. Empirical analysis of this study, results of Turkey's export specialization level in mentioned products were evaluated by comparing Turkey with the four most competitive countries in the world ranking of related products. According to the findings obtained with the CEP index, satsuma, orange and lemon are the products which have the strongest comparative export performance respectively. Additionally, apricot is the product which has the weakest comparative export performance.
Competition Competitiveness Comparative Export Performance (CEP) Index
Bu çalışmada amaç, Türkiye’nin ihracatında yer alan dört önemli tarım
ürününün uzmanlaşma seviyesini ve rekabet gücünü Karşılaştırmalı İhracat Performansı
(KİP) indeksi aracılığıyla ölçmektir. Çalışma 2001-2016 dönemini kapsamaktadır
ve incelediğimiz ürünler portakal, mandalina, limon ve yaş kayısıdır. Çalışmanın
ampirik analiz kısmında KİP indeksleri kullanılarak Türkiye’nin konu edilen
ürünlerdeki ihracat uzmanlaşma düzeyine ait sonuçlar, o üründeki ihracat dünya
klasmanında yer alan ilk dört ülke ile mukayese edilmiştir. KİP indeksine ile
elde edilen bulgulara göre, karşılaştırmalı ihracat performansı en güçlü olan ürünler
sırasıyla mandalina, portakal ve limondur. Ayrıca, karşılaştırmalı ihracat performansı en
zayıf olan ürün ise yaş kayısıdır.
Rekabet Rekabet Gücü Karşılaştırmalı İhracat Performansı (KİP) İndeksi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 14 |
ASSAM-UHAD Nisan ve Kasım aylarında yayınlanan süreli ve elektronik basımı yapılan, uluslararası indeksli hakemli bir dergidir.