Research Article

Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma

Volume: 8 Number: 29 September 30, 2024
TR EN

Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma

Abstract

Sivil toplumun ortaya çıkması, uzun bir tarihsel sürece dayanmaktadır. Sivil toplum köklü geçmişe sahip olan bir kavramdır. Bu kavrama günümüze gelinceye dek farklı anlamlar yüklenmiştir. Çalışmada sivil toplumun geçirdiği tarihsel süreç üzerinde durularak bu kavram anlaşılmaya çalışılmıştır. Sivil toplumun Batı toplumlarında doğuşu ve günümüzde sahip olduğu işlevler üzerinde durulmuştur. Daha sonrasında Sivil Toplum Kuruluşlarına değinilmiş ve bu kuruluşlarda halkla ilişkilerin önemi çalışmanın teorik temelinde vurgulanmıştır. Bu çalışma, halkla ilişkiler için oldukça önemli bir yere sahip sivil toplum kuruluşlarına yönelik olarak halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü lisans öğrencilerinin algı düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Dönüşen dünya ve halkla ilişkiler mesleği ile beraber sivil toplum kavramı hem meslek için hem de toplumlar için önem kazanmıştır. Bu durum halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü lisans öğrencilerinin sivil toplum kuruluşlarına dair algılarının ölçülmesini elzem hâle getirmiştir. Çalışma kapsamında toplam 206 halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü lisans öğrencisine "Sivil Toplum Kuruluşu Algısı Ölçeği” yüz yüze olarak uygulanmıştır. Demografik değişkenler kullanılarak ölçülen bu algı araştırması sonucunda, öğrencilerin sınıflarının ve yaşlarının sivil toplum kuruluşu algılarını etkilemediği bilgisine ulaşılmıştır. Analiz sonucunda ulaşılan bulgular sonucunda p değerlerinin 0,05’ten küçük olduğunu, bu nedenle katılımcıların sivil toplum kuruluşu algıları boyutlarından olan tanımlayıcı ve çıkarcı algılarının, cinsiyetleri bakımından farklılık gösterdiği elde edilmiştir. İşlevsellik, faydacı, çatışmacı boyutlarının ise p değerlerinin 0,05’ten büyük ya da eşit olduğu bu bağlamda cinsiyetlere göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Genel olarak ise Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü lisans öğrencilerinin sivil toplum kuruluşlarına yönelik algılarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır.

Keywords

References

  1. Akbulut, E. (2011). Sivil toplum kuruluşlarının kurumsal itibar yönetimi sürecinde halkla ilişkiler uygulamalarının rolü (Tez No: 279802) [Doktora Tezi, Ege Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Tezleri.
  2. Akyüz, A. (2001). Türkiye – Avrupa Birliği bütünleşmesinde STK’ların tecrübe aktarımı. Avrupa Birliği devlet ve STK’lar. Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  3. Arklan, Ü. (2011). M. Işık ve M. Akdağ (Ed.), Halkla ilişkiler: kavram, kapsam ve ilişkili olduğu alanlar içinde (ss.13-45). Eğitim Kitabevi.
  4. Aslan, S. (2010). Sivil toplum: kavramsal değişim ve dönüşüm. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9(33), 201-202.
  5. Aziz, A. (2008). Araştırma yöntemleri-teknikleri ve iletişim. Nobel Akademik Yayıncılık.
  6. Beetham, D., & Boyle, K. (1998). Demokrasinin temelleri, (Çev.: V. Bıçak). Liberte Yayınları.
  7. Biber, A. (2006). Sivil toplum örgütlerinde halkla ilişkiler. Nobel Yayıncılık.
  8. Boztepe, H. (2014). Sivil toplum kuruluşlarında halkla ilişkiler: kurumsal web sayfalarının bağışçı ilişkileri açısından fon sağlama aracı olarak kullanımı. Erciyes İletişim Dergisi, 3(4), 153-154.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Organisational, Interpersonal and Intercultural Communication, Development of Media and Communication Education and Programs

Journal Section

Research Article

Publication Date

September 30, 2024

Submission Date

May 30, 2024

Acceptance Date

September 21, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 8 Number: 29

APA
Candar, R., & Candar, S. (2024). Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma. Asya Studies, 8(29), 157-174. https://doi.org/10.31455/asya.1492861
AMA
1.Candar R, Candar S. Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma. Asya Studies. 2024;8(29):157-174. doi:10.31455/asya.1492861
Chicago
Candar, Reyhan, and Samet Candar. 2024. “Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma”. Asya Studies 8 (29): 157-74. https://doi.org/10.31455/asya.1492861.
EndNote
Candar R, Candar S (September 1, 2024) Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma. Asya Studies 8 29 157–174.
IEEE
[1]R. Candar and S. Candar, “Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma”, Asya Studies, vol. 8, no. 29, pp. 157–174, Sept. 2024, doi: 10.31455/asya.1492861.
ISNAD
Candar, Reyhan - Candar, Samet. “Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma”. Asya Studies 8/29 (September 1, 2024): 157-174. https://doi.org/10.31455/asya.1492861.
JAMA
1.Candar R, Candar S. Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma. Asya Studies. 2024;8:157–174.
MLA
Candar, Reyhan, and Samet Candar. “Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma”. Asya Studies, vol. 8, no. 29, Sept. 2024, pp. 157-74, doi:10.31455/asya.1492861.
Vancouver
1.Reyhan Candar, Samet Candar. Üniversite Öğrencilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarına Dair Algılarını Ölçmeye Yönelik Uygulamalı Bir Araştırma. Asya Studies. 2024 Sep. 1;8(29):157-74. doi:10.31455/asya.1492861

800px-Cc_by-nc_icon.svg.png Works published in the journal Asian Studies are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.