Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2022, Volume: 6 Issue: 22, 179 - 192, 31.12.2022
https://doi.org/10.31455/asya.1137473

Abstract

References

  • Arıkan Saltık, I. ve Çeken, H. (2017). Agro-Turizmde Yeni Eğilimler: Zeytinyağı Turizmi. Journal of Life Economics, 4(4), 89-102.
  • Arih, I. K. ve Korošec, T. A. (2015). Api-Tourism: Transforming Slovenia’s Apicultural Traditions Into a Unique Travel Experience. WIT Transactions on Ecology and The Environment, 0(193), 963-974.
  • Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Beekeeping Contributes to Achieve the Sustainable Development Goals. https://www.apimondia.com/en/activities/book/ adresinden 09.12.2020 tarihinde erişildi.
  • Çavuşoğlu, M. (2012). Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 49-54.
  • Dalgın, T. (2021). Tarım Turizmi Uygulamaları. (Ed.: M. Civelek ve T. Dalgın). Tarım Turizmi İçinde (s. 168-183). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Gandhy, A.; Chang, M. ve Rahmi, S. (2019). Service Quality and Customer Satisfaction in the Apiculture-Based Agritourism. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 15(2), 153-165.
  • Lemelin, R. H. (2020). Entomotourism and The Stingless Bees of Mexico. Journal of Ecotourism, 19(2), 168-175.
  • Lemelin, R. H.; Boileau, E. Y. ve Russell, C. (2019). Entomotourism: The Allure of the Arthropod. Society & Animals, 27(7), 733-750.
  • Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism & Hospitality. Oxford: Butterworth, Heinemann.
  • Önal, M. N.; Dalgın, T. ve Karadağ, L. (2018). Kırsal Turizm Bağlamında Muğla’da Dağ Kültü, Eren Kültü Kapsamındaki Gelenekler ve Şenlikler. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 2328-2342.
  • Öter, Z. (2010). “Özgün Yerel Ürünlerin Uluslararası Ziyaretçilere Pazarlanması Muğla’da Arıcılık ve Turizm Örneği”, 2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, (5-8 Ekim), Muğla: Muğla Üniversitesi Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezi.
  • Patel, V.; Pauli, N.; Biggs, E.; Barbour, L. ve Boruff, B. (2020). Why Bees are Critical for Achieving Sustainable Development. Ambio, 1(11).
  • Resmî Gazete (2014). Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3-1.pdf adresinden 23.08.2021 tarihinde erişildi.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), 66-67.
  • Tolunay, A. ve Akyol, A. (2006). Kalkınma ve Kırsal Kalkınma: Temel Kavramlar ve Tanımlar. Türkiye Ormancılık Dergisi, 7(2), 116-127.
  • Türkben, C. (2012). Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMU Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 14(23), 47- 50.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74.
  • Woś, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • http://icyb.cz/countries/ adresinden 22.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.apiturizem.si/en/ adresinden 10.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.authentic-routes.com/ adresinden 04.02.2021 tarihinde erişildi.
  • https://saglikpaylasimlari.com/kimseden-ucret-almadaniyilestiriyorlar-tek-bir-sartla/ adresinden 15.03.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.slovenia.info/ adresinden 24.11.2020 tarihinde erişildi.
Year 2022, Volume: 6 Issue: 22, 179 - 192, 31.12.2022
https://doi.org/10.31455/asya.1137473

Abstract

References

  • Arıkan Saltık, I. ve Çeken, H. (2017). Agro-Turizmde Yeni Eğilimler: Zeytinyağı Turizmi. Journal of Life Economics, 4(4), 89-102.
  • Arih, I. K. ve Korošec, T. A. (2015). Api-Tourism: Transforming Slovenia’s Apicultural Traditions Into a Unique Travel Experience. WIT Transactions on Ecology and The Environment, 0(193), 963-974.
  • Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Beekeeping Contributes to Achieve the Sustainable Development Goals. https://www.apimondia.com/en/activities/book/ adresinden 09.12.2020 tarihinde erişildi.
  • Çavuşoğlu, M. (2012). Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 49-54.
  • Dalgın, T. (2021). Tarım Turizmi Uygulamaları. (Ed.: M. Civelek ve T. Dalgın). Tarım Turizmi İçinde (s. 168-183). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Gandhy, A.; Chang, M. ve Rahmi, S. (2019). Service Quality and Customer Satisfaction in the Apiculture-Based Agritourism. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 15(2), 153-165.
  • Lemelin, R. H. (2020). Entomotourism and The Stingless Bees of Mexico. Journal of Ecotourism, 19(2), 168-175.
  • Lemelin, R. H.; Boileau, E. Y. ve Russell, C. (2019). Entomotourism: The Allure of the Arthropod. Society & Animals, 27(7), 733-750.
  • Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism & Hospitality. Oxford: Butterworth, Heinemann.
  • Önal, M. N.; Dalgın, T. ve Karadağ, L. (2018). Kırsal Turizm Bağlamında Muğla’da Dağ Kültü, Eren Kültü Kapsamındaki Gelenekler ve Şenlikler. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 2328-2342.
  • Öter, Z. (2010). “Özgün Yerel Ürünlerin Uluslararası Ziyaretçilere Pazarlanması Muğla’da Arıcılık ve Turizm Örneği”, 2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, (5-8 Ekim), Muğla: Muğla Üniversitesi Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezi.
  • Patel, V.; Pauli, N.; Biggs, E.; Barbour, L. ve Boruff, B. (2020). Why Bees are Critical for Achieving Sustainable Development. Ambio, 1(11).
  • Resmî Gazete (2014). Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3-1.pdf adresinden 23.08.2021 tarihinde erişildi.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), 66-67.
  • Tolunay, A. ve Akyol, A. (2006). Kalkınma ve Kırsal Kalkınma: Temel Kavramlar ve Tanımlar. Türkiye Ormancılık Dergisi, 7(2), 116-127.
  • Türkben, C. (2012). Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMU Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 14(23), 47- 50.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74.
  • Woś, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • http://icyb.cz/countries/ adresinden 22.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.apiturizem.si/en/ adresinden 10.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.authentic-routes.com/ adresinden 04.02.2021 tarihinde erişildi.
  • https://saglikpaylasimlari.com/kimseden-ucret-almadaniyilestiriyorlar-tek-bir-sartla/ adresinden 15.03.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.slovenia.info/ adresinden 24.11.2020 tarihinde erişildi.
Year 2022, Volume: 6 Issue: 22, 179 - 192, 31.12.2022
https://doi.org/10.31455/asya.1137473

Abstract

References

  • Arıkan Saltık, I. ve Çeken, H. (2017). Agro-Turizmde Yeni Eğilimler: Zeytinyağı Turizmi. Journal of Life Economics, 4(4), 89-102.
  • Arih, I. K. ve Korošec, T. A. (2015). Api-Tourism: Transforming Slovenia’s Apicultural Traditions Into a Unique Travel Experience. WIT Transactions on Ecology and The Environment, 0(193), 963-974.
  • Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Beekeeping Contributes to Achieve the Sustainable Development Goals. https://www.apimondia.com/en/activities/book/ adresinden 09.12.2020 tarihinde erişildi.
  • Çavuşoğlu, M. (2012). Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 49-54.
  • Dalgın, T. (2021). Tarım Turizmi Uygulamaları. (Ed.: M. Civelek ve T. Dalgın). Tarım Turizmi İçinde (s. 168-183). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Gandhy, A.; Chang, M. ve Rahmi, S. (2019). Service Quality and Customer Satisfaction in the Apiculture-Based Agritourism. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 15(2), 153-165.
  • Lemelin, R. H. (2020). Entomotourism and The Stingless Bees of Mexico. Journal of Ecotourism, 19(2), 168-175.
  • Lemelin, R. H.; Boileau, E. Y. ve Russell, C. (2019). Entomotourism: The Allure of the Arthropod. Society & Animals, 27(7), 733-750.
  • Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism & Hospitality. Oxford: Butterworth, Heinemann.
  • Önal, M. N.; Dalgın, T. ve Karadağ, L. (2018). Kırsal Turizm Bağlamında Muğla’da Dağ Kültü, Eren Kültü Kapsamındaki Gelenekler ve Şenlikler. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 2328-2342.
  • Öter, Z. (2010). “Özgün Yerel Ürünlerin Uluslararası Ziyaretçilere Pazarlanması Muğla’da Arıcılık ve Turizm Örneği”, 2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, (5-8 Ekim), Muğla: Muğla Üniversitesi Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezi.
  • Patel, V.; Pauli, N.; Biggs, E.; Barbour, L. ve Boruff, B. (2020). Why Bees are Critical for Achieving Sustainable Development. Ambio, 1(11).
  • Resmî Gazete (2014). Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3-1.pdf adresinden 23.08.2021 tarihinde erişildi.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), 66-67.
  • Tolunay, A. ve Akyol, A. (2006). Kalkınma ve Kırsal Kalkınma: Temel Kavramlar ve Tanımlar. Türkiye Ormancılık Dergisi, 7(2), 116-127.
  • Türkben, C. (2012). Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMU Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 14(23), 47- 50.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74.
  • Woś, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • http://icyb.cz/countries/ adresinden 22.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.apiturizem.si/en/ adresinden 10.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.authentic-routes.com/ adresinden 04.02.2021 tarihinde erişildi.
  • https://saglikpaylasimlari.com/kimseden-ucret-almadaniyilestiriyorlar-tek-bir-sartla/ adresinden 15.03.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.slovenia.info/ adresinden 24.11.2020 tarihinde erişildi.
Year 2022, Volume: 6 Issue: 22, 179 - 192, 31.12.2022
https://doi.org/10.31455/asya.1137473

Abstract

References

  • Arıkan Saltık, I. ve Çeken, H. (2017). Agro-Turizmde Yeni Eğilimler: Zeytinyağı Turizmi. Journal of Life Economics, 4(4), 89-102.
  • Arih, I. K. ve Korošec, T. A. (2015). Api-Tourism: Transforming Slovenia’s Apicultural Traditions Into a Unique Travel Experience. WIT Transactions on Ecology and The Environment, 0(193), 963-974.
  • Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Beekeeping Contributes to Achieve the Sustainable Development Goals. https://www.apimondia.com/en/activities/book/ adresinden 09.12.2020 tarihinde erişildi.
  • Çavuşoğlu, M. (2012). Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 49-54.
  • Dalgın, T. (2021). Tarım Turizmi Uygulamaları. (Ed.: M. Civelek ve T. Dalgın). Tarım Turizmi İçinde (s. 168-183). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Gandhy, A.; Chang, M. ve Rahmi, S. (2019). Service Quality and Customer Satisfaction in the Apiculture-Based Agritourism. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 15(2), 153-165.
  • Lemelin, R. H. (2020). Entomotourism and The Stingless Bees of Mexico. Journal of Ecotourism, 19(2), 168-175.
  • Lemelin, R. H.; Boileau, E. Y. ve Russell, C. (2019). Entomotourism: The Allure of the Arthropod. Society & Animals, 27(7), 733-750.
  • Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism & Hospitality. Oxford: Butterworth, Heinemann.
  • Önal, M. N.; Dalgın, T. ve Karadağ, L. (2018). Kırsal Turizm Bağlamında Muğla’da Dağ Kültü, Eren Kültü Kapsamındaki Gelenekler ve Şenlikler. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 2328-2342.
  • Öter, Z. (2010). “Özgün Yerel Ürünlerin Uluslararası Ziyaretçilere Pazarlanması Muğla’da Arıcılık ve Turizm Örneği”, 2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, (5-8 Ekim), Muğla: Muğla Üniversitesi Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezi.
  • Patel, V.; Pauli, N.; Biggs, E.; Barbour, L. ve Boruff, B. (2020). Why Bees are Critical for Achieving Sustainable Development. Ambio, 1(11).
  • Resmî Gazete (2014). Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3-1.pdf adresinden 23.08.2021 tarihinde erişildi.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), 66-67.
  • Tolunay, A. ve Akyol, A. (2006). Kalkınma ve Kırsal Kalkınma: Temel Kavramlar ve Tanımlar. Türkiye Ormancılık Dergisi, 7(2), 116-127.
  • Türkben, C. (2012). Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMU Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 14(23), 47- 50.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74.
  • Woś, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • http://icyb.cz/countries/ adresinden 22.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.apiturizem.si/en/ adresinden 10.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.authentic-routes.com/ adresinden 04.02.2021 tarihinde erişildi.
  • https://saglikpaylasimlari.com/kimseden-ucret-almadaniyilestiriyorlar-tek-bir-sartla/ adresinden 15.03.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.slovenia.info/ adresinden 24.11.2020 tarihinde erişildi.
Year 2022, Volume: 6 Issue: 22, 179 - 192, 31.12.2022
https://doi.org/10.31455/asya.1137473

Abstract

References

  • Arıkan Saltık, I. ve Çeken, H. (2017). Agro-Turizmde Yeni Eğilimler: Zeytinyağı Turizmi. Journal of Life Economics, 4(4), 89-102.
  • Arih, I. K. ve Korošec, T. A. (2015). Api-Tourism: Transforming Slovenia’s Apicultural Traditions Into a Unique Travel Experience. WIT Transactions on Ecology and The Environment, 0(193), 963-974.
  • Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Beekeeping Contributes to Achieve the Sustainable Development Goals. https://www.apimondia.com/en/activities/book/ adresinden 09.12.2020 tarihinde erişildi.
  • Çavuşoğlu, M. (2012). Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 49-54.
  • Dalgın, T. (2021). Tarım Turizmi Uygulamaları. (Ed.: M. Civelek ve T. Dalgın). Tarım Turizmi İçinde (s. 168-183). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Gandhy, A.; Chang, M. ve Rahmi, S. (2019). Service Quality and Customer Satisfaction in the Apiculture-Based Agritourism. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 15(2), 153-165.
  • Lemelin, R. H. (2020). Entomotourism and The Stingless Bees of Mexico. Journal of Ecotourism, 19(2), 168-175.
  • Lemelin, R. H.; Boileau, E. Y. ve Russell, C. (2019). Entomotourism: The Allure of the Arthropod. Society & Animals, 27(7), 733-750.
  • Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism & Hospitality. Oxford: Butterworth, Heinemann.
  • Önal, M. N.; Dalgın, T. ve Karadağ, L. (2018). Kırsal Turizm Bağlamında Muğla’da Dağ Kültü, Eren Kültü Kapsamındaki Gelenekler ve Şenlikler. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 2328-2342.
  • Öter, Z. (2010). “Özgün Yerel Ürünlerin Uluslararası Ziyaretçilere Pazarlanması Muğla’da Arıcılık ve Turizm Örneği”, 2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, (5-8 Ekim), Muğla: Muğla Üniversitesi Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezi.
  • Patel, V.; Pauli, N.; Biggs, E.; Barbour, L. ve Boruff, B. (2020). Why Bees are Critical for Achieving Sustainable Development. Ambio, 1(11).
  • Resmî Gazete (2014). Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3-1.pdf adresinden 23.08.2021 tarihinde erişildi.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), 66-67.
  • Tolunay, A. ve Akyol, A. (2006). Kalkınma ve Kırsal Kalkınma: Temel Kavramlar ve Tanımlar. Türkiye Ormancılık Dergisi, 7(2), 116-127.
  • Türkben, C. (2012). Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMU Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 14(23), 47- 50.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74.
  • Woś, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • http://icyb.cz/countries/ adresinden 22.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.apiturizem.si/en/ adresinden 10.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.authentic-routes.com/ adresinden 04.02.2021 tarihinde erişildi.
  • https://saglikpaylasimlari.com/kimseden-ucret-almadaniyilestiriyorlar-tek-bir-sartla/ adresinden 15.03.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.slovenia.info/ adresinden 24.11.2020 tarihinde erişildi.

ARI TURİZMİNİN KIRSAL KALKINMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MARMARİS ÖRNEĞİ

Year 2022, Volume: 6 Issue: 22, 179 - 192, 31.12.2022
https://doi.org/10.31455/asya.1137473

Abstract

Arı turizmi, arıcılık geleneği için bir vitrin olup bireyin hayatını zenginleştiren doğa, kültür ve toplumla bağını güçlendiren otantik bir alternatif turizm türüdür. Bireyler için yeni ve ilgi gören bir turizm türü olan arı turizmi, turizm olgusunun sadece deniz-kum-güneş üçlüsünden ibaret olmadığını göstermekte, farklı özelliklerdeki coğrafi alanlarda da turizm aktivitesinin gerçekleşebileceği fikrini desteklemektedir. Bu çalışmada arı turizmi kavramı irdelenmiş olup uygulama alanı olan Muğla ilinin Marmaris ilçesi örneğinden yola çıkılarak arı turizminin uygulanması ve gerçekleştirilmesi durumunda ilçenin kırsal kalkınması üzerindeki etkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Arı turizminin kırsal kalkınmayla ilişkisini güçlendirmek amacıyla çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup bu kapsamda yerel yönetim ve yerel arıcıların görüşleri alınmıştır. Arı turizmi Marmaris’te henüz yapılan bir turizm türü olmadığı için araştırmanın konuyla ilgili bilgilere vakıf katılımcılarını belirlemek için nitel araştırma yöntemlerinden tesadüfi olmayan örnekleme yöntemi olan kartopu örneklem yöntemi kullanılmıştır. Arı turizminin geliştirilmesi, bölgesel farklılıklara saygı duyarak kırsal alanları harekete geçirmek, yeni iş kolları yaratmak ve kırsal alanların gelenek ve kültürünü desteklemek için önemli imkânlar yaratmaktadır. Arı turizmi, çalışma alanına uygun yeni işler sağlayan, yerel altyapı gelişimine destek veren, bölgesel tanıtım açısından kırsal kesimde bulunan küçük arıcılara fırsatlar sunan yenilikçi bir turizm şeklidir. Bu turizm adı altında düzenlenen api (arı) turlar, düzenlendiği ülkenin farklı bölgelerinin doğası, mirası, gelenekleri, mutfağı ve misafirperverliği hakkında katılımcılara fikir vererek bunların temsilini sağlar.

References

  • Arıkan Saltık, I. ve Çeken, H. (2017). Agro-Turizmde Yeni Eğilimler: Zeytinyağı Turizmi. Journal of Life Economics, 4(4), 89-102.
  • Arih, I. K. ve Korošec, T. A. (2015). Api-Tourism: Transforming Slovenia’s Apicultural Traditions Into a Unique Travel Experience. WIT Transactions on Ecology and The Environment, 0(193), 963-974.
  • Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Beekeeping Contributes to Achieve the Sustainable Development Goals. https://www.apimondia.com/en/activities/book/ adresinden 09.12.2020 tarihinde erişildi.
  • Çavuşoğlu, M. (2012). Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 49-54.
  • Dalgın, T. (2021). Tarım Turizmi Uygulamaları. (Ed.: M. Civelek ve T. Dalgın). Tarım Turizmi İçinde (s. 168-183). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Gandhy, A.; Chang, M. ve Rahmi, S. (2019). Service Quality and Customer Satisfaction in the Apiculture-Based Agritourism. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 15(2), 153-165.
  • Lemelin, R. H. (2020). Entomotourism and The Stingless Bees of Mexico. Journal of Ecotourism, 19(2), 168-175.
  • Lemelin, R. H.; Boileau, E. Y. ve Russell, C. (2019). Entomotourism: The Allure of the Arthropod. Society & Animals, 27(7), 733-750.
  • Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism & Hospitality. Oxford: Butterworth, Heinemann.
  • Önal, M. N.; Dalgın, T. ve Karadağ, L. (2018). Kırsal Turizm Bağlamında Muğla’da Dağ Kültü, Eren Kültü Kapsamındaki Gelenekler ve Şenlikler. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 2328-2342.
  • Öter, Z. (2010). “Özgün Yerel Ürünlerin Uluslararası Ziyaretçilere Pazarlanması Muğla’da Arıcılık ve Turizm Örneği”, 2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, (5-8 Ekim), Muğla: Muğla Üniversitesi Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezi.
  • Patel, V.; Pauli, N.; Biggs, E.; Barbour, L. ve Boruff, B. (2020). Why Bees are Critical for Achieving Sustainable Development. Ambio, 1(11).
  • Resmî Gazete (2014). Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3-1.pdf adresinden 23.08.2021 tarihinde erişildi.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), 66-67.
  • Tolunay, A. ve Akyol, A. (2006). Kalkınma ve Kırsal Kalkınma: Temel Kavramlar ve Tanımlar. Türkiye Ormancılık Dergisi, 7(2), 116-127.
  • Türkben, C. (2012). Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMU Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 14(23), 47- 50.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74.
  • Woś, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • http://icyb.cz/countries/ adresinden 22.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.apiturizem.si/en/ adresinden 10.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.authentic-routes.com/ adresinden 04.02.2021 tarihinde erişildi.
  • https://saglikpaylasimlari.com/kimseden-ucret-almadaniyilestiriyorlar-tek-bir-sartla/ adresinden 15.03.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.slovenia.info/ adresinden 24.11.2020 tarihinde erişildi.

THE EFFECT OF API TOURISM ON RURAL DEVELOPMENT: THE CASE OF MARMARIS

Year 2022, Volume: 6 Issue: 22, 179 - 192, 31.12.2022
https://doi.org/10.31455/asya.1137473

Abstract

Api tourism is an authentic alternative tourism type that is a showcase for beekeeping tradition and strengthens the bond with nature, culture and society that enriches one’s life. Api tourism which is a new and intresting type of tourism for individuals is an indication that the tourism phenomenon is not only composed of the sea-sand-sun trio and that this phenomenon can also be realized in rural areas where today’s agricultural society maintains its life. In this study, the concept of api tourism has been examined and it has been tried to evaluate how api tourism will affect the rural development of the district if it is implemented, based on the example of Marmaris district of Muğla province, which is the application area. In order to strengthen the relationship between api tourism and rural development, semi-structured interview technique was used in the study, and in this context, the opinions of the local administration and local beekeepers were taken. Since api tourism is not a type of tourism realized in Marmaris yet, the snowball qualitative sampling method, which is a non-random sampling method of the qualitative research methods, was used to determine the participants of the research who had knowledge about the subject. The development of api tourism creates important opportunities to mobilize rural areas, create new jobs, and support the tradition and culture of rural areas while respecting regional differences. Api tourism is an innovative form of tourism that provides new jobs suitable for the working area, supports local infrastructure development, and offers opportunities to small beekeepers in rural areas in terms of regional promotion. Api (bee) tours organized under the name of this tourism provide an idea about the nature, heritage, traditions, cuisine, and hospitality of the different regions of the country they are organized and provide their representation.

References

  • Arıkan Saltık, I. ve Çeken, H. (2017). Agro-Turizmde Yeni Eğilimler: Zeytinyağı Turizmi. Journal of Life Economics, 4(4), 89-102.
  • Arih, I. K. ve Korošec, T. A. (2015). Api-Tourism: Transforming Slovenia’s Apicultural Traditions Into a Unique Travel Experience. WIT Transactions on Ecology and The Environment, 0(193), 963-974.
  • Bal, H. (2001). Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi.
  • Beekeeping Contributes to Achieve the Sustainable Development Goals. https://www.apimondia.com/en/activities/book/ adresinden 09.12.2020 tarihinde erişildi.
  • Çavuşoğlu, M. (2012). Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 49-54.
  • Dalgın, T. (2021). Tarım Turizmi Uygulamaları. (Ed.: M. Civelek ve T. Dalgın). Tarım Turizmi İçinde (s. 168-183). Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Gandhy, A.; Chang, M. ve Rahmi, S. (2019). Service Quality and Customer Satisfaction in the Apiculture-Based Agritourism. Jurnal Organisasi Dan Manajemen, 15(2), 153-165.
  • Lemelin, R. H. (2020). Entomotourism and The Stingless Bees of Mexico. Journal of Ecotourism, 19(2), 168-175.
  • Lemelin, R. H.; Boileau, E. Y. ve Russell, C. (2019). Entomotourism: The Allure of the Arthropod. Society & Animals, 27(7), 733-750.
  • Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism & Hospitality. Oxford: Butterworth, Heinemann.
  • Önal, M. N.; Dalgın, T. ve Karadağ, L. (2018). Kırsal Turizm Bağlamında Muğla’da Dağ Kültü, Eren Kültü Kapsamındaki Gelenekler ve Şenlikler. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 9(16), 2328-2342.
  • Öter, Z. (2010). “Özgün Yerel Ürünlerin Uluslararası Ziyaretçilere Pazarlanması Muğla’da Arıcılık ve Turizm Örneği”, 2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, (5-8 Ekim), Muğla: Muğla Üniversitesi Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezi.
  • Patel, V.; Pauli, N.; Biggs, E.; Barbour, L. ve Boruff, B. (2020). Why Bees are Critical for Achieving Sustainable Development. Ambio, 1(11).
  • Resmî Gazete (2014). Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/10/20141027-3-1.pdf adresinden 23.08.2021 tarihinde erişildi.
  • Shiffler, K. (2014). Api-Tourism As Added-Value: The Case of La Ruta De La Miel in Chile (Master's Thesis), Norway: Norwegian University of Life Sciences, Ås, Masters of Science in Agroecology.
  • Šivic, F. (2013). Apitourism: A Fusion of Apiculture and Travel in Verdant Lands. Bee World, 90(3), 66-67.
  • Tolunay, A. ve Akyol, A. (2006). Kalkınma ve Kırsal Kalkınma: Temel Kavramlar ve Tanımlar. Türkiye Ormancılık Dergisi, 7(2), 116-127.
  • Türkben, C. (2012). Türkiye’de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi. KMU Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 14(23), 47- 50.
  • Wos, B. (2014). Api-Tourism in Europe. Journal of Environmental and Tourism Analyses, 2(1), 66-74.
  • Woś, B. ve Bień, W. (2013). Apiturystyka Jako Forma Turystyki Zrównoważonej. Zeszyty Naukowe. Turystyka I Rekreacja, 1(11).
  • http://icyb.cz/countries/ adresinden 22.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.apiturizem.si/en/ adresinden 10.11.2020 tarihinde erişildi.
  • http://www.authentic-routes.com/ adresinden 04.02.2021 tarihinde erişildi.
  • https://saglikpaylasimlari.com/kimseden-ucret-almadaniyilestiriyorlar-tek-bir-sartla/ adresinden 15.03.2021 tarihinde erişildi.
  • https://www.slovenia.info/ adresinden 24.11.2020 tarihinde erişildi.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Büşra Uzun 0000-0001-5788-9515

Taner Dalgın 0000-0002-7645-1989

Hüseyin Çeken 0000-0002-6614-3018

Çağla Özer 0000-0001-8471-8607

Publication Date December 31, 2022
Submission Date June 29, 2022
Published in Issue Year 2022 Volume: 6 Issue: 22

Cite

APA Uzun, B., Dalgın, T., Çeken, H., Özer, Ç. (2022). ARI TURİZMİNİN KIRSAL KALKINMA ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: MARMARİS ÖRNEĞİ. Asya Studies, 6(22), 179-192. https://doi.org/10.31455/asya.1137473