Government systems are the rules that determine the formation of the legislative, executive, and judiciary, which are the essential organs of the state, their constitutional positions, their relations with each other, and how the state power will be distributed among them. In this respect, when defining the government system of a state, the position of the essential organs of that state in its constitution, the way they are organized, and their relations with each other are examined. Essentially, government systems are accepted as democratic and widely used today are presidential, parliamentary, and semi-presidential systems or their derivatives with some modifications. States prefer their government systems by their historical backgrounds, socio-cultural structures, the internal dynamics of their countries, the conditions of development, and change in the environment, and, thus, they can switch to a different system when necessary. The Russian Federation, which is at the center of the study, emerged as a sovereign state with the disintegration of the USSR, and a different government system was institutionalized in the country compared to the past, with the influence of discourses such as a democratic state, initiative, and market economy. While accepting its new constitution in 1993, Russia preferred the semi-presidential system as the government system, and with the implementation of this, various debates have been experienced by different circles for many years, and partial changes were made to the constitution. In the ongoing process, another constitutional amendment was made in the country in 2020, and certain changes were introduced that would affect the government system. In this study, the government system of the Russian Federation is discussed with the outlines' of these new developments. The country's legislative body, the Federal Assembly, is examined in particular by the Federation Council and the State Duma. Then, information about the president and the government is given within the scope of the executive branch. In the final part of the study, the Constitutional Court and the Supreme Court are examined within the aspect of the Federal Supreme Judiciary by considering the judicial organ, and information is given about Prokuratura (Prosecutor’s Office), which is one of the deep-rooted institutions of Russia ultimately a relationship is established between this whole structure and the semi-presidential system, and an evaluation is made is done.
Hükümet sistemleri, devletin temel organları olan yasama, yürütme ve yargının oluşum biçimlerini, anayasal konumlarını, birbirleri ile olan ilişkilerini belirleyen ve devlet erkinin bu organlar arasında nasıl dağılacağını düzenleyen kurallar bütünüdür. Bu açıdan bir devletin hükümet sistemi tanımlanırken, o devletin temel organlarının anayasasındaki konumuna, düzenleniş biçimine ve birbirleri ile olan ilişkilerine bakılmaktadır. Temelde, demokratik olarak kabul edilen ve günümüzde yaygın olarak kullanılan hükümet sistemleri, başkanlık, parlamenter ve yarı-başkanlık sistemleri veya bu sistemlerin bazı değişikliklerle meydana getirilen türevleridir. Devletler, hükümet sistemlerini tarihsel geçmişleri, sosyo-kültürel yapıları, ülkelerinin iç dinamikleri ve çevrede yaşanan gelişim ve değişim şartlarına uygun olarak tercih etmekte ve gerektiğinde farklı bir sisteme geçiş yapabilmektedirler. Bu kapsamda çalışmanın odağında yer alan Rusya Federasyonu, SSCB’nin dağılması ile birlikte egemen bir devlet olarak ortaya çıkmış, demokratik devlet, açılım, piyasa ekonomisi gibi söylemlerin etkisiyle ülkede geçmişe göre daha farklı bir hükümet sistemi kurumsallaşmıştır. Rusya, 1993 yılında yeni anayasasını kabul ederken, hükümet sistemi olarak yarı-başkanlık sistemini tercih etmiş ve bu sistemin uygulanmaya konulmasıyla uzun yıllar boyunca farklı çevrelerce çeşitli tartışmalar yaşanmış ve anayasada kısmi değişiklikler yapılmıştır. Devam eden süreçte ülkede 2020 yılında tekrar bir anayasa değişikliği daha yapılmış ve hükümet sistemini etkileyecek nitelikte bazı değişiklikler getirilmiştir. Bu çalışmada söz konusu yeni gelişmeler doğrultusunda Rusya Federasyonu hükümet sistemi ana hatlarıyla ele alınmaktadır. Ülkenin yasama organı olan Federal Meclis, Federasyon Konseyi ve Devlet Duması özelinde incelenmektedir. Ardından yürütme organı kapsamında cumhurbaşkanı ve hükümet ile ilgili bilgiler verilmektedir. Çalışmanın son kısmında ise, yargı organı ele alınarak, Federal Yüksek Yargı kapsamında Anayasa Mahkemesi ile Yüksek Mahkeme incelenmekte ve Rusya’nın köklü kurumlarından biri olan Prokuratura (Savcılık) ile ilgili bilgiler verilerek sonuçta tüm bu yapı ile yarı-başkanlık sistemi arasında ilişki kurulmakta ve değerlendirme yapılmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Political Science |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2023 |
Submission Date | May 27, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 25 |
Works published in the journal Asian Studies are licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.