Research Article
BibTex RIS Cite

COMPARISON ACADEMIC SUCCESS BETWEEN THE LICENCED OR NON-LICENCED STUDENTS ATATÜRK UNIVERSITY

Year 2006, Volume: 8 Issue: 3, 15 - 24, 21.02.2010

Abstract

In this study, the effect for performing sportive activities in a spor! dup of the BESYO students in their outdoor times to their licenced educatıon has been searched. in the study the academic success between the licenced and non-licenced students has been compared. This study included 165 male and 35 famale students from BESYO. Of these 200 students, the academic success of 153, 80 licanced and 73 non-licanced was compared. As a result of study we found that although there wasn't a meaningful differance in respeet of academic success between the licenced aud non-lieenced students of BESYO, there was a meaningful relationship. Sinee the students oflicenced are at the level of the natıonal team, heavy competitions have caused failures in their lessons.

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU (BESYO) ÖĞRENCİLERİNDEN, LİSANI OLAN VE OLMAYAN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Year 2006, Volume: 8 Issue: 3, 15 - 24, 21.02.2010

Abstract

Bu araştınnada Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ( BESYO) öğrencilcrinin ders dıŞı serbest zamanlarında bir spor kulübünde sportif faaliyct gösteımelerinin lisans eğitimlerine etkisi araştınlmıştır. Araştırmada lisanslı öğrencilerle diğer lisansı olmayan öğrencilerin akademik başarıları karşılaştırılmıştır. Araştırınanm evrenini BESYO öğrencilerinden l65 erkek ve 35 kız olmak üzere 200 öğrenci oluşturmuştur. Bu öğrencilerden 80 lisanslı öğrenciyle 73 lisansı olmayan toplam 153 öğrencinin okuldaki lisans derslerindeki akademik başanları karşllaştmlmıştır.
Erzurum "Atatürk Üniversitesi BESYO öğrencilerinden lisansı) olan ve olmayan öğrencilerin akademik ba.')arılannın karşılaştırılması" konulu çalışmamızda şu sonuçlar ortaya çıknuştır: Lisansı! öğrencilerle lisanslı olmayan öğrencilerin akademik başanları arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Bazı lisanslı sporcuların milli takım düzeyinde olmalan, müsabakaların fazlalığı, çalışmalarm daha yoğun olması, lisans derslerinde başarısızlığa yol açmıştır. Bu da bazı lisanslı öğrencilerin başarısını düşürdüğü görülmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Sports Medicine
Journal Section Makaleler
Authors

Ahmet Şirinkal This is me

Seher Şirinkal This is me

Murat Kaldırımcı This is me

Erkan Çalışkan This is me

Dursun Katkat This is me

Publication Date February 21, 2010
Published in Issue Year 2006 Volume: 8 Issue: 3

Cite

APA Şirinkal, A., Şirinkal, S., Kaldırımcı, M., Çalışkan, E., et al. (2010). ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU (BESYO) ÖĞRENCİLERİNDEN, LİSANI OLAN VE OLMAYAN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Beden Eğitimi Ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(3), 15-24.